schab – 15 dkg pieczarki – 6 sztuk cebula – 1 sztuka pesto pistacjowe lub inne według uznania – 2 łyżki pestki z dyni – 4 łyżki oliwa z oliwy sól, pieprz grana padano lub żółty ser – trochę do posypania na koniec PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotwać al dente. Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie. Po 5 minutach dodać obraną i posiekaną cebulę i smażyć
kuchniabellissima.wordpress.comschabu 2 jajka 10 dag sera żółtego w kawałku 10 dag sera mozzarella w kawałku sól,pieprz bułka tarta ok. 3/4 szklanki Wykonanie: Każdy kotlet rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Sery ścieramy na tarce na małych oczkach, mieszamy z bułką tartą. Kotlety po kolei maczamy w rozkłóconym jajku, serach, znów w jajku, znów w serach. Wkładamy na rozgrzana patelnię, smażymy
Z Majeczką w kuchniprzyrządzenie własnej wersji popularnego indyjskiego curry madras. 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1-2 cm startego imbiru 1 papryczka czerwone chili 2 łyżki pasty madras 2 plastry schabu, puszka pomidorów 1-2 łyżki płynnego miodu 3-4 łyżki octu balsamicznego pęczek kolendry sól, pieprz jogurt naturalny do przybrania Drobno posiekaną cebulę, czosnek i chili pokrojone w cienkie plasterki(...)utarty imbir przesmażyć na głębokiej patelni. Dodać 2 łyżki pasty maras i dobrze wymieszać, można podlać niewielką ilością wody, aby sos był nieco rzadszy. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor. Wlać pomidory, miód, ocet oraz drobno posiekaną kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Podawać z chlebkiem nan lub ryżem (ja z braku jednego i drugiego podalam
Codzienne Gotowaniepojawi siękilka przepisów z tej książki, ponieważ po tym jak ją przejrzałam, wypatrzyłam kilka bardzo interesujących potraw). W oryginalanym przepisie użyto tłustszych części mięsa wieprzowego (brzucha), ja jednak wykorzystałam schab, myślę jednak, że najlepiej sprawdziłaby sie karkówka. Gorąco polecam przygotowanie tego dania, jest ono rewelacyjne, lekko ostre, nieco słodkie, i bardzo aromatyczne! Składniki: 1 duża papryczka chili pokrojona(...)cienkie plasterki 2 gwiazdki anyżu 500g wieprzowiny 2,5 świeżego startego korzenia imbiru 0.5 łyżeczki soli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia Przygotowanie: W woku lub głębokim rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej papryczkę chili i gwiazdki anyżu, przez około minutę. Dodać mięso, imbir i sól, smażyć przez kilka minut aż wieprzowina
Codzienne Gotowanieschabu lub karkówki.Przepis ze starych karteluszek z przepisami..chyba z jakiejś gazety.. polędwiczka wieprzowa 1 jajko 4 łyżki mąki woda szczypta proszku do pieczenia Wodzisław sól, pieprz, wegeta Polędwiczki pokroić na plastry i lekko rozbić .Mąkę wymieszać z jakiem , przyprawami i wodą.Wody dodać tyle , aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany.Mięso maczać w przygotowanym cieście i smażyć
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię mięso indycze. Dzisiaj zrobiłam na obiad roladki z piersi indyka z serem i suszonymi pomidorami. Wcześniej na moim blogu pojawiły się równie pyszne roladki z orzechami ze schabu (przepis) . Do tego miałam buraczki , które lubię tylko na zimno i ziemniaczki. Prawda, że smaczny obiadek? Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam po przepis. Składniki na 6 roladek(...)piersi z indyka 6 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej zależy od ilości kotletów) 6 plasterków żółtego sera 1 jajko sól pieprz bułka do panierowania masło klarowane do smażenia Pierś z indyka pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i rozbić delikatnie, aby nie podziurawić kotletów. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem, na wierzch ułożyć plasterek sera
O kuchni z uczuciemschabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule 3 łyżki bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku(...)mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości. Smażymy na patelni z obu stron. Następnie wlewamy na patelnię 1/4 szklanki bulionu (lub wody) , wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15 min. Jeśli
Walijskie Pichceniesmażone tylko gotowane na parze :) Przepis zaczerpnęłam z przepisów dołączonych do mojej magicznej maszyny (którą opiszę niebawem). Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu
Olikowa kuchniadomowa do kanapek bo na ta sklepową obraziłam się ostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był dłuższy niż grubszy) 300 g pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli(...)farsz. Boczek,cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż puści trochę tłuszczu wówczas dodajemy cebulę podsmażamy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy i na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu to go odlewamy). Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem i obiema paprykami
Piekielna Kuchnia Patiodrobiną sera i ziół-do tego makaron lub ryż i super pomysł na obiad SKŁADNIKI: Różne warzywa jakie akurat macie -ja dałam jak na zdjęciu do tego 500g schabu, ulubione zioła oliwa sól pieprz na beszamel: 50 g mąki 25 g masła 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku, 10-15 dag startego żółtego(...)kroimy w większe kawałki, dynię podgotowujemy kilka minut i odcedzamy dodajemy do naszych warzyw,doprawiamy odrobiną ziół,solą i pieprzem mięsko kroimy w paski doprawiamy również lekko i smażymy chwilę na oliwie robimy beszamel: W małym rondelku, na małym ogniu podgrzać masło z mąką, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanina zacznie formować się w kulę,p owoli wlewać mleko, stale
