seler naciowy - 4547 przepisów (strona:176/304)

Niskokaloryczna dwukolorowa zupa krem 169

odpowiedniej strony i voilà - mamy to.   Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno.  Składniki: Łącznie do obu zup: 1 łyżka masła - najlepiej klarowanego 2 łodygi selera naciowego 4 małe ząbki czosnku Krem z kalafiora:   4 szklanki bulionu warzywnego 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki 1 cm obranego, startego imbiru 1 gałązka tymianku sól(...)szklanki bulionu warzywnego   450 g brokuła, podzielonego na małe różyczki 1 gałązka tymianku sól i pieprz 1. Na maśle chwilę podsmaż czosnek i pokrojone w 1 cm kawałki selera. 2. W dwóch garnkach zagotuj buliony. Do jednego dodaj kalafior, imbir i tymianek, do drugiego brokuł i gałązkę tymianku. 3. Do każdej zupy dodaj połowę podsmażonego selera z czosnkiem

Powiedz dietom nie
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 190

SKŁADNIKI 300 g mielonego mięsa 700 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki  oliwy z oliwek pół cebuli 1 marchew seler naciowy papryczka chili pół szklanki bialego wytrawnego wina sól do smaku świeży liść bazyli 500 g makaronu typu rigatoni ser Parmezan do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy(...)bolognese. Wlewamy do osobnego garnka 3 łyżki  oliwy z oliwek , dodać startą na tarce o dużych otworach cebulę, marchew, poszatkowana nać selera,papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu.  Dodać pół  szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około

zielonacukinka
Chłopski garnek 162

jako drugie śniadanie. Składniki: - 100 g boczku - 200 g kiełbasy cienkiej - 5 ząbków czosnku - 1 l wody - 5 grzybków suszonych - 1 papryka czerwona - 1/2 małej główki kapusty - 1 łodyga selera naciowego - 1/2 puszki kukurydzy - 5 ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej, bazylii suszonej, estragonu, kopru suszonego Składniki: Boczek(...)kostkę, podsmażamy a pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy. W oddzielnym garnku zagotowujemy wodę, do której wrzucamy grzybki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, selera oraz ziemniaki. Kapustę drobno siekamy i razem z kukurydzą dodajemy do reszty składników. Gotujemy do chwili aż ziemniaki będą miękkie a doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym oraz przyprawami

Zainspirowana w kuchni
Zupa warzywna z kurczakiem, szparagami i fasolką 126

bazie którego powstała zupa. Potrawę przygotowuje się bardzo szybko i z powodzeniem może zastąpić główne danie. SKŁADNIKI 600 g piersi z kurczaka 1 mały por 2-3 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 250 g zielonych szparagów 750 g mrożonej mieszanki warzywnej wiosennej 1 puszka (400 g) białej fasoli 1 l wywaru warzywnego lub 1 kostka(...)Natur świeżo mielony pieprz, sól WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze części i przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera i zieloną część z pora. Wszystko zalać wodą i od momentu zagotowania się wody, gotować przez 20 minut. Ugotowane mięso wyłowić z zupy i zostawić do lekkiego ostudzenia, po czym

Passions hobbies life
Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą / Vegetarian Potato and Chickpea Curry 106

przepis na pyszny chlebek naan i wiele innych przepisów kuchni indyjskiej:) Przepis na wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą: 4-5 dużych ziemniaki, szklanka ugotowanej ciecierzycy , marchewka, 2 gałązki selera naciowego, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, pół małej papryczki chili (może być więcej lub mniej) czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego, kilka łyżek śmietanki(...)łyżeczka przyprawy garam masala , 3/4 łyżeczki curry (lub do smaku), 1/2 łyżeczki kurkumy (lub do smaku), kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry, sól , pieprzm granulowany imbir (do smaku) Cebulę, seler i czosnek drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę , marchew w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i marchew. Smażyć do lekkiego zarumienienia ziemniaków. Dodać drobno posiekany czosnek

Lekcje w kuchni
Zupa pomidorowo - kokosowa... 156

lekko wyczuwalny, nadaje raczej takiego delikatnego, kremowego posmaku.  Przepis z ksiażki Coconut oil. Nature's perfect ingredient. Składniki: (na 5-6 porcji) 1 łyżka oleju kokosowego 2 gałazki selera naciowego, posiekane 2 marchewki, oczyszczone i posiekane 1 zabek czosnku, posiekany 1 duża cebula, posiekana 250ml goracego wywaru warzywnego, lub wody 2 x 400g puszki siekanych pomidorów kilka listków świeżej(...)łyżeczki suszonej 2 łyżeczki purée pomidorowego 160ml śmietanki kokosowej, albo 200ml mleka kokosowego z puszki sól i biały pieprz Roztop olej kokosowy w średnim garnku o grubym dnie. Dodaj selera, marchewkę, czosnek i cebulę i smaż delikatnie na niewielkim ogniu przez 5-10 minut, aż warzywa będa miękkie. Wlej wywar i gotuj kilka minut. Następnie dorzuć pomidory i bazylię (jeśli

