Trochę lata w środku zimy? Czemu nie :) Proponujemy sałatkę z truskawkami i melonem jako przypomnienie słonecznych, letnich dni. Pyszna i lekka przekąska z ogromną dawką witamin. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: Garść mieszanki sałat Kilka truskawek (ok. 4-5) Kawałek melona Ok. 50 gram fety Oliwa z oliwek Kilka kropel soku z cytryny Na talerzu
Kolizje Smakówusmażonej ananasa oraz posypując żółtym serem. Patelnie przykrywamy pokrywką. Trzymamy na małym ogniu, aż pierś z kurczaka się usmaży. Podajemy od razu po przygotowaniu na przykład z frytkami i sałatką. Smacznego
Kolizje Smakówpolskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas
Kolizje SmakówZielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe
Kolizje Smakówszpinak z ricottą, na to wylewamy masę z jajek. Układamy paski z ciasta i wkładamy tarte do piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie podajemy na ciepło z sałatką. Smacznego
Kolizje Smakówmięsie powinny pojawiać się ciemne paski.) Następnie polewamy sosem z truskawkami i po chwili odstawiamy z ognia. Dekorujemy świeżym rozmarynem i podajemy np. z frytkami z piekarnika i sałatką
Kolizje SmakówSmak przywołuje wspomnienie lata, słońca i przygód. Zapach wiąże się ze szczęśliwymi latami przedszkola i szkoły. Klasyka naszego… i zapewne Waszego dzieciństwa. Surówka
Kolizje Smakówfeta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też
Chilli Czosnek i Oliwarestauracji śródziemnomorskiej w San Francisco i autorką wielu książek kulinarnych dotyczących kuchni śródziemnomorskiej. Książka była przeceniona, więc uznaję jej zakup za prawdziwą okazję:) Mediterranean Fresh zawiera przepisy na smakowite sałatki i lekkie dania ze wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Nie mogę się już doczekać, aż coś z niej ugotuję! Czy ktoś z was był może na Targach w weekend
Chilli Czosnek i Oliwawodzie chleb, który następnie miksuje się z pomidorami, papryką i ogórkiem oraz przyprawami. Dodatek pokrojonych w kostkę warzyw jest opcjonalny. Moja wersja jest lżejsza, trochę jak połączenie zupy z sałatką:) Polecam zagryzać ją chlebem. Gazpacho należy porządnie schłodzić, co najmniej 3 godziny w lodówce. Możemy również do gotowego chłodnika wrzucić kostki lodu. Gazpacho znakomicie gasi pragnienie i chłodzi. Schłodzone warzywa
Chilli Czosnek i Oliwaktóre marynuje się w solance . Podobno mają słonawo-ostry smak , przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" ( co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego ) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych . Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić. Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania ze mną marokańskich kiszonych cytryn. Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej, dodawany do tażinów, jagnięciny czy sałatek. Mają niepowtarzalny smak, którego nie da się niczym zastąpić. Są składnikiem wielu smakowitych przepisów znajdujących się w moich książkach kulinarnych (np. sławnego tajine z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami), które dotąd pozostawały dla mnie
Chilli Czosnek i Oliwadodatkiem do sałatkowych dressingów , nadając im letniego charakteru. Można ją nawet dodać do sosu pesto, hummusu, guacamole czy innego ulubionego dipu. Innym ciekawym pomysłem jest doprawienie kiszoną cytryną sałatek na bazie zbóż (kuskusu, bulguru czy pszenicy farro) lub różnych pilawów. Miąższ kiszonych cytryn oraz zalewa mogą być wykorzystywane do przygotowywania wariacji drinku Krwawa Mary lub innych napojów
Chilli Czosnek i Oliwastole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala) . Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone , czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie
Chilli Czosnek i OliwaMadrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu
Chilli Czosnek i Oliwa