schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:48/105)

Wolno pieczony, ziołowy schab ze szparagami, ziemniakami i młodą kapustą 216

główka młodej kapusty 300 g chudego boczku  2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz ok 100 ml białego wina 1 cebula ok 150 ml oleju lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 4 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Schab pozbywamy błon, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i roztartymi 2 ząbkami czosnku, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki(...)pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy całość aż cebula zmięknie, kapustę drobno szatkujemy i dodajemy cebuli i boczku, mieszając smażymy ok 10 min, dolewamy wino, czekamy aż odparuje, przykrywamy i gotujemy ok 15  min, doprawiamy solą oraz pieprzem, oprószamy posiekanym koperkiem  6. Schab podajemy z pieczonymi w miodzie warzywami oraz kapustą

Słodki Kompromis
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 198

wspaniałego aromatu papryki i pomidorów, lecz staną się również kruche i soczyste. składniki dla czterech osób 4 ładnie wykrojonych kotletów ze schabu każdy o wadze około 200 g 1 cebula 2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej) 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 łyżki octu jabłkowego 1 łyżki(...)odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, całość smażąc prze pięć minut. Teraz do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy sól, pieprz i ostrą paprykę, mieszamy ( możemy podlać warzywa odrobiną wody) i smażymy

Miód i pieprz
Schab z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą 407

piekę wieprzowinę. Schab zwinięty w roladę z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą. Tak przygotowane mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście. 1 1/2 kg schabu 400g kapusty kiszonej 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula sól pieprz czarny majeranek 1 płaska łyżeczka żelatyny Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam z marchewką i kminkiem. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie zgodnie(...)wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować. Cebulę (u mnie czerwona) pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Smażyć około 10 min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę i wszystko wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kawałek schabu nacinać nożem rozwijając płat mięsa o grubości ok 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron

https:KKuchniaMniam
Roladki schabowe z boczkiem, fasolką i kabanosami (ziołowe) 163

fasolki szparagowej zielonej 6 strąków fasolki szparagowej żółtej 1 cebula musztarda ziołowa ( Develey ) Dodatkowo:  1 jajko mąka bułka tarta olej  Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Kawałki schabu rozklepać (dość cienko) tłuczkiem do mięsa i natrzeć (dokładnie) przyprawami.  Każdy plaster mięsa posmarować odrobiną musztardy, położyć boczek i na jednym

Di gotuje
Wieprzowina po chińsku 323

sobie, że nie przygotowałam sobie niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki: 2 plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki wody 2 łyżki(...)oleju   Wykonanie:    Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.    W woku rozgrzać olej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać

Pasja Smaku
Schabowe sakiewki 192

niebanalny obiad z wykorzystaniem popularnego schabu. Sakiewki nadziane cebulką papryką i pieczarkami. Obiad który fajnie wygląda i zarazem świetnie smakuje 3 plastry schabu wieprzowego każdy tak ok 130 gramów 100 gram pieczarek 100 gram cebuli 100 gram czerwonej papryki ok 80 gramów startego żółtego sera 3 zielone łodygi selera  sól pieprz łyżka masła Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę(...)paprykę w kostkę. Na patelni z dodatkiem masła zeszklić cebulę następnie dodać pieczarki i paprykę, przyprawić solą i pieprzem.Całość przesmażymy co jakiś czas mieszając, odstawiamy. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko, uważając aby nie było dziurek, przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku rozbitego mięsa układamy ok. 2 łyżki farszu i posypujemy startym żółtym serem. Brzegi mięsa

Andzia Pichci
STROGONOW + FILMIK 304

cesarza Aleksandra I. Zupa jest na bazie chudego mięsa, pieczarek i ogórków konserwowych, przez co zawdzięcza swój smak.  SKŁADNIKI :  1 kg schabu 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa  300 g pieczarek 4 cebule 4-5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 30 % 2 litry bulionu(...)PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w plastry, następnie w paseczki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki a pieczarki w talarki.  Mięso przekładamy do miski, dodajemy mąkę i musztardę, dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy olej, podpiekamy cebulę z czosnkiem. Na osobnej patelni podpiekamy na oleju mięso aż będzie zarumienione. Przekładamy je do garnka. Następnie dodajemy paprykę z pieczarkami, liść ziele i pieprz, wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zrazy schabowe z ogórkiem, boczkiem i chrzanem 237

