sałatki - 53422 przepisów (strona:2111/3562)

HUMMUS 218

Zawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciecierzyca i sezam w niej zawarte są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i "dobrej jakości" białka roślinnego.  Hummus można dodawać do sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło.  Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny

cool and minty
Jaglano-rybne burgery 304

Kolejne szybkie danie. Kotleciki nadają się na obiad, lunch czy kolację. Są lekkie (pod warunkiem, że smaży się na niewielkiej ilości tłuszczu), smaczne, aromatyczne. Podałam z sałatką i dipem paprykowym. Pycha obiadek :) Składniki: 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (lub około 100 g suchej, gotowanie trwa zaledwie 10 minut :) ) 400 g ryby (u mnie sandacz) przyprawy - użyłam "Podlaskiej przyprawy

pyszne zdrowości
Sałatka śledziowa Małgosi 187

ogórki k onserwowe w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć ze śledziami. Sok z cytryny wymieszać z gałka muszkatołową, odrobina soli i pieprzu, dodać oliwę, dobrze wymieszać i polać nią sałatkę, delikatnie przemieszać wszystko razem

Camilla w kuchni
Rolada serowa 180

jest ser, który ma do tego tendencje- to naprawdę podglądajcie wypiek co kilka minut żeby nie przeholować. Świetny pomysł na obiad, na przykład z dodatkiem ryżu i jakiejś zielonej sałatki. Na zimno, jako przystawka także zniewoli Wasze podniebienia

Pichceniomania
Przystawka z pieczonej papryki i bakłażana. Matbucha. 226

nimi cały stół i w ten sposób rozpocząć dłuższy posiłek. Można również na nich poprzestać, co wydaje mi się ze wszech miar słuszną koncepcją. Matbucha  nazywana jest często sałatką, co w naszym rozumieniu tego pojęcia wydaje się nieco dziwne, zważywszy, że potrawę piecze się i gotuje. Jednak: co kraj, to obyczaj, więc właściwie dlaczego nie? Może kusić myśl

zadanie-gotowanie
Orzechy Pecan 156

wiele delikatniejsze w smaku. Nadają potrawom bardzo miłego, orzechowo-maślanego smaku, dlatego doskonale nadają się do wypieków. Uwielbiam je dodawać do deserów, śniadań (ach owsianka z pecanami!), sałatek, dań głównych. Wiem, że są dosyć drogie. Sama długo zwlekałam z ich kupnem z tego powodu. Raz się przemogłam i przepadłam. Teraz już zawsze są w mojej szafce. Orzechy pecan są bardzo

rabarbarowo
Risotto z botwinką 146

Większość z nas zna botwinkę z zupy lub chłodnika. A to przecież bogate w wiele cennych wartości odżywczych warzywo, które można wykorzystać na wiele innych sposobów: do tart, sałatek, makaronów oraz przyrządzić wspaniałe risotto. Składniki: - 250 g ryżu do risotto Uncle Ben's - pęczek botwinki, ok 6 buraczków z liśćmi - 1 cebula - 600 ml wody lub wywaru - 2 łyżki masła

Życie zaczyna się w kuchni
Krem z cukinii i zielonego groszku 213

Młody groszek cukrowy z powodzeniem może zastąpić groszek konserwowy w sałatce, ale można podawać go jako dodatek do drugiego dania, np. z ziemniaczkiem i kotletami mielonymi.  U mnie tym razem w postaci kremu z zielonego groszku ale z dodatkiem cukinii. Składniki na 4 duże porcje: 1 cukinia, waga do 1 kg (u mnie mrożona ale z mojego ogrodu

Życie zaczyna się w kuchni
Buraki w zalewie octowo - winnej Jamar 211

wygrzebała przepis na nie w słynnych gazetkach przyślij przepis. Sama robiłam je pierwszy raz, ale jadłam wielokrotnie przygotowywane przez nią i są naprawdę super, nadają się na zasmażane, na sałatkę na zimno z jabłkiem do obiadu a nawet na ćwikłę z chrzanem ale przede wszystkim wychodzi z nich pyszny barszczyk czerwony. Ocet winny Jamar z czerwonego wina powiedziałabym że jest

Życie zaczyna się w kuchni
Marchewka w zalewie 176

słodkiej zalewie. Taka na już jako dodatek do obiadu, możemy ją poddusić na maśle, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie od podstaw.  Świetnie też będzie się komponowała w sałatce jarzynowej na świątecznym stole;) Składniki:  2,5 kg marchewki 3 czubate łyżki cukru  1 płaska łyżka soli  1 łyżeczka octu 10 % 4 szklanki wody  Przygotowanie: Marchew

Życie zaczyna się w kuchni
Relacja z warsztatów Seko na fali smaku 255

dziękuje! Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem Śledzie z marynowaną cytryną Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natka pietruszki Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i orzechem włoskim Koreczki śledziowe

Życie zaczyna się w kuchni
Przystawka z cykorii i łososia 453

sól pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania: Ogórek, paprykę oraz mozzarelle kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Cykorie dzielimy na pojedyncze łódeczki. Na każdą cząstkę przenosimy sałatkę z ogórka, różyczkę łososia. Dekorujemy koperkiem. Pyszna i orzeźwiająca przystawka. Jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Na pewno zachwyci każdego miłośnika niskokalorycznych przysmaków. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z łososiem, porem i camembertem 318

camembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi się idealnie na lunch czy kolację dla 4 – 5 osób. Można podawać ją samą lub w towarzystwie sałatki z rukoli, roszponki, pomidorków koktajlowych i sosu winegret. Tarta z łososiem, porem i camembertem porcja dla 4 – 5 osób Składniki: jaglany spód: 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki

Jaglusia
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 172

mojej potrawy jest koper włoski, inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię z niego  sałatkę z dodatkiem pomarańczy , surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania