składnikiem wielu kuchni Świata. Na zakończenie zapraszam na ziemniaczaną, zupę lub krem, jak kto woli. Składniki Krem Ziemniaczany Ziemniaki 1 kg Marchewka 2 sztuki Por 1 sztuka Seler naciowy 3-5 łodyg Seler 1sztuka Cebula 2 – 3 sztuki Czosnek 3-5 ząbki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Talarki ziemniaków Ziemniaki
RafalCookłyżki masła (u mnie klarowane, jeśli wybierzecie zwykłe masło, dodajcie do niego trochę oleju), 2 łyżki mąki, 3 małe ziemniaki, kawałek słodkiego ziemniaka, opcjonalnie, marchewka, korzeń pietruszki, 2 gałązki selera naciowego (może być zwykły seler korzeniowy), garść fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie szczypta ostrej lub wędzonej papryki, gałka muszkatołowa
Lekcje w kuchniKURCZAKIEM: 500 g piersi z kurczaka, ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, czerwona papryka, cebula, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ziemniaki, mała marchewka, mała pietruszka, 2 gałązki selera naciowego lub mały kawałek selera korzeniowego, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżeczki musztardy (lub do smaku), kilka małych ogórków kiszonych, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka
Lekcje w kuchnijest zamrozić w foremkach do kostek na lody, potem zamknąć w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane kostki można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące. Składniki: Mała marchew Mała pietruszka Łodyga selera naciowego lub mały kawałek selera korzeniowego (długości kciuka i niewiele grubszy) Pół malej cebuli 2 ząbki czosnku Mała garść świeżej kolendry Mała garść pietruszki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka
Niedzielny kucharzprzepysznie się ciągnie. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej (4 porcje): skrzydło z indyka lub inne dowolne mięso na zupę, 2 średnie marchewki, 1 nieduża pietruszka, 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzenia selera, ćwiartka średniej wielkości pora lub pół cebuli, 1 puszka pomidorów bez skórki, 200g ryżu, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, sól i pieprz
Gotuj Się Kto Możefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki Składniki – poliki: Poliki wołowe – 1 kg Seler naciowy – 2-3 łodygi Seler korzeniowy – ½ sztuki Marchew – 1 sztuka Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 ziarna Czerwone wytrawne wino – 200ml Sól, pieprz
Kuchnia Bon AppetitPapryka ramiro to gatunek słodkiej papryki, który ma podłużny kształt a przez to idealnie nadaje się do nadziewania. Tym razem nadziejemy ją kremowym serkiem i selerem naciowym tworząc ciekawą kompozycję. Seler do końca pozostanie lekko chrupiący a papryka nabierze charakterystycznego smaku po upieczeniu
Milion Smakówposiekany lubczyk do smaku (u mnie natka pietruszki) Wszystkie składniki klopsików mieszamy, doprawiamy i formujemy z mięsa klopsiki wielkości orzecha włoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały
Dzieje kuchennej Wiewiórymięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki, która jest u mnie również obowiązkowa. Składniki: 1 średni kalafior 3 marchewki łodyga selera naciowego 1 pietruszka kawałek selera ziele angielskie liść laurowy sól odrobina cukru 1 serek topiony 100g śmietankowy łyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy) natka lub koperek
Walijskie PichcenieJogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli szukacie szybkiego dodatku do potraw z grilla to polecam Wam ten przepis. Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczny dodatek, który stworzycie dosłownie z 3 składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!HARIRA ZUPA MAROKAŃSKA SKŁADNIKI 400 gramów jagnięciny (gulaszowe); 1 kilogram dojrzałych pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego; 1-2 łodygi selera naciowego z dużą ilością natki selera; pęczek świeżej kolendry; 1 pęczek natki pietruszki; 2 duże cebule; 200 gramów suchej ciecierzycy; 150 gramów czerwonej ciecierzycy; 2 garści brązowej lub zielonej soczewicy; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; łyżka... Artykuł Harira marokańska zupa
