blogu jest już zapiekanka caprese i koreczki caprese trochę inaczej ale brak jeszcze klasycznej wersji więc nadrabiam zaległości. Sałatka bardzo prosta, znana i smaczna. Doskonała i na śniadanko i na kolację i na przekąskę. Teraz gdy mamy sezon na pomidorki smakuje najlepiej. Składniki można ułożyć na talerzu lub zrobić kanapkę i składniki ułożyć na pieczywie(...)również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Całość posypać przyprawą do pomidorów i skropić oliwą. Przybrać listkami bazylii i gotowe. Ja często robię sałatkę bez oliwy bo za bardzo za nią nie przepadam a niedawno odkryłam że świtenie do niej pasuje też olej sezamowy
Monia miesza i gotujeZima za pasem, nastał czas przetworów i marynat. Dzisiaj proponuję pikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRozpoczęłam nową współpracę i na blogu pojawią się potrawy z produktami SPOŁEM KIELCE . Dziś zapraszam na sałatkę z fasolką szparagową. Połączyłam ją z tuńczykiem i jajkiem oraz majonezem Kieleckim. Sałatka może nie prezentuje się rewelacyjne ale wspaniale smakuje. składniki: 450 g ugotowanej fasolki szparagowej zielonej 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 4-5 jajek ugotowanych na twardo
Monia miesza i gotujeSkładniki: pół główki sałaty lodowej 3 jaja jeden pomidor 20 gram bryndzy 50 gram sera z niebieską pleśnią dymka pół białej papryki Sałatę lodową rwiemy
Mango PapajaInternecie. Inspiracja znaleziona na blogu z włoskimi potrawami Lucullian Delights . Ryż ugotowany na sypko, połączony z młodą, delikatną cukinią, orzeźwiającą cytryną i melisą. Całkiem ciekawe połączenie. Nazwaliśmy to sałatką na ciepło, ponieważ nie przychodziło nam inne określenie na to danie. A Wy jakbyście je nazwali? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 3 łyżki
Ala piecze i gotujeSałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziesyrop klonowy. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu. Mięso propnuję podać z sałatką z buraczków
prawdziwe jedzenieSałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków 3 czerwone papryki 3 cebule szklanka wody 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach
prawdziwe jedzeniePolewamy olejem.Grillujemy i kroimy w plastry. Sałatę mieszamy z mięsem, pomidorami, pokrojonymi oliwkami i cebulą. Czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem i musztardą. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z sosem i tartym serem
prawdziwe jedzenieCienkie i chrupiące placki ziemniaczane uwielbiam - Aurelka robisz świetne! Zestaw do soczystego kurczaka Testuję silikonową foremkę - będzie coś pysznego! Kawa i ciacho po ciężkim dniu się należała :) Sałatka z ananasem już na blogu jest - zapraszam Chyba już czas obkupić się w ulubione herbatki - wieczory coraz to chłodniejsze Jeden z moich grzechów - pepsi max Szaro, ponuro
Magiczne Życie MartySwoboda i uśmiech były nieodłącznym elementem całego wydarzenia. Do tego regionalne produkty, które wykorzystaliśmy do przygotowania potraw. Soczysta kaczka z wiśnią nadwiślańską, sandacz smażony z aromatyczną kiełbasą lisiecką oraz sałatka z polskiego pęczaku z olejem rydzowym - do dziś pamiętam ten wspaniały zapach i smak! Poznań i Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na pewno zostaną w mojej pamięci na bardzo długo
Sajkofanka smakusłoików, jeśli tego nie zrobicie może powodować psucie przetworów. W tym roku ogórki w słoikach robiłam na kilka sposobów: Ogórki kiszone w słoikach twist-off Pikantne ogórki na zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki na 6 słoików 0,5 l : Zalewa: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 szklanka octu spirytusowego 10% 6 szkl. wody 1 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnikogo w niczym nie ogranicza zupełnie jak dieta mięsna. Można kombinować, wymyślać, próbować i w większości przypadków wychodzi coś naprawdę pysznego. I nie, nie, nie kończy się tylko na sałatkach czy zupach. Zresztą, co ja będę wielce tłumaczyć - sprawdźcie sami! KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej
W kuchni Karmel-itkigrillowanym kurczakiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem Serek Capri czosnkowo-koperkowy Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Pappardelle z mięsem Duszone warzywa śródziemnomorskie Grillowane kanapki razowe Chrupiące grzanki czosnkowe Sałatka z soczewicy i cukinii
Moja smaczna kuchnia