sałatki - 54110 przepisów (strona:2129/3608)

Szynka peklowana 253

Doskonała szynka, wędlina domowa, smakuje wyśmienicie na kanapce, w sałatce, do obiadu lub solo.  Dobra na zimno i na ciepło.  Warto zrobić taką szyneczkę nie tylko na Święta :)  Szynka peklowana   1, 5 kg szynki 2, 5 l przegotowanej, zimnej wody Peklowanie: 1, 5 łyżki soli peklującej 6 ząbków czosnku 4 kulki ziela ang 2 listki laurowe

Takie tam pichcenie
Lawenda na stole 192

szczęście daje się suszyć i jest łatwo dostępna, więc można ją jeść przez cały rok. Zobacz przepis na ciasteczka lawendowe , lemoniadę o smaku lawendy i lawendowy ocet do sałatek ! Lawenda też pięknie pachnie. To mój ulubiony zapach i jeśli robię lub kupuję detergenty do mycia, odświeżania powietrza czy prania, prawie zawsze wybieram ten zapach. Jedną z najfajniejszych wycieczek na jakich

Ugotowane pozamiatane
„O ziołach i zwierzętach” Simony Kossak, cukier fiołkowy i ocet fiołkowy 197

minimum 2 tygodnie. Kiedy sobie o nim przypomnimy odcedzamy kwiatki przez sitko, a gotowy ocet fiołkowy przelewamy do czystego słoiczka. Przechowujemy zakręcony i używamy jako składnik sosu do sałatek albo rozcieńczamy i stosujemy jako kosmetyk. Cukier fiołkowy Składniki: pół szklanki cukru pudru pół szklanki świeżych fiołków (tylko płatki kwiatków) Jak przygotować cukier fiołkowy? Cukier z płatkami fiołków rozetrzyj w moździerzu

Ugotowane pozamiatane
Miszōng ze baniōm (Miszmasz z dynią) 183

samogłoska w wymowie między o i u 2 macie 3 obiad, ô= ło 4 gotowy 5 przygotowywałem 6 domu 7 było 8 selera 9 kawałek pora 10 zaraz 11 sałatki 12 różne 13 witaminy 14 trochę 15 rozmawiał 16 wyrzuciła 17 okazało 18 bardziej oszczędny 19 mniejszego 20 szczyptę 21 cytryny 22 migdały 23 później 24 pokrojoną 25 pogotuje

Chop w kuchni
Majonez dietetyczny z awokado 193

Temat majonezu jest jak najbardziej na czasie, bo to idealny dodatek do jajek, sałatek, wędlin. Okazuje się, że majonez może być i zdrowy i pożywny. Zapraszam na zielony majonez z awokado, całkowicie roślinny, uwielbiany przez wegan. Jest gęsty, kremowy i bogaty w same zdrowe tłuszcze. Konsystencją bardzo przypomina ten tradycyjny przygotowany na bazie jajek, ale lepiej ich nie porównywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka z tortellini i bakłażana 280

Nigdzie nie jest powiedziane, że tortellini nadaje się wyłącznie do sałatek, doskonałe są też do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam! Składniki: 25 dag kolorowych pierożków tortellini 300 ml przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka  chili

Wanilia i Kardamon
Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek 193

potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie pyszna nawet na zimno. Bardzo smacznie komponuje się z borówką lub innymi owocami do mięs. Składniki: 1 pierś z gęsi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaki pieczone 201

Jako typowa poznanianka ziemniaki przyjmuje w każdej formie i o każdej porze. Mogę je jeść gotowane, pieczone, smażone, w zupie, gulaszu czy też sałatce. Wszystkim fanom tej fantastycznej bulwy polecam też ziemniaki pieczone na patyczkach od szaszłyków. Są smacznym, fajnym i efektownym dodatkiem do obiadu. Ilośc porcji: 3 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 6 ziemniaków

Kolizje Smaków
Wielkanocne roladki 537

szynki  idealnie nadają się do podania na wielkanocny stół. Są ciekawą alternatywą dla ciężkich dla naszego żołądka potraw. Najczęściej można spotkać się z roladkami podawanymi z tradycyjną sałatką jarzynową. Tu jednak nadzienie jest nieco inne. Ciekawe nadzienie sprawia, że każdy kto ich spróbuje zastanawia się co jest w środku. Seler, kwaśne jabłko i orzechy to połączenie idealne. Roladki

Pobite gary Barbary
SUROWKA Z SALATY Z POMIDORAMI 160

Dzisiaj kolejna odsłona łatwej i szybkiej sałatki do obiadu, czyli SURÓWKA Z SAŁATY Z POMIDORAMI. Jak nazwa wskazuje, są w niej pomidory i chrupiąca sałata, a do tego aromatyczny koperek. Całości wspaniałego smaku dopełnia sos na bazie śmietany oraz majonezu z nutką przyprawy prowansalskiej. Polecam przepis! ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 20 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI: głowa sałaty (ulubionej) 4 średniej wielkości

Moja Książka Kucharska
PELNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA 144

minut, aż spód stanie się złoty, z czarnymi pręgami od rusztu - zdejmujemy i od razu podajemy. Placki naan świetnie smakują z grillowanym mięsem, warzywami z grilla lub lekką, sezonową sałatką. Możemy je również podać na dużym półmisku, udekorowanym zieleniną, do tego miseczki z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami - każdy może oderwać kawałek chlebka i maczać go w oliwie

Moja Książka Kucharska
OLIWA Z ROZMARYNEM 126

OLIWA Z ROZMARYNEM Kolejna odsłona aromatyzowanej, domowej oliwy. Oliwa z rozmarynem świetnie nadaje się do doprawiania wszystkich potraw, szczególnie sałatek. Jest również idealna do smażenia, szczególnie smaczne są smażone na tej oliwie placki ziemniaczane. Możemy nią polewać mięso podczas grillowania. Oliwa z rozmarynem jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Polecam przepis na domową oliwę aromatyzowaną rozmarynem. W dziale

Moja Książka Kucharska
OCET WINNY 162

przechowywać w małych butelkach, max. półlitrowych.  Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego. Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych.   Polecam przepis na ocet winny! SKŁADNIKI: ok. 5-6 jabłek 2-3 gruszki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane

Moja Książka Kucharska
PLACKI ZIEMNIACZANE 152

przepis na placki ziemniaczane. SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule około 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania) olej lub masło klarowane do smażenia ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy

Moja Książka Kucharska
KAPUSTA SALATKOWA 139

kapustę sałatkową idealną jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako zdrowa przekąska. Oprócz oczywiście kapusty, mamy tutaj m.in. paprykę słodką, marchew oraz cebulę. Polecam przepis na sałatkę z kapusty dla całej rodziny. SKŁADNIKI : na 3 kg kapusty 1 kg cebuli 1 kg marchwi 0,5 kg papryki czerwonej 400 g oleju roślinnego 3/4 szklanki octu

Moja Książka Kucharska