Kuchnia TomkaSzybka sałatka do obiadu to bardzo szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Świetnie będzie się komponował z mięsem z ciemnym sosem oraz ziemniakami z wody. Do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!biała rzodkiew lub 4 kalarepki 1 por 1 duża marchew sok z 1 cytryny łyżka chrzanu sól, pieprz, łyżeczka nierafinowanego cukru 200 ml mleka kokosowego 2-3 gałązki selera naciowego (można pominąć, lub zastąpić selerem korzeniowym lub korzeniem pietruszki) *(jak pamiętacie zrobiłam zupę z młodej kapusty, zużyłam połowę zawartości puszki, celowo, aby starczyło do tej zupy, bo kolejne zakupu
greenscarfjest wcale ani trudny, ani czasochłonny w przygotowaniu. Zapisz przepis Drukuj Składniki na ok. 2 do 2,5 litra 350g mięsa 2 nieduże marchewki (200g) 1 łodyga selera naciowego (75g) kawałek (100g) korzenia selera duży kawałek (150g) pora – część biała lub zielona – lub mniejszy kawałek pora plus średnia cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna ziela
Kulinarna PokusaJeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka warzywna i macie ochotę na jakaś odmianę polecam Wam szybką i bardzo smaczną sałatkę pieczarkową. Jej przygotowanie nie jest ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka ze smoczym owocem to kolejna propozycja śniadania na słodko. Zdarza się, że nie mamy chęci na śniadanie to alternatywą na takie dni właśnie może być
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybko i smacznie. Tak najszybciej mogę określić tą sałatkę. Mam ten przepis od mojej kuzynki, byłam zaskoczona jej smakiem. Piersi kurze ugotować w małej ilości osolonej
Kuchnia PokoleńSałatka z tuńczykiem i ryżem to propozycja Madzi na szybką i bardzo pyszną przystawkę na przyjęcie. Smak tuńczyka dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest praktycznie niewyczuwalny. Złoty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pracy, do szkoły. Można w nim przemycić warzywa za którymi nie przepadami a są bardzo zdrowe. Na po świąteczny detoks idealny :-) 2 kiwi 1 gruszka 4 łodygi selera naciowego 1/2 pęczka natki pietruszki Gałązki selera odcinam od końców centymetr i za pomocą noża ciągnę włókna na całej długości i usuwam je. Seler jest smaczniejsza bez nich i lepiej się
wesoła kuchniaSałatka z pieczonych buraków i awokado to pyszna i zdrowa propozycja Madzi na romantyczną kolację we dwoje :) Idealnie dobrane składniki świetnie łączą się ze sobą smakami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubicie sałatkę Waldorf? Ja uwielbiam, ponieważ bardzo lubię seler . W tradycyjnej sałatce Waldorf znajdziecie naciowy seler. Ja wybrałam seler korzeniowy, bo wydaje mi się, że ma intensywniejszy smak. Oczywiście sałatka Waldorf to nie tylko seler ale i winogrona oraz włoskie orzechy. Sałatka jest pyszna i świetnie pasuje do mięs i wędlin na zimno. Przygotowałam ją do obiadu i też się
codojedzeniaSałatka Caprese – to bardzo prosta przystawka, która nie tylko świetnie się prezentuje na stole i wyróżnia się kolorystyka przypominając flagę Włoch. Przygotowanie tej sałatki jest bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zbyt popularne, a szkoda. W końcu seler uznawany jest za afrodyzjak! ;) Przekonajcie się sami... Niemiecka zupa selerowo-serowa Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 300 g selera naciowego (łodygi i liście) 100 g selera w korzeniu 1 mała pietruszka mały kawałek kalarepki mały kawałek zielonej części pora 1 nieduża marchewka 100 g goudy lub ementalera 100 ml śmietanki
Kuchnia PrezydentowejBleu, wyd. Konemann. SKŁADNIKI 6 PORCJI 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana w kostkę cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone laski selera naciowego kawałek drobno pokrojonego w kostkę selera 100-150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli ok.1,5-2 litrów bulionu
KUCHARNIA