zeszłym roku nie przynieśliśmy z lasu ani jednego grzyba, radość była jeszcze większa. Większość ususzyliśmy, a z reszty postanowiłam zrobić nadzienie do schabowych i dodać do kapusty w śmietanie. Powiem Wam, że i kotlety, i kapusta palce lizać ;) Polecam! Składniki na młodą kapustę z borowikami w śmietanie: 1 średnia młoda kapusta (lub 3/4 dużej) 300-400 g świeżych, leśnych grzybów
Rozpustne gotowaniesamym parowanym jedzeniem żyję, choć to zdecydowana większość, ale czasem zjem gdzieś coś innego. Lubię od czasu do czasu wsunąć normalne mielone czy schabowego, a także inne dania :D Tak było tym razem do kotletów mielonych i ziemniaków zrobiłem amarantusowo - marchewkową sałatkę. Składniki : 1/2 marchewki fioletowej 1/2 marchewki żółtej 1/2 marchewki pomarańczowej 4 łyżki ziarna amarantusa
Parowar Facetamieć najbliżej. Padło na Coctail Bar. Hmm jak sama nazwa wskazuje, nie była to typowa restauracja, a więc i karta smakowo nie powalała. Wybraliśmy kotleta z kurczaka, grillowaną w miodzie pierś z kurczaka i panierowanego schabowego. Tak jak mówię, smaki mało wygórowane, ale mimo wszystko przyznać muszę, że potrawy były odpowiednio doprawione i smaczne.W Sandomierzu można było kupić również krówki
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.Zapraszam po przepis! Składniki :* 4 plastry schabu* 2 cebule* 2 ząbki czosnku* pół litra wody* sól
Magiczne Życie Martywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zwykły kotlet, który smakuje (nie) zwykle. Jest to zasługą odpowiednich przypraw, które nadają mięsu szczególnego smaku. karkówka Dodatkowo: przyprawa do schabowych (z firmy Rafex ; skład: marchew, chilli, papryka, pieprz, sezam) sól jajko mąka do obtaczania bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem
Di gotujeTakie obiady lubię :) Kotlety mielone! Kuchnia domowa w najlepszym wydaniu. Czy może być coś bardziej swojskiego od nich? No, może jedynie schabowy ;) Moje mielone przygotowałam z mięsa kurczaka. Wyszły mi bardzo pulchne i miękkie, a to dzięki dodaniu do nich ubitych białek. Kluczowa jest też technika smażenia. Najpierw powinno się obsmażyć kotlety na dużej mocy palnika, a następnie przez około
zadanie-gotowanieKotlety sojowe - ciekawy zamiennik mięsnych kotlecików. Na ogół smażę je w jajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów
Kto ugości moich gości?totalnie nic. Obiad jednak trzeba zrobić, dziecko przyjdzie głodne ze szkoły. Na talerzyku rozmrażały się dwa plastry schabu. Najprościej i najszybciej mogłabym usmażyć kotlety, ale ostatnio były, bardzo lubimy, ale nie chcę aby się nam znudziły. Schabowe inaczej ? A może, a może całkiem inaczej? Coś całkiem innego? Zerknęłam na moją mini spiżarkę słoiczków ETERNO i oświeciło mnie. Mój wzrok przykuł(...)opowiem w trakcie pisania przepisu. Aaaa, zapomniałabym, bardzo smakowały, a Syn był bardzo pozytywnie zaskoczony :) Składniki na 2 osoby: 2 plastry schabu takie jak na kotlety (moje były ok 1 cm grubości) Chrzan z Imbirem sól pieprz papryka słodka mielona mąka do obtoczenia łyżeczka cukru 2 niewielkie cebule olej do smażenia kurkuma Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa
Blondynka Gotujemieć różne oblicza. Jedni uwielbiają schab w postaci panierowanego kotleta. W ostatni weekend grupa blogerów przygotowywała potrawy z wieprzowiny na zamkniętą imprezę, która odbywała się w Gnieźnie w hotelu Nest z okazji otwarcia nowego skrzydła hotelu. Ja pokusiłam się by przygotować ze schabu panierowane roladki na dwa sposoby. Roladki schabowe panierowane, wyszły bardzo pyszne, jedne roladki przygotowałam z dodatkiem suszonych(...)schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska i pieprz czarny, rozmaryn suszony kostka sera feta słoiczek suszonych pomidorów 250 g maślaków 1 duża cebula 100 g boczku parzonego olej do smażenia 5 jajek mąka pszenna bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu rozbijamy dokładnie tłuczkiem do kotletów. Każdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj na pozór nic odkrywczego. Na pierwszy rzut oka to tylko tradycyjny staropolski schabowy, ale i mały smaczek… 5 30 min składniki: 50 dag schabu mleko 2 cebule sól, pieprz jajko masło oliwa z oliwek wykonanie: Kotlety rozbijamy dzień wcześniej. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie układamy w misce przekładając krążkami cebuli. Zalewamy mlekiem, szczelnie przykrywamy i zostawiamy(...)bułce tartej. Smażymy przez 3-4 min każdą ze stron pod przykryciem (w zależności od grubości kotleta). Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone. Powoli, bez przykrycia na jednej tylko stronie, tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Podajemy schabowego, na nim układamy jajko. Opruszamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską oraz posiekaną natką pietruszki. Nie panierujemy schabowego
Ania i Marcin gotująjest to pierwszy schabowy na naszym blogu! Schabowy, ale nie taki zwykły, tylko ze smacznymi dodatkami – ananasem i żurawiną, no bo zwykłego schabowego chyba każdy potrafi zrobić. Składniki: • 4 plastry schabu • 4 plastry ananasa • 4 łyżeczki żurawiny • 4 łyżki startego sera żółtego • sól, pieprz do smaku • 1 jajko • mąka i bułka tarta(...)panierowania • olej do smażenia Wykonanie: • Lekko rozbić plastry schabu, posypać solą i pieprzem z obu stron. • Panierować w mące, jajku i bułce tartej. • Usmażyć kotlety na złoty kolor na rozgrzanym oleju. • Kotlety ułożyć na blaszce do pieczenia i posypać każdy łyżką sera żółtego. • Na ser położyć plaster ananasa
To co kochamPewnie już parę razy na moim blogu spotkaliście się z produktem " Panko ". Ale jeśli ktoś nie pamięta to przypominam, ze p anko - japońska panierka
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam tradycyjne schabowe, jednak czasem lubię podać je w wyjątkowy sposób. tym razem połączyłam mięso z warzywami i ziołowo-winnym sosem. Do dania podałam długoziarnisty
Z miłości do słodkościUwierzcie mi, ilość pobudek zaserwowanych przez ekspedientki rąbiące schabowe kości od 7 rano jest nie do zliczenia (ilość moich rzutów mięsem też)… Schabowych pieczeni nie lubię – wolę wilgotną wieprzowinę, jak pulled pork czy żeberka . Na kotlety (które jemy może dwa razy do roku) wybieram grubo krojone mięso z kością lub karkówkę. Schab bez kości? Ok, zjem, ale naszykowany
Karo in the KitchenMoje pierwsze podejście do schabu grillowanego na patelni. Wrażenia smakowe całkiem przyzwoite, choć ja chyba jednak zostanę fanka tradycyjnego schabowego. Ale zachęcam do wypróbowania, wszak dobrze jest poznawać nowe smaki. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu sól pieprz 2 ząbki czosnku ocet balsamiczny sos sojowy 12 plasterków sera camembert A jak to zrobić: Kotlety zamarynować w sosie, occie i przeciśniętym przez
Kuchnia w opałach