Lejdi of the house
Surówka z selera naciowego i marchewki. 114

Składniki : 1 seler naciowy 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 2 winne jabłka kilka gałązek świeżej natki pietruszki 3 łyżki płatków migdałowych 10 dkg oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   W szystkie warzywa, jabłko dokładnie opłucz. Cebulę pokrój w małą kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłka zetrzyj na tarce(...)dużych oczkach. Natkę pietruszki i selera drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem, wymieszaj dokładnie. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą 149

ciepłego. Na rozgrzanie żołądka i całego organizmu: zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą.  Zupa dyniowa z jarmużem i ciecierzycą Rozgrzewa i smakuje wspaniale Składniki: 2 ziemniaki 2 łodygi selera naciowego 2 szkl. drobno posiekanego jarmużu 2 szkl. pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie Hokkaido – nie trzeba obierać ze skórki) 1 cebula  3 ząbki czosnku  1,5 szkl(...)surowej kaszy jaglanej 1,5 szkl. ugotowanej ciecierzycy sól, pieprz  1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 5-6 szklanek bulionu warzywnego  3 łyżki oliwy Przygotowanie: Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie cały czas mieszając ok. 5 minut. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut. Wlewamy bulion warzywny a następnie

Moja Mama Gotuje
Zupa pełna kolorowych warzyw z kurczakiem i kaszą jaglaną 176

cudowny błękit nieba. Jeszcze bardziej chce się zasmakować kolorowej kuchni. Składniki: 3-4 podudzia z kurczaka 1 duża marchew 1 mała czerwona papryka szklanka mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1/2 cukinii 2-3 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki kaszy jaglanej tymianek, oregano, bazylia lub łyżeczka ziół do pizzy, sól i pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki Umyte podudzia(...)szklankami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać do wywaru pokrojoną w kostkę marchew, po kilku minutach dodać groszek, następnie selera pokrojonego w kostkę oraz pokrojone w kostkę paprykę i cukinię.Po kilku minutach dodać opłukaną kaszę jaglaną i zmiażdżony czosnek. Kiedy kasza i warzywa zmiękną dodać posiekaną natkę pietruszki , zioła

Czerwień i błękit
zdrowie na talerzu 153

Składniki:   1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu własnoręcznie ugotowanego 1 średnia marchewka 2 łodyżki selera naciowego 2 czerwone ziemniaki 3 filiżanki pokrojonego jarmużu bez łodyg 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonej szałwii Sól i pieprz do smaku Wykonanie Posiekać cebulę  i czosnek,  odstawić na 5 minut dla lepszego wydobycia aktywnych składników. Podgrzać(...)garnku 1 łyżkę bulionu, dodać posiekaną cebulę, intensywnie mieszając ok. 5 minut następnie dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez minutę. Dolać bulion, pokrojony seler i marchewkę  i gotować ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować jarmuż na parze przez około max.   3-4 minuty aby zachować właściwości. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, jak będą miękkie dodać suszony

w mojej kuchni
Zupa meksykańska 122

zjecie ją w taką zimową pogodę. Miseczka gorącej, z nutką ostrości zupy rozgrzeje każdego zmarzlucha. Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 500 g mielonego mięsa 1mała papryka czerwona 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka kawałek pora 1 łyżka suszonego lubczyku sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka masła około 5, 6 ziemniaków 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego 1 listek(...)puszka mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle   1 puszeczka porcji na raz czerwonej fasoli Bonduelle   Wykonanie: Do garnka wkładamy masło, dodajemy mielone mięso i lekko podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, seler, por pokrojone w pół plasterki. Zalewamy wodą tak około 2,5 l. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele angielskie, suszony

Sama słodycz i szczypta chili
GRZYBOWA Z KUSKUSEM PERŁOWYM 131

mogliśmy się nią najeść ... Składniki: mieszanka świeżych lub mrożonych grzybów (u mnie prawdziwki i kurki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 małe marchewki 1 pietruszka 1 łodyka selera naciowego 3/4 szklanki kuskusu perłowego sól pieprz ziołowy słodka papryka liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% masło klarowane koperek lub natka Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekany(...)smażymy, po czym dodajemy grzyby (większe kroimy na mniejsze kawałki). Mieszamy i smażymy całość około 10-15 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler i zalewamy całość wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy). Do gotującej się zupy dodajemy także wypłukaną kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw i grzybów mieszając od czasu do czasu

Walijskie Pichcenie
Wiosenne, pomidorowe risotto z bobem 85

Ostatnio zrobiłam pomidorowe risotto z bobem oczywiście z dodatkiem parmezanu. Pyszne, wiosenne danie. Wiosenne, pomidorowe risotto z bobem  400 g mrożonego bobu 2 pomidory 1 cebula 1 kawałek selera naciowego 3 łyżki oliwy 400 g ryżu do risotto 200 ml białego wina 1.5 litra bulionu warzywnego ½ szklanki przecieru pomidorowego z kartonu albo passaty pomidorowej 50 g parmezanu pół(...)masła sól, pieprz Zagotować wodę i wrzucić bób – gotować 5 minut i przelać dokładnie zimną wodą zostawić do lekkiego przestudzenia. Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej seler i cebulę. Ryż opłukać i odsączyć, dodać do cebuli i przesmażyć mieszając. Zalać winem i gotować

Smaczny zeszyt

Proponowane wyszukiwania