schab duszony z warzywami - 389 przepisów (strona:19/26)

Roladki schabowe z warzywami 46

Roladki schabowe wypełnione warzywnym wnętrzem. Z cebulą, porem, papryką, cukinią, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Dobre, choć nie jest to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego mięsa

Smaki Na Talerzu
Roladki brokułowo pieczarkowe w serowym sosie 135

Pomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju.  Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy nićmi. Wierzch roladek obsypujemy przyprawą do mięsa. Smażymy je na rozgrzanej patelni na rumiano i do miękkości. Zdejmujemy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion. Dokładamy

VioletoweKucharzenie
Schab w sosie pieczarkowym (danie z szybkowaru) 352

możecie spróbować przygotować schab z warzywami  lub w sosie własnym.  Składniki: co najmniej 0,5 kg schabu 100 g pieczarek, np. brunatnych 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała) sól, pieprz papryka słodka mąka pszenna 100 ml śmietany 30% olej do smażenia Mięso umyć, wytrzeć i pokroić w zgrabne plasterki. Każdy kawałek schabu (delikatnie) rozbić i przyprawić(...)musi przykryć dno garnka) i przesmażyć kawałki schabu na złoty kolor. Przesmażone mięso wyjąć, a następnie do garnka wsypać pokrojoną cebulę. Gdy delikatnie zeszkli się, dodać pokrojone pieczarki. Całość chwilę smażyć. Doprawić solą oraz pieprzem. Gdy pieczarki lekko się skurczą to do garnka wlać 1,5 szklanki wody. Następnie ułożyć przesmażone kawałki schabu. Jeżeli mięso nie jest przykryte wodą

Ugotować
Schab w sosie cebulowo-musztardowym 137

Niedzielny obiad nigdy nie może być dwa razy taki sam - to już chyba motto przewodnie mojego kucharzenia. Schab jest składnikiem z którego można wykombinować nieskończoną ilość

sierotka maRysia w kuchni
Schab w ziołach z brukselką 212

Dzisiaj coś dla miłośników małych kapustek - przepis na schab w ziołach z brukselką SKŁADNIKI                        

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz bałkański z warzywami 665

Pomysł na wykorzystanie schabu w nieco innej odsłonie. Aromatyczny gulasz z warzywami, ajvarem i ziołami. Pyszne jednogarnkowe danie które można podawać z różnymi dodatkami ale też jako samodzielne danie  5 porcji Około 600 g schabu 1 mała cukinia lub bakłażan 1 papryka czerwona 1 duża cebula biała 200 g pieczarek 4 średniej wielkości ogórki konserwowe lub kiszone około(...)paski i liście laurowe dalej smażyć około 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać ogórki pokrojone w półplasterki i cukinię lub bakłażana pokrojone w kostkę. Całość dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Następnie dodać ajvar, koncentrat pomidorowy wlać około 1 szklankę wody, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż składniki się połączą a całość nieco zgęstnieje

Andzia Pichci
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 198

kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek. Składniki: świeży surowy schab , surowy  wędzony boczek , świeże śliwki , sól , pieprz , majeranek(...)cebula , czosnek , tłuszcz do obsmażenia, słodka śmietana  do doprawienia sosu. Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu. Śliwki umyć i wypestkować. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę. Do kieszonki włożyć plaster boczku i polówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną 164

Od czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W

Moja smaczna kuchnia
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 113

Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i buraczkami – klasyczny polski obiad nie tylko na święta. Choć trochę pracy trzeba włożyć w jego przygotowanie to

Dorota Smakuje
Duszona kapusta z czerwoną fasolą. Danie, które powstało przypadkiem i na stałe zagości w naszym rodzinnym menu :) 27

przy okazji samej kapusty zachęcam także do lektury wpisu nt. goitrogenów w chorobach tarczycy. Czy faktycznie musimy bać się warzyw kapustnych? Ja podałam kapustę z makaronem z czerwonej soczewicy i odrobiną parmezanu (który również zalegał w lodówce:)) Duszona kapusta z czerwoną fasolą – składniki (2 porcje): kapusta (u mnie stożkowa), 300g, mała cebulka, łyżka koncentratu pomidorowego, puszka czerwonej fasoli(...)Ładunek glikemiczny: 11,2g (IG = 24,6). Więcej prostych, pysznych i sezonowych przepisów dla stabilnej glikemii znajdziesz w mojej najnowszej książce ! Spróbuj także: duszona cukinia z fetą i orzechami włoskimi, schab pieczony z pieczarkami i mozzarellą . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł

Natka Pietruszki
Pierś z kurczaka po francusku 369

gulaszowe, ale trochę w innej odsłonie i przypomniało mi się o przepisie, który zapisałam do wypróbowania już jakiś czas temu. Dodałam mu troszkę pikanterii dzięki papryczce chili, a zamiast schabu użyłam mojego ukochanego kurczaka. Muszę Wam powiedzieć, że na pewno zrobię je jeszcze nie raz, gdyż moi mężczyźni spałaszowali je raz dwa. Tym razem zainspirowałam się przepisem na blogu Wiem(...)mięsa. Pieczarki pokroić na półtalarki, podsmażyć z odrobiną soli. Dodać do rondla. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Schab. Co warto wiedzieć o mięsie schabowym? 109

pokrojoną słoniną. Schab możemy zaś piec w rękawie razem z kawałkiem boczku. Do smażenia wybierajmy schab, szynkę lub polędwiczki. Na grillu sprawdza się: karkówka, boczek oraz schabowe z kostką. Do pieczenia wybierajmy szynkę, żeberka i schab (karkowy lub środkowy). Te ostatnie podobnie jak szynkę, golonkę, łopatkę czy żeberka, możemy także dusić Zobacz przepisy na pyszny schab: Kotleciki schabowe w sosie(...)dużej ilości czerwonego mięsa oraz jadanie fast foodów. Polacy spożywają także za dużo węglowodanów prostych w postaci różnych gotowych produktów piekarniczych z białej mąki. Zdecydowanie za mało spożywamy świeżych warzyw. Jakoś nie mogą u nas przyjąć się na przykład koktajle warzywne. Wielu z nas popełnia także ten błąd, że jada zbyt późne kolacje. Aby więc zadbać o swoje zdrowie warto

ProstePesto.pl
Gulasz paprykowy z pieczarkami na schabie 218

Dania jednogarnkowe, gulasze i wszelakie potrawki są pyszną opcją obiadową jak i ciepłą kolacją. Przygotować je możemy na rodzinne spotkania czy też jako danie do podgrzania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki