seler naciowy - 4547 przepisów (strona:183/304)

Pasztet warzywno-orzechowy 139

orzechowy   (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii.) Składniki: 200 g orzechów laskowych ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora 2-3 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego po 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku, lubczyku, gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)smarujemy oliwą. Kaszę zalewamy wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2) i gotujemy przez 12 minut od zagotowania. Mielimy orzechy. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, seler kroimy w plasterki, pora w cienkie krążki, czosnek drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy pory, liście laurowe, i smażymy na małym ogniu przez około

Moja Mama Gotuje
Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu 343

się w zimowy klimat, kiedy nasze brzuchy potrzebują ciepłego jedzenia pełnego miłości pomagającej przetrwać szare i zimne miesiące. :) Zapiekanka pasterska Potrzebujesz: Mięsna podstawa: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięsna podstawa: 1. Cebulę, marchewki i seler pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju, aż cebula się zeszkli. 2. Dodaj mięso mielone i dokładnie je rozdrobnij - smaż często mieszając, aż mięso przestanie być surowe. 3. Posiekaj rozmarynowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lasagne z rozmarynem i twarogiem 154

pory absolutny nr 1 w naszej kuchni! SKŁADNIKI: (u nas blaszka 25 x 20 cm): 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz 150 ml wytrawnego białego wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów SOS: 500 g twarogu (najlepiej chudego(...)wędzony w plastrach olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - opcjonalnie Na odrobinę tłuszczu wrzucamy mięso. Kiedy będzie się smażyło, obieramy łodygi selera z łykowatych strun i kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą. Dodajemy do usmażonego mięsa wraz z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie wlewamy wino i chwilę mieszamy, aby odparowało. Zmniejszamy

Kuchnia od dwojga
Karp w galarecie 65

najmniej ości. Przed ugotowaniem rybę bardzo dobrze i dość długo moczę w zimnej wodzie, zmieniając tę wodę kilka razy. Do garnka wkładam warzywa takie jak marchew, pietruszka, por oraz seler i gotuję je przez kilka minut. Dodaję także przyprawy, a w późniejszym etapie filety z ryby . Rybę w wywarze gotuję przez około 10 minut, po czym wyjmuję ją na talerzyk(...)Facebook:  MeCooks Karp w galarecie z warzywami Składniki na karpia w galarecie. 80 dkg filetów z karpia 1 duża marchew 1 mały por 1/4 korzenia selera 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1,5 l wody Dodatkowo: 12 gr żelatyny w proszku 5 łyżek zielonego

MeCooks
Kukurydziany makaron Cresc' tajat. 64

100g ugotowanej i wystudzonej polenty trochę letniej wody - tyle ile będzie potrzeba do zagniecenia ciasta szczypta soli 2. Sos 1 średniej wielkości marchewka 1 niezbyt duża cebula 1 łodyga selera naciowego 1 puszka pulpy pomidorowej 2 kiełbaski salsiccia (ok. 200g) kawałek lardo puszka fasoli białe, wytrawne wino 1-2 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Makaron(...)ciasto zawijamy w folię i odkładamy na co najmniej 30 minut; ciasto rozwałkowujemy, niezbyt cienko i kroimy, najlepiej w tradycyjne romby wielkości 3-4 cm.  2. Sos marchewkę, seler i cebulę obrać i drobno posiekać. Najlepiej użyć mezzaluny , jeśli ją posiadamy 😉;  lardo pokroić w paski lub kostkę; czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę; z kiełbasek zdjąć jelita, mięso

Pasta Po Polsku
Chilli ze słodkimi ziemniakami, fasolką 'czarne oczko' i 'kidney'... 117

Knorr . Składniki: (na 4 porcje) 1 warzywna kostka rosołowa, albo bulionetka 1 duży słodki ziemniak, oczyszczony i pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa 1 cebula, drobno posiekana 2 gałązki selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 niewielka marchewka, pokrojona na kawałki 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany 1 puszka siekanych pomidorów 1 puszka fasolki czarne oczko 1 puszka fasolki kidney 1 łyżka(...)mniej, lub więcej do smaku 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki 350ml wody dodatkowo: ugotowany ryż, limonka, kwaśna śmietana, posiekana świeża kolendra W sporym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, marchewkę, selera i czosnek i smaż 5 minut. Wsyp przyprawy, dobrze wymieszaj i smaż przez 1 minutę.  Dodaj słodkiego ziemniaka, pomidory, wodę i kostkę. Zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj

Lejdi of the house
Gulasz wołowy z Guinnessem 76

chleb nasączony sosem z pieczenia mięsa, z takimi dodatkami. Niebo! Składniki: 1 kg wołowiny gulaszowej (ja użyłam łopatki) 1 puszka piwa Guinness 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Worcester pół litra bulionu wołowego 2 liście laurowe 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu(...)świeżo mielonym pieprzem. Oprószamy je mąką i smażymy do zrumienienia. Mięso obsmażamy na patelni partiami, na tej samej patelni, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Marchewkę i seler kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Do całości dodajemy mięso, zalewamy bulionem, doprawiamy rozmarynem, papryką i liśćmi laurowymi. Zagotowujemy. Dolewamy piwo i sos Worcester. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego

Kardamonovy
Tagine z kurczakiem i oliwkami / Chicken and Olives Tagine 109

wspaniałych arabskich przypraw. Danie dobrze smakuje z kuskusem, ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:) 500 g piersi kurczaka, garść oliwek, duży słodki ziemniak, 2 cebule, 2 duże ząbki czosnku, gałązka selera naciowego (opcjonalnie), 2 łyżeczki miodu (lub do smaku), kilka łyżek soku z cytryny (do smaku), łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki granulowanego(...)mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu, sól,pieprz i ostra papryka, do smaku Kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić półplasterki cebuli, posiekany seler i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Oprószyć przyprawami, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać kurczaka, zalać całość płynem, tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić do miękkości składników, w razie

Lekcje w kuchni
Surówka z selera 141

tylko niektóre warzywa po jakie sięgnąć można robiąc surówki. Ja najczęściej przygotowywuję surówkę na bazie marchewki. Ostatnio jednak kupiłam selera i postanowiłam z niego właśnie coś do obiadu wyczarować. Seler naciowy jest dla mnie uniwersalnym warzywem. Robiłam już z niego kotleciki, frytki, zupę. Ma bardzo wiele zastosowań i w każdym z dotychczas przygotowanych przeze mnie dań dobrze smakował. Nie zapomnijcie(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania surówki z selera. 1 średniej wielkości seler korzenny 1 małe kwaskowe jabłko 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki chrzanu 1/2 łyżecza soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Jak przygotować surówkę z selera . Selera

mecooks
Sałatka z kaszy bulgur i kurczaka 111

rodziny zjeżdża się na święta. Sałatki zawsze sprawdzają się na wyjazdach. „Posłuchajcie” naszej ;) Składniki 200 g kaszy bulgur 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała puszka soczewicy 4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 szt cukinii marynowanej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 600 g filetów z kurczaka 2 łyżki(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko, przelewamy zimną wodą, osączamy. Soczewicę osączamy z zalewy, dodajemy do kaszy razem z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, mieszamy. Seler kroimy w kostkę. Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, dodajemy pokrojoną cukinię, mieszamy z majonezem i łyżeczką grubo mielonego pieprzu. Przekładamy do lodówki. Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę

R'n'G Kitchen
Bulion rybny 275

mięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu sól (2-3 łyżeczki) Instrukcje Kawałki ryby dokładnie płuczemy i odmaczamy w zimnej wodzie(...)etapie odmrażania. Jeśli wśród części ryby są głowy, koniecznie usuwamy skrzela (ostrożnie, łuki skrzelowe niektórych ryb są dość ostre i mogą pokaleczyć). Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Seler, pietruszkę i pora dzielimy na kilka części każdy. Cebulę obieramy, albo co najmniej nacinamy z jednej strony żeby upewnić się, ze jest zdrowa. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Duży garnek

Kulinarna Pokusa
Chili Sin Carne 235

kupię. Niemniej dzisiejsze danie polecam! Chili Sin Carne 2 puszki lub 1 szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu do miękkości) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego pół szkl. przecieru pomidorowego po 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki(...)szkl. wody sól do podania - limonka, świeża kolendra Papryki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion. Grillujemy po 2 minuty Z każdej strony na suchej patelni grillowej. Kroimy w drobna kostkę. Selera i cebule również kroimy w kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok 10 minut. Dodajemy fasolę,przecier, ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lazania z ragu' z soczewicy 191

użyć jednej dużej/. Składniki: 2-3 spore garści  liści bietoli /lub szpinaku/ ragu' z soczewicy  250 g ugotowanej soczewicy 500 ml „passaty” pomidorowej 1 mała marchewka kawałek selera naciowego ½  cebuli 2 łyżki oliwy z oliwek   sól i pieprz /do smaku/ 12  płatów makaronu lasagne / do zapiekania bez wstepnego gotowania/ 150 pikantnego żółtego sera (np. cheddar(...)smaku) gałka  muszkatołowa  świeżo starta (do smaku Wykonanie: -Liście  bietoli /szpinaku / króciutko  podgotować w lekko osolonej wodzie. -Przełożyć na  sitko , odsączyć . -Cebulę, marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć  na oliwie. -Wlać sos pomidorowy i mieszając od czasu do czasu gotować ok.15 minut do zgęstnienia sosu. -Doprawić do smaku solą i pieprzem , a naste

Zakamarki mojej kuchni
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 580

kawałków i powstaje nam pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji: - u mnie części odcięte od 6 płatów karpia - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 łodyga selera naciowego - kawałek pora - sól - 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna) - natka pietruszki Można także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję. Do garnka włożyć umyte, poodcinane(...)przykryciem ok.30 minut. Po tym czasie wyjąć wszystko z rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa ( marchew i pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości do wywaru z warzywami. Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub dodać kaszkę mannę) uzupełnić

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania