sałaty - 3500 przepisów (strona:136/234)

Zielony koktajl z roszponką 132

Najczęściej zielone koktajle przygotowuje się ze szpinakiem i jarmużem, ale roszponka i inne sałaty również świetnie nie do tego nadają. Spróbujcie ;) Składniki: 40 g roszponki 1 pomarańcza 1 jabłko 1/2 - 1 szklanka wody Pomarańczę i jabłko obrać ze skórki. Jabłko pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. W razie potrzeby dodać więcej wody

Moja Galeria Smaku
Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej 331

Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej to  niebo w gębie! Znudziły Ci się tradycyjne kanapki z sałatą i pomidorem?! Koniecznie wypróbuj ten wegański "smalec"! Do zrobienia tej pasty namówiła mnie Aga - koleżanka wegetarianka. Inspirowała się przepisem z bloga Jadłonomia - na smalec fasolowy z kaszą gryczaną - przyniosła

Moje Qulinaria
Karkówka z grilla z warzywami 175

350g) 2 średnie kolorowe papryki 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich sól szczypta pieprzu Inne sugerowane dodatki kwaszone ogórki, marynowane patisony lub papryka, zielone oliwki miks sałat z pomidorami i ogórkiem opiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo Instrukcje Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę możliwie mocno go rozdrabniając. Do dużej misy wlewamy oliwę i dodajemy

Kulinarna Pokusa
Sałatka śledziowa z ryżem 145

małosolne (kiszone) 2-3 liście salaty łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu (jogurtu) sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Śledzie i ogórki pokroić w kostkę, sałatę porwać na małe kawałki. Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski dodać majonez lub jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.  Wstawiamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 179

podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami pinii Ciepła Koza Herbata kwitnąca Wschodzące Słońce ( 11,90 zł ) - ręcznie zwijane na kształt kuli liście białej herbaty, które

Atlas Smaków
Sałatka z roszponką i twarogiem 130

łyżeczka oleju rzepakowego woda Pestki dyni i orzechy prażymy na suchej patelni. Do szklanki wlewamy miód, musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Jeżeli dressing jest zbyt gęsty, wlewamy odrobinę wody. Sałatę posypujemy pokruszonym twarogiem, polewamy sosem.  Posypujemy pestkami dyni i orzechami

Atlas Smaków
Pesto alla genovese 217

jego spożywanie zapobiegało szkorbutowi. Dziś, kiedy choroba ta praktycznie nie występuje, możemy cieszyć się pesto wyłącznie ze względu na jego niesamowity smak. Pesto podaje się do chleba, makaronu i sałat. Nie należy go podgrzewać, bo w wysokiej temperaturze bazylia może nabrać gorzkiego posmaku. Do zrobienia pesto najlepiej użyć bazylii rosnącej w gruncie, na słońcu - jest dużo bardzej aromatyczna niż

W SMAK
Frittata cukiniata 172

stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie wystarczająco ostry.  Świetny obiad na gorące dni. Daje moc, ale nie jest ciężki. Do tego

les mirabelles
SUSHI :) 176

zawijania sushi) pałeczki lub palce ;) ostry nóż bez ząbków + różne dodatki, np: wędzony, pieczony lub surowy  łosoś tuńczyk węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest, by surowe ryby były bardzo świeże i kupione w  dobrym sklepie rybnym. Ryż jest podstawą udanego sushi! Płuczemy go w sitku pod bieżącą wodą

The Sweet Damsel
Mieszanki ziarenek od Ziarenkowo 269

dietetycznych i bardzo zdrowych potraw. Z pewnością będę ich często używać i dodawać kolejne przepisy z ich udziałem :) W dniu dzisiejszym użyłam ich do przygotowania bardzo smacznej i zdrowej sałaty, którą możecie znaleźć  tutaj . Mocno cynamonowo-czekoladowe babeczki z jabłkami i Cynamonowym Rajem znajdziecie  tutaj  :) Omlet z płatkami owsianymi, otrębami i Cynamonowym Rajem znajdziecie  tutaj

The Sweet Damsel
Soczyste kawałki kurczaka 336

niej kawałki kurczaka i zawinąć w folię. Piec w temperaturze 180*C przez ok 40 minut. Po upieczeniu, rozwinąć folię i odlać wodę. Ja podałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą :) Pycha :) Ziemniaczki posypałam przyprawą do ziemniaków Prymat oraz doprawiłam solą i pieprzem. Po upieczeniu posypałam je świeżym koperkiem

The Sweet Damsel
Dietetyczna Sałatka z cieciorką i żurawiną! FIT! 124

SKŁADNIKI: - 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej - 1/4 awokado -1/3 pomarańcza - kilka pomidorków koktajlowych - 3 łyżki konserwowej cieciorki - łyżka suszonej żurawiny - garść rukoli (lub innej sałaty) - zioła np. toskańskie lub prowansalskie

SMYKWKUCHNI
Dlaczego diety cud to zło? 173

żeby zamiast całkowicie rezygnować z zakazanych produktów, szukać zdrowych zamienników. Lubisz ptasie mleczko? Nie kupuj gotowego, zrób sam/sama lepszą wersję (domowe ptasie mleczko - klik) . Zdrowe odżywianie to nie tylko sałata i kiełki, to o wiele, wiele więcej. Uwierz, że da się chudnąć i nie śnić po nocach o pizzy - grunt to znaleźć kompromis :)  Uczą nas myślenia o jedzeniu tylko

Powiedz dietom nie
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 216

moje najśmielsze oczekiwania. Mięso kruche, delikatne, bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki z sałaty rzymskiej i papryki . Ta kaczka, według mnie, zasługuje na wysoką pozycję w rankingu ulubionych potraw z drobiu. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kaczka marynowana w zalewie do ogórków

mojewypiekiinietylko
Roladki z bakłażana z salsą z pomidorów 193

przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę chili lub sosu z chili oraz łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Roladki podajemy na liściach różnych sałat lub rukoli w towarzystwie salsy pomidorowej. Niebo w gębie! Smacznego

W kuchni Katie