sosie grzybowym :) Składniki 2 plastry schabu 20 dkg odgotowanych, drobno pokrojonych podgrzybków 1 cebula 5 dkg masła 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz mieszanka ostrych przypraw (młynek) jajko … Czytaj dalej Schabowe koperty z grzybami
czarrna od kuchniprażonej cebulki, pieczarek; roztopiony ser wypływa ze szczelnej sakiewki mieszając się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając
Rozpustne gotowaniekuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy w talarki
kulinarnyJamłoda cukiniasól i pieprz1-2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżki soku z cytrynySkładniki na chińszczyznę na 2 porcje:1 woreczek białego ryżu1 woreczek dzikiego ryżu2 schaby z wieprzowinymrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki
Bon Appetit Małgorzatysię nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz, szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka
Z miłości do słodkościtego smak...yummy, yummy, mniam , mniam. Kuchnia thajska jest jedną z najbardziej zdrowych kuchni- krótka obróbka, mnóstwo warzyw I smak..Zapraszam :) Składniki:ok 450 schabu-pokrojonego w paseczki2 łyżki oleju 1 cebula( ja dałam poł czerwonej I pół białej)3 ząbki czosnku2 paprykiok 170 gr pieczarek- pokrojone w ćwiartki2 łyżki czerwonej pasty currypuszka mleka kokosowego100 ml bulionu kurczakowego2 łyżki
Smaki Edytywody200 g grochu łuskanego1 marchewka1 cebula700 g ziemniaków3 liście laurowe2 łyżki majeranku2 łyżki natka piertuszkisólDo garnka włożyć kości wędzone (ja dałam takie od schabu z większą ilością mięska), zalać wodą i wstawić na palnik. Dodać cebulę oraz majeranek, liście laurowe, natkę pietruszki. Dodać pokrojony w kostkę boczek oraz skórkę od boczku w kawałku dla aromatu, boczek może być surowy
Monia miesza i gotujeschabowe, nadziewane szpinakiem,są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotować je na obiad, smaczne są na ciepło i zimno. SKŁADNIKI : 1 kg schabu sól, pieprz 2 jajka mąka do panierowania tymianek do smaku 3 duże cebule 250 ml śmietany 30% 250 ml wody 1 łyżka mąki 100 g żółtego, tartego sera(...)PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy na kotlety i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmiażdżony czosnek podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy szpinak, pieprz sól do smaku. Wszystko podsmażamy aż płyny odparują. Studzimy, następnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy, farsz gotowy. Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu i zwijamy. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Roladki smażymy na na oleju, na złoto
Kulinarne Fantazje Mariolilubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe Składniki na 4 osoby: 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej(...)obieramy, kroimy w drobna kosteczkę , tak samo cebulę . Oba warzywa doprawiamy solą , wyciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na łyżce kurzego smalcu , aż zrobią się miękkie i złociste . Ziemniaki z cebulką rozgniatamy widelcem , żeby powstała zwarta masa ,doprawiamy pieprzem . Wstawiamy do lodówki żeby się lekko utwardziła . Następnie na każdym liściu układamy kawałek schabu , pokrywamy go warstwą ziemniaków z cebulką . Warstwa
Ogrodnik w podróżyWieprzowe zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone(...)cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula) 8 ząbków czosnku marynowanego 4 ząbki świeżego czosnku ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym
Trzeci talerzdoskonałe na co dzień i na uroczysty obiad. Roladki schabowe w wersji fit Składniki na 3 porcje: około 500 g schabu 120 g sera feta 3 suszone pomidory z zalewy ¼ czerwonej papryki sól pieprz słodka czerwona papryka 1 cebula (ok. 140 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 g) 75 ml gorącej wody Wykonanie: Schab dzielimy(...)kawałki, każdą porcję schabu dokładnie rozbijamy, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię, a jednocześnie nie porobić dziur w mięsie (najlepiej umieścić plaster mięsa w foliowym woreczku i wtedy rozbijać, nie pobrudzimy wówczas tłuczka). Utłuczone mięso solimy, pieprzymy oraz posypujemy słodką papryką z obydwu stron. Ser kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w paseczki, pomidory kroimy w kostkę lub w paski
KulinarneImpresje.plSzybkie i proste danie. Idealne z kluseczkami makaronem czy ryżem. Schab pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Lekko obsmażyć cebulkę, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Dodać kawałki mięsa i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Obsypać mąką, dodać przecier pomidorowy i wlać
Kuchnia Pokoleńupieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule 2,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego(...)koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją
Szefowa kuchniautorskim, nie korzystałam z żadnych opracowań a zdobyte doświadczenie pozwoliło mi na puszczenie wodzy fantazji ;-) Przepis dla 8 osób Składniki: 1 kg schabu 0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku 6 ząbków czosnku 1 jajko 2 cebule 4 łyżki suszonego majeranku 3 liście laurowe 3 listki świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz 4 duże plastry żółtego sera gouda(...)olej Sposób wykonania: Schab umyć, jeżeli jest zamrożony należy odpowiednio wcześniej rozmrozić. Rozkroić na płat o grubości ok 1 centymetra a następnie delikatnie, aby się nie rozpadł rozbić tłuczkiem do mięsa. 3 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem płat schabowy, posypać solą, pieprzem, suszonym majerankiem, zrolować, zawinąć w folię i włożyć na 4 godziny
Na słodko lub wytrawniedowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka to klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę(...)krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera, który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy takie aromatyczne… Spróbujcie! Praktykowałam nieraz wszelakie przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś schabowy bez kości zamarynowany w ketchupie, majonezie i musztardzie z dodatkiem czosnku. Pyszny
Zasmakuj Kuchni