sałaty - 3500 przepisów (strona:131/234)

Tatar – klasyczny befsztyk tatarski z sardynką i włoskimi dodatkami 258

ogórki kiszone średniej wielkości 5 małych korniszonków (wielkości damskiego małego palca) 2-3 łyżki dobrego, neutralnego w smaku oleju – np. słonecznikowego lub rzepakowego sól pieprz drobne, młode liście sałaty i parmezan do podania

Karo in the Kitchen
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 140

łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika na 5 minut. Podajemy z sałatą, oliwkami, polane sosem.  Smacznego III miejsce - zestaw produktów Folwark Pita z kurczakiem i świeżym ananasem - przepis przywędrował od Małgorzaty W. Składniki : 8 bułek pita 1 pierś z kurczaka 1 ł yżeczka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Crumble z pomidorami 229

uzupełniają. Słodycz pomidorów, aromaty ziół i czosnku, oliwa. Wszystko to ukryte pod idealnie chrupiącą serową skorupką. Danie jest tak zachwycająco lekkie, że nadaje się na śniadanie. Z miską sałaty z lekkim winegretem na obiad, a później jeszcze na kolację. Takie crumble po prostu można jeść trzy razy dziennie. Spróbujcie sami :) Składniki dla 4 osób: 1 kg pomidorów (pomieszanych, różnej wielkości

Pełny talerz
Cebulowy chleb z kozieradką 121

minut Po tym czasie upiec chleb w temp. 180 C 30-45 minut w zależności od wielkości form. Smacznego! a to była moja „buła” do pracy: z sałatą cykoriową i suszonymi pomidorami (oczywiście wszystko z własnego ogródka

greenscarf
Co warto grillować – kilka pomysłów 176

naprawdę wyśmienicie. Polecamy marynować ją w czosnku wymieszanym w oliwie z oliwek z pieprzem. Taka grillowana dymka jest wspaniałym dodatkiem wielu sałatek. Może to się wydawać dziwne ale grillowana sałata rzymska albo kapusta będzie miała rzeczywiście wyjątkowy smak gdy ją przygotujemy na grillu. Wystarczy że skropimy ją odrobiną oliwy z oliwek, posypiemy solą i pieprzem i mamy wyjątkowy dodatek

naRuszcie
Wegański GULASZ SOJOWY + DYNIOWO-PIECZARKOWY 168

kroimy szybko na paski, wrzucamy spowrotem na patelnię i dalej już postępujemy tak samo (przyprawianie, dodawanie tłuszczu, dolewanie wody, itd.). W międzyczasie gotujemy spaghetti i szykujemy szybką sałatkę z sałaty lodowej, pomidorów, bazylii suszonej i świeżej + olej konopny i trochę soli. Gotowy gulasz wymieszałam z resztą wczorajszego obiadu, który świetnie się przechował do dziś,  GULASZEM DYNIOWO-PIECZARKOWYM

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chaczapuri "3 sery" z miętą 160

podgrzewamy po dwie minuty z każdej strony, delikatnie je z wierzchu dociskając do patelni. Przewracamy kilkukrotnie, od czasu do czasu nacierając lekko oliwą.  Podałam z sosem czosnkowym i sałatą.  - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/02/chaczapuri-z-ziemniakami-i-cukinia.html#sthash.bwGXTHrv.dpuf Składniki na farsz: 100 g półtłustego twarogu  80 g mozzarelli 80 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią 1 łyżka śmietany lub jogurtu

bistro mama
Frittata z karczochami 129

sól do smaku Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy nie wyrzucajmy. Można ją wykorzystać do sałat. Oliwę z karczochów wlej na patelnię ok 1 łyżki. Uduś szalotkę. Lekko wystudzoną dodaj do masy jajecznej. Rozgrzej patelnię ponownie z odrobiną oliwy, wlej całość na wierzchu układając karczochy, posypując estragonem

AZgotuj!
udka kurczaka z cytryną, imbirem i miodem 152

smażących się udek dodajemy marynatę, podduszamy ok 10 min. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy troszkę wody i dusimy, aż mięso się upiecze. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatą

Domowy Smak Jedzenia
Papryka faszerowana soczewicą i jajkiem - 359 kcal 159

Idzie jesień, robi się coraz chłodniej, można więc powoli zacząć korzystać z piekarnika. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na bezmięsny posiłek, na kolację (solo lub z lekką sałatą) lub obiad - (wtedy warto zjeść dodatkowo zupę lub kawałek mięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli - fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się

Powiedz dietom nie
Focaccia z figami, cebulą i macierzanką 161

domowym sosem warzywnym. Na zimno będzie znakomitą bazą do kanapek... jak każde pieczywo :) . Focaccia z figami i cebulą rewelacyjnie łączy się z pastami serowymi i mozzarellą, wystarczy dodać listek sałaty i smaczna kanapeczka gotowa :) Porcje: forma o średnicy 26 cm Czas przygotowania: 170 - 210 minut Składniki: 450 g mąki,  230 ml wody, 200 g cebuli cukrowej lub czerwonej

SzczyptaSmaQ
Jajko w koszulce z twarożkiem 162

delikatnie wlewam jajko bardzo ostrożnie  ( mój sposób opisany w poradach babuni)  W takiej kąpieli jajko siedzi 1 minutę . Wyciągam jajko łyżką cedzakową , chwilę odsączam , przekładam na liść sałaty przygotowany na talerzyku. Pomidor i ogórek kroję na drobne cząstki przekładam do miseczki dodaje twaróg,jogurt,sól,pieprz i mieszam aż wszystkie składniki  połączą się . Łyżkę przekładam na talerzyk

Eli Gotowanie
Jajko w koszulce panierowane 101

Ugotowane jajka delikatnie zanurzyć w roztrzepanym jajku ,następnie obsypać je bułką tartą wymieszaną z przyprawami Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony do zrumienienia panierki. Gotowe .  Podawać z sałatą ,surówką lub z samym pieczywem

Eli Gotowanie
Zawijaski 128

Moczyć krążek naleśnikowy w jajku a potem w bułce tartej. Krok 4 . Krążki kłaść na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej  strony do zrumienienia. Podać można z surówką , sałatą , keczupem lub same

Eli Gotowanie
Bułeczki śniadaniowe - żabki. 98

grama ale trzeba zrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania   Dodatkowo; sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki , kilka goździków   Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać

Radość kipiąca uśmiechem.