żeby były trochę grubsze niż na tradycyjnego schabowego, najlepiej ok 2 cm 2-3 małe ogórki kiszone 2 duże plastry boczku 1 mała cebula 2 płaskie łyżki tartego chrzanu musztarda sól, pieprz smalec do smażenia Schab rozbić jak najcieniej, nie robiąc jednocześnie dziur w mięsie.  Rozbity schab potraktować pieprzem i solą.  Wewnętrzną część mięsa posmarować musztardą(...)zwinięciu mięsa. Na rozsmarowany chrzan i musztardę położyć plaster boczku - wzdłuż krótszego boku i bliżej końca, który będzie w środku. Na boczek położyć słupki ogórka oraz po kilka piórek cebuli. Farsz układać tak, aby na końcach zostawić po 1 cm wolnej przestrzeni.  Farsz potraktować jeszcze odrobinę solą i pieprzem. Następnie zwinąć całość, zaczynając od strony z farszem a końce

Ze smakiem bez glutenu
Schab po cygańsku 174

talerz i trzymamy w ciepłym miejscu (jeżeli schab jest nadal twardy. podlewamy małą ilością wody i dusimy-bardzo często się zdarza,że duszę schab jeszcze kilkanaście minut). Na pozostały tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek. Po 3-4 minutach dodajemy pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem

Kopystką po garach
Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym 215

olej masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego 1 pęczek natki z pietruszki Sos pieczarkowy: 400g pieczarek 2 łyżki masła 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 200ml bulionu drobiowego 200ml śmietany 30% 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz Wykonanie: 1. Schab pokroić w plastry, które następnie przekroić na pół. Pokrojone plastry przełożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około(...)godziny. Po tym czasie każdy kawałek schabu oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami.  Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. 2. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 3. Sos pieczarkowy: Na patelni z rozpuszczonym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, wlać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, mąkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 2950

Składniki: 5 średnich plastrów schabu – ok. 360g 150g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 mała cebulka – ok. 45g sól i pieprz do smaku mąka pszenna do panierowania 1-2 jajka do panierowania bułka tarta do panierowania oliwa lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami: Cebulę obrać, drobno posiekać(...)przez ok. 25-35 minut aż kapusta będzie miękka. Kolejno pieczarki, cebulę i kapustę zmielić w maszynce do mielenia. Ponownie wrzucić farsz na patelnię i podsmażyć do czasu aż nadmiar płynów odparuje, a farsz stanie się odpowiednio zwarty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Oprószyć z obu stron

Kulinarne Przeboje
Kotlety Schabowe z Pieczarkami i Serem (Schab z Pieczarkami i Serem) 790

sprawia, że jest to wyjątkowo smaczne i ładnie prezentujące się danie.  Kotlet Schabowy - Składniki: farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz   ok. 2 łyżki masła   ok. 500 g schabu ok. 3 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku) sól (ewentualnie vegeta) pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki(...)żółtego sera do zapiekania (np. gouda, edamski itp.)  Kotlet Schabowy - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i dusimy do zmięknięcia. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety

Słodka Strona
Faszerowany schab pieczony w boczku 381

jest w niskiej temperaturze, co sprawia, że wszystkie soki pozostają w środku mięsa. 2 kg schabu w kawałku ok 300 g wędzonego boczku najlepiej w plasterkach goździki całe sól pieprz ziołowy papryka słodka mielona NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki 1 mała cebula 1 jajko 4 łyżki sosu(...)pieczonej papryki ajvar 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płatków owsianych sól pieprz kolorowy papryka słodka mielona Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso. Schab naciąć w środku długim i ostrym nożem. Wypełnić środek przygotowanym nadzieniem. Wierzch schabu natrzeć dokładnie solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić na około 3 godziny

https:KKuchniaMniam
Grillowany schab z Mozzarellą i pieczarkami 225

Składniki: schab bez kości (pokrojony w plastry) kilka pieczarek 1 cebula łyżka masła kilka plasterków Mozzarelli (tej do zapiekania) sól, pieprz kilka kropel Maggi ząbek czosnku Przygotowanie: Mięso rozbić tłuczkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, kilkoma kroplami Maggi i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Zostawić na kilka godzin.  Cebulę pokroić w kostkę, obrane pieczarki w plasterki i podsmażyć na łyżce

Gaździnka warzy
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 222

pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu :)Was również zachęcam, bo potrawa jest soczysta, rozpływająca się w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna!* schab- 8 plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu

Kraina Miodem Płynąca