Zawiera wiele cennych składników, mikroelementów i witamin. Antyoksydanty zawarte w mango zapobiegają nowotworom i wielu chorobom, spowalniają również procesy starzenia. Mango świetnie sprawdzi się w wielu potrawach, jako składnik sałatek, lodów, deserów, jako dodatek do dań mięsnych , rybnych, świetnie nadaje się również na przetwory (mango można konserwować lub robić z niego dżemy). U Nas co roku z mango przygotowujemy pyszny
Smak mojej kuchnikosmiczny. Mają grubą skórkę i jasny miąższ, mogą mieć różne kolory: zielonkawy, żółty, a nawet prawie czarny. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią
Smak mojej kuchniżelazo oraz tak ważne w naszej diecie kwasy omega-3. Tuńczyk może być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem lub pizzy. U mnie dzisiaj grillowany stek z tuńczyka w towarzystwie warzyw, sera mozzarella oraz sosu 1000 wysp, a wszytko to owinięte tortillą. Zamiast steku
Smak mojej kuchniSzukam, szukam, przeglądam i znajduję... Zapiski i przepisy na pyszne desery, dania mięsne, sałatki... A gdzie? W domu mojego Taty. Moja Mama zapisywała tylko krótko i informatycznie, bo właściwie wszystko robiła „z głowy”. Nie ważyła (bo wtedy nie używało się wagi w kuchni), a produkty były liczone na szklanki, na łyżki i na ...oko. I zawsze wszystko się udawało
Kuchnia u KrysiRukola to bogactwo witaminy K,B, C ,A zawiera dużo żelaza i wapnia, ma lekko orzechowy smak trochę pikantny świetnie nadaje się do sałatek, warto zmiksować ją z ulubionymi owocami i wypić pyszne zielone smoothie. Składniki: 100 g rukoli 10 daktyli 1 awokado woda niegazowana Przygotowanie: Roszponkę, daktyle, obrane i pokrojone awokado wkładam do kielicha
KukuleczkiPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie
Zasmakuj Kuchnibędzie miękka. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Do miski dodać pokrojoną sałatę lodową i rukolę. Zetrzeć marchewkę, dodać pokrojoną upieczoną paprykę. Pomidor pokroić w kostkę dodać do sałatki. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Posypać pestkami dyni. Przepis pochodzi z książki "Detoksy" Karolina i Maciej Szaciłło
Moja Galeria Smakuczasu pozwalam sobie na tego kurczaka. Z pewnością do dietetycznych nie należy, Ale jest tak pyszny, że wart grzechu. Żeby nie było tak do końca ciężko wrzuciłąm go do sałatki. Czytaj więcej
Pasja tworzeniaWiosenna sałatka z szynką w roli głównej. Z dodatkiem kiełek, mango i rzeżuchy. Polecam w takiej formie, podać gościom bo ładnie prezentują się. 1 główka sałaty rzymskiej kiełki rzodkiewki rzeżucha natka pietruszki 1 mango małe 20 dkg szynki 1 cebula czerwona 7 pomidorów suszonych 3 jajka 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz czarny pieprz czerwony Oddzielam liście
wesoła kuchniadomu wstąpiłam do warzywniaka i kupiłam zielone warzywa: sałatę masłową i piękny pęczek natki z pietruszki. Taką miałam ochotę na warzywa, wiosenne i świeże! Na kolację wyczarowałam szybką sałatkę z obłędnym sosem jogurtowo-ziołowym. Sos to poza jogurtem, czosnek zmiksowany z liśćmi natki z pietruszki - rewelacja! To będzie mój faworyt na Wielkanoc! Jajka na twardo w sosie jogurtowo-pietruszkowym Składniki
Moja smaczna kuchniamiejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem. To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu ugotowane w mundurkach albo pieczone ziemniaki z twarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony
Obiad gotowybieżąco będą pojawiały się kolejny wpisy z ciekawymi promocjami :) Tuż przed Świętami przyjrzę się również promocjom spożywczym, a przede ruszę na poszukiwania dobrych jajek, wędlin, przetworów (do sałatek) i napojów. Polecam także: PRZEGLĄD WIELKANOCNYCH POMYSŁÓW
Tradycyjna Kuchniawody. Po lekkim przestudzeniu sosu możemy dodać śmietanę w celu "zabielenia" sosu i otrzymania delikatniejszego smaku. Gotowy gulasz podajemy np. z kopytkami, kluskami śląskimi lub gnocchi oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronałyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju (np. migdałowego) pół puszki mandarynek z puszki 1/3 szklanki soku z mandarynek 3 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać cukier i sól i gotować ok. 5 minut aż zmięknie, ale pozostanie nieco krucha. Następnie odcedzić i przelać zimną
Czerwień i błękitjuż 2 razy. Jak na zdjęciu widać wchodzą one w skład obiadu, który również zawiera kotlety schabowe. Kotlety schabowe niestety zakwaszają organizm dlatego warto podać je w zestawie z sałatką z czerwonych buraków lub zasmażanymi buraczkami. O ile oczywiście chcesz mieć lepsze samopoczucie i tryskać energią do końca dnia. Zestaw z kotletem schabowym to tradycja naszej polskiej kuchni
Dieta Rozdzielna i Zdrowie