Swojskie jedzonkoDźwięk tłuczenia niedzielnych kotletów rozchodził się w bloku od ósmej. Uległam i też postanowiłam potłuc trochę kotletów :) Ale nie ze schabu czy kurczaka :) A z cukinii, której wciąż sporo w ogródku. Tym razem przygotowałam ją z dodatkiem twardego sera dojrzewającego grana padano. A ponieważ mieszkanie pachnie mi świeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna(...)apetytu i liczby porcji) grana padano (można użyć polskiego bursztynu) bułka tarta jajko sól pieprz ziołowy mielona kozieradka olej do smażenia Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Plastry rozbić tłuczkiem do mięsa. Ja to robię, przykrywając cukinię folią spożywczą, by nie chlapało wokół. Każdy posypać solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Na środek plastra kłaść starty grana
Weekendy w domu i ogrodziefarszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami(...)grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego
Kuchnia BeatySkładniki, 3-4 osoby: cukinia 300 g schabu bez kości 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 0,5 szklanki kaszy jaglanej 3 łyżki startego parmezanu sól i pieprz oliwa z oliwek natka pietruszki 1 papryczka chili Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować, wyłożyć na talerz do ostygnięcia. Na patelni zeszklić cebulę i pod koniec wrzucić(...)drobno posiekany czosnek. Dodać zmielone lub posiekane mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż do odparowania wody. Ustawić piekarnik na 180 stopni. Rozkroić cukinię wzdłuż, wydrążyć miąższ, pozostawić około 1,5 cm brzeg. Pomidora sparzyć, obrać skórkę i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w kostkę. Wszystko wsypać do miski, składniki z patelni również, wymieszać wszystko. Posiekać natkę pietruszki, chili
cooklifeswój sposób. Ja dzisiaj dodałam innych przypraw niż zawsze i odstawiłam żeby się wszystkie smaki przegryzły. Zapraszam na niedzielny obiad. Schabowy Składniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy Przygotowanie : Mięso rozbić(...)Zwinąć w rulony, przykryć talerzem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Rozkłócić jajka. Zmieszać mąkę z bułką tartą. Kotlety panierować w jajku i mieszance bułki z mąką. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Podawać z surówką i ziemniakami
Magiczne Życie MartySkładniki: schab bez kości 6 porcji, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, panierka do kotletów 1 opakowanie, smalec 1/2 kostki, ziemniaki - ile potrzeba, surówka - w opisie kotlety rozbić tłuczkiem, jajka dokładnie roztrzepać z pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki(...)mocno gorącym smalcu kotlety smażyć na rumiano obtoczone w panierce do kotletów kiszoną kapustę 50 dag połączyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą, cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym do smaku kotlety podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką - smaczny, sycący obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBajecznie proste, a w smaku...wyborne. Uwielbiamy grzyby i, jak co roku, mnóstwo ich zbieramy. Suszymy, słoikujemy i mrozimy. Tutaj w połączeniu ze schabem (można użyć też karkówki) i kozim serem tworzą trio idealne. Składniki 4 kotlety schabowe (o grubości 15 mm) przyprawa do mięs 200 g mrożonych grzybów (podgrzybki) 1 duża cebula 1 łyżka masła majonez ketchup twardy(...)kozi Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlety oprószamy przyprawą do mięs. Układamy na blaszce. Grzyby (rozmrożone-najlepiej przełożyć do rondelka i odparować) smażymy na maśle z cebulą. Przekładamy na kotlety. Następnie na każdy dodajemy majonez ( ok. ½ łyżki) i ketchup (również ½ łyżki). Na wierzch układamy plastry sera koziego i zapiekamy 35 min w temperaturze
R'n'G Kitchenproszku do pieczenia 0,75 kg schabu bez kości sól pieprz 2 torebki kaszy jaglanej 2 jabłka 2 łyżki cukru 2 łyżki masła olej rzepakowy kolendra tymianek Przygotowanie: schab myjemy, osuszamy, kroimy na kotleciki, rozbijamy, możemy także przekroić ja na mniejsze kawałki, zalewamy 0,5 butelki piwa, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki najlepiej na noc kaszę gotujemy(...)opakowaniu przygotowujemy ciasto- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, wbijamy jajko, dokładnie mieszamy, dolewamy piwo, tak aby ciasto miało konsystencję śmietany na patelnię wylewamy olej, podgrzewamy, na gorącym smażymy obtoczone w cieście kotlety jabłka myjemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na maśle z cukrem, doprawiamy tymiankiem i kolendrą, dorzucamy ugotowaną kaszę podajemy gorące- SMACZNEGO! P.S oczywiście możecie zamienić kaszę
Luźna KuchniaSkładniki: - 350 g schabu pokrojenego w podłużne paski - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - chili - 2 łyżki oleju roślinnego -3 łyżki sosu Chow Mein - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki octu ryżowego - 1/2 łyżeczki cukru - 1 łyżka mąki kukurydzianej - 2 łyżki sezamu - 1 łyżeczka sosu sezamowego do skropienia po przygotowaniu potrawy Wykonanie: W woku rozgrzać olej roślinny, wrzucić mięso, dodać(...)sojowy i Chow Mein, chili, ocet, cukier. Smażyć ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy 2 łyżki wody, dusimy 3 minuty, posypujemy mąką energicznie mieszając. Jak mięso będzie miękkie, zdejmujemy z ognia. Posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym. Pyszne! Uwielbiam to danie! Zapraszam na SmykWKuchni na FB! Pozdrawiam cieplutko! akcja
SMYKWKUCHNI