końcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ?Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie:Kotlety rozbijamy na grubość około
Kulinarne przygody GatityPyszny schab, który zrobił furorę w mojej rodzinie. Skorzystałam z przepisu Lis z forum cincin.cc. Idealne danie obiadowe i nie tylko. Nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić do piekarnika i spokojnie można zająć się przygotowaniem innych pyszności.Składniki:schab - tyle porcji ile potrzebujemytyle samo plastrów żółtego sera2-3 cebule pokrojone w plasterkimajonez ( ja zawsze
Praktyczna pldelikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie mięsne w orzeźwiająco-kwaskowym sosie :) Składniki: 1 kg schabu,4 dorodne antonówki 250 gram szalotek,250 wędzonego boczku,garść rodzynek8-10 kapsułek kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu)0,5 litra cydru lubelskiego (dostępny w butelkach(...)wolnym ogniu. Na końcu dodajemy podsmażony boczek. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a na dno wykładamy podduszone jabłka podduszone z szalotkami i boczkiem (około połowę), a na to układamy schab. Wszystko przykrywamy resztą jabłek i zalewamy cydrem. Reszta cydru dla kucharza :) Piec przez około 80 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem). Po wyjęciu z pieca udekorować świeżym tymiankiem
Delicious TitbitsDelikatne mięsko kanapkowe. Schab karkowy duszony w ziołowej zalewie, miękki i soczysty. Dla wzmocnienia smaku proponuję mięso przytrzymać przez dzień lub dwa w marynacie z octu jabłkowego. Składniki : Schab karkowy ok. kilograma 10 ziaren jałowca łyżka soli łyżka pieprzu łyżeczka ostrej papryki łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru 2 ząbki czosnku Pokaż resztę
w kuchni i w ogrodzieprzełamania słodyczy mam dla Was przepis na pyszny obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką. Wspaniale smakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości, 500g kiszonej kapusty, 2 cebule, 1/2 czerwonej papryki, 1 i 1/2 szklanki bulionu, łyżka miodu, 2 liście laurowe, 3 kulki(...)ziarna czarnego pieprzu (użyłam Kamis), 1/2 łyżeczki kminku (użyłam Kamis), olej, sól morska z czosnkiem (użyłam Kamis), pieprz czarny mielony (użyłam Kamis). Wykonanie Schab umyć, osuszyć i pokroić na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Obsmażyć na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z ognia. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki
Z miłości do słodkościwiększej ilości osób. Roladki przygotowujemy sobie wcześniej, a potem zostaje nam tylko upieczenie ich w piekarniku. Ja wykorzystywałam przepis już nie raz i zawsze było dobrym wyborem. Rolady ze schabu z żurawiną i serem camembert Składniki: 4 kotlety ze schabu około 4 łyżki suszonej żurawiny 4 grubsze plastry sera camembert lub brie zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka
Mania GotowaniaSkładniki (na około 6-7 roladek): pół kilograma schabu 150 gram suszonych śliwek sól pieprz pół papryczki jalapeno jedna mała szalotka szklanka bulionu Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, układamy na każdym plastrze po 3-4 suszone śliwki i zawijamy w ruloniki. Gotowe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy pokrojono drobną papryczkę
Mango Papajaschab miałam ochotę już bardzo dawno; jak tylko pojawiał się na kolejnym blogu, to zaraz sobie obiecywałam, że jutro na pewno kupię stosowny kawałek schabu i zrobię. I tak robiłam rok chyba;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyJesteście ciekawi smaku? Zapraszam! Składniki : * szklanka ulubionego makaronu - u mnie małe kokardki * pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki * łyżka oliwy smakowej - u mnie z suszonych pomidorów * plaster schabu * 100g chorizo * pół łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki cukru trzcinowego * ząbek czosnku * opcjonalnie 2 suszone pomidory * garść świeżych ziół - natka pietruszki, oregano, bazylia * plasterek soku z cytryny Przygotowanie : Rozgrzać oliwę, schab
Magiczne Życie Martyudało się uratować.A, że mięsko doskonale smakuje zarówno w wariancie gorąco-obiadowym jak i zimno-kanapkowym, tak więc i wilk syty i owca cała ostała:) Schab imbirowo-czosnkowy Składniki: 1 kg schabu korzeń (ok 5 cm) świeżego imbiru 2-3 ząbki czosku sól suszone zioła (bazylia, oregano) 3 łyżki wody Imbir obrać, zetrzeć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaobiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka :) Bo zawsze się boję, że taki schab będzie za suchy, karczek przerośnięty a żeberka twarde. I tak od dłuższego czasu chodziły mi te wszystkie pieczenie po głowie. Tym bardziej teraz, kiedy jest jesień, za chwilę zima... okrągłe urodziny(...)patelni. To dopiero moje pierwsze podejście do tej brytfanny, ale już mam pomysły na kolejne wykorzystanie jej w kuchni. A już na pewno doczeka się w przyszłym roku powideł! Schab, który kojarzy się z mięsem suchym, dzięki niemałej ilości boczku, wyszedł wyśmienicie. Mieliśmy dwa obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie
bistro mamaprzygotowaniu, to są po prostu idealne na przeróżne okazje. Dzięki dodatkowi warzyw są niesamowicie soczyste i wyborne w smaku. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy (ok 30 sztuk): – 600 g schabu (można zastąpić drobiem) – 1 mała cukinia – 1 mała marchewka – 1 czerwona papryka (może być miks różnych) – 2/3 szklanki soczewicy (przed ugotowaniem) – 1 czubatą łyżeczkę tahiny
Szybko Tanio Smacznieskładnikimarynata* 2 łyżeczki wegety* 3 łyżki ziół prowansalskich* 3 łyżki octu winnego* 2 łyżeczki soli peklowej* 8 łyżek oliwy* 8 ząbków czosnku* 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka)po wyjęciu z marynaty* sól* pieprz* zioła prowansalskieSposób wykonaniaCzosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia.Dodać pozostałe składniki, wymieszać.Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku
Mix smakuprawdziwy Brazylijczyk wieprzowinę kocha i przyrządzać umie. Dlatego dzisiaj znów będzie o wieprzowinie w roli głównej. Przepis nieskomplikowany, nie wymaga wielu składników trudno osiągalnych. Wystarczy:1) opakowanie (np.400 g) schabu bez kości pokrojonego na kotlety2) 2 ząbki czosnku3) cytryna4) 2 łyżeczki kuminu5) szczypta soliPrzygotowanie: Nacieramy kotlety miksturą z startego czosnku, soli, wyciśniętego soku z cytryny i kuminu. Odstawiamy
Smaki Brazyliityle intrygujące, że też postanowiłam spróbować. Korzystałam z dwóch przepisów pierwszy znaleziony na forum GW , drugi na blogu Damsko - meskie spojrzenie na kuchnięskładniki1 kg schabu lub pierś z indyka (1kg) 2l wody 4 łyżki soli2 liście laurowe4 - 6 listków ziela angielskie1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę2 łyżki majonezu1/2 łyżki pieprzu ziarnistego2 łyżki
Stare Gary