sałaty - 3500 przepisów (strona:119/234)

Sałatka z truskawkami i szpinakiem 194

Składniki (2 porcje): 300 g truskawek 200 g młodego szpinaku 1 czerwona cebula kilka listków sałaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sok z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania : Ocet balsamiczny odparuj na suchej patelni, zlej do słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić

Menu Zdrowia
Sałatka z sałaty, łososia wędzonego i pesto 117

razem rybna. Składniki: mix salat, wędzony łosoś, zielone pesto, pomidor, pestki słonecznika i dyni, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni podprażyć pestki dyni i słonecznika.  Do miski przełożyć sałaty, łososia, pokrojonego pomidora, pesto, ostudzone pestki dyni i słonecznika, sól, pieprz i wymieszać

Państwo Wojtczuk gotują
Pasta z twarogu i fety na kanapki 199

kanapkach w mgnieniu oka - prosto i smacznie:) W naszym domu dość często goszczą na śniadanie tego typu pasty. Także z makreli, ciecierzycy, soczewicy. Do tego ogórek, pomidorek, liść sałaty, jest wtedy przyjemnie - zdrowo i kolorowo:) Dziś padło na twarożek. Zamiast papryki możecie dodać pokrojonego w kostkę pomidora lub zielonego ogórka. Składniki: 250 g twarogu półtłustego 1 łyżka z lekką

Zasmakuj Kuchni
Chrupiący kurczak 150

Główkę czosnku nie obierać tylko przekroić. Na każdym narożniku kratki położyć czosnek i połówkę cytryny. Pieczenie – nagrać piekarnik do 180 C i piec 45 minut. Podawać z zieloną sałatą i sosiekiem czosnkowym. Sos czosnkowy patrz tu Błyskawiczny sos czosnkowy Pycha, dziękuję za pomysł

Kuchnia Pokoleń
SURÓWKI DO OBIADU. MOJA LISTA TOP. 159

kolację. Jest też świetnym pomysłem do dań mięsnych z grilla. SKŁADNIKI: - 4 garście umytego jarmużu - paczka kiełków rzodkiewki - 1/4 sera feta - 1 pomidor - 1 średni ogórek zielony - garść mieszanki sałat - 3-4 łyżki ziaren np. słonecznika czy dyni - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, ocet balsamiczny, miód Pomidorka i ogórka kroimy w kostkę. Fetę w drobną kosteczkę

SMYKWKUCHNI
Schab z pieczarkami 147

garnka. Sos zabielamy śmietaną. Dodajemy zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy schab. Jeszcze chwilę dusimy. Wieprzowinę przygotowaną w ten sposób podaję w towarzystwie ziemniaczanych talarków i sałaty. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: ok. 1, 30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Majonez domowy 188

Należy do grupy sosów zimnych. Majonez spełnia się nie tylko w sałatkach, szczególnie jarzynowej, z tuńczykiem czy kurczakiem, także jako dodatek do sałat, przekąsek, zimnych mięs, jaj na twardo (bez nich jajka nie smakowały by tak samo;) To także smaczny podkład / baza do różnych sosów i dipów, np. czosnkowego, salsy słodko-kwaśnej (majonez, ketchup, słodka konfitura + przyprawy), którymi

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z kapusty pekińskiej, jajek i fety 176

chrupiących tostów, sprawdza się ( jak się szybko okazało) jako smaczny dodatek do mięs i pieczonych warzyw. Pożywnie i zdrowo:) Śniadanie, obiad, kolacja, przekąska w ciągu dnia. Składniki: 1 nieduża sałata pekińska posiekana w paseczki 3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w talarki 3 suszone pomidory z zalewy pokrojone w kosteczkę 1 marchewka starta na tarce na większych oczkach

Zasmakuj Kuchni
Pyszne kanapki 168

się oczami. I to prawda jest! No, bo popatrzcie na te kolorowe kanapki. Nie macie ochoty ich zjeść 😊 Kanapka nr 1: Plastry pieczonej polędwiczki w ziołach, ułożone na sałacie, z dodatkiem cząstek pomidorów i kiełków z rzodkiewki. Kanapka nr 2: Plastry awokado na przemian z plastrami białej rzodkiewki z dodatkiem papryczki chili.  A wszystko to ułożone na połówkach bułki

Kulinarne przemyslenia
Kolorowe śniadanie 179

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolejna śniadaniowa propozycja: dwa plastry szynki długo dojrzewającej, plaster twarogu. mix sałat, pomidorki koktajlowe z makaronikiem z awokado, plasterki białej rzodkiewki z kiełkami a do tego dwie grzanki z masłem czosnkowym. Czy może być coś pyszniejszego? Pewnie tak, ale spróbujcie tego śniadania 😊 Szybko, pysznie, z bogactwem witamin. Do tego proponuję szklankę soku pomarańczowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Wegańskie buregery / Vegan Burgers 148

uformować burgery, ułożyć na blaszce i włożyć do zamrażalnika na 30 minut, po tym czasie można je już smażyć na patelni i robić burgery! Ja do swoich użyłam sałaty, pomidora i czerwoną cebulę, ot nic wymyślnego

Delusional Trine
Przekąski na Sylwestra: Kostka makaronowa z pieczarkami i serem. 172

piekarnika na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni.  Zapiekankę zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej danie zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.  Dodatki: sałata oliwki szynka żółty ser rzodkiewka szczypior sos czosnkowy Zimną zapiekankę kroimy w kostkę i z pomocą wykałaczek przyozdabiamy dodatkami.  Smacznego! Udanego Sylwestra i Dobrego Nowego Roku! :-) Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kanapka z Omlecikiem 158

Omlecikiem 2 porcje (2 kanapki, 1 kanapka to ok. 400 kcal) Składniki: jajka 2 sztuki sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia bułki 2 sztuki (ok. 80g jedna) sałata pomidory 2 sztuki ser 2 plasterki (żółty lub twaróg) Wykonanie: Jajka roztrzepujemy widelcem i przyprawiamy. Wylewamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą. Smażymy do momentu aż omlecik się zetnie. W tedy

rabarbarowo
Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej 161

bardzo! Naprawdę smakują rewelacyjnie i lepiej od tych tradycyjnych. Dodatkowo wyróżniają się wyglądem i mogą umilić niejedno śniadanie. W sumie to była moja przekąska - podana na mieszance sałat i posypana bluszczykiem kurdybankiem (*).   3 jajka 1 łyżeczka oleju sól, pieprz Dodatkowo: folia spożywcza  Miseczki (1 sztuka na 1 jajko) wysłać większym kawałkiem folii spożywczej (aby dał się zwinąć

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania