Fasolka szparagowa zazwyczaj ląduje na talerzy obok ziemniaków i jakiegoś mięska. Jednak czasem, gdy zostanie jej trochę po obiedzie, robię z niej sałatkę i jest to jedna z moich ulubionych sałatek. ok. 0,5 kg ugotowanej fasolki 2 ogórki kiszone 2 ogórki zielone 1 cebula majonez sól, pieprz Wszystkie składniki kroimy, przyprawiamy i mieszamy z majonezem
Jadło i czytadłoSeler to jedno z moich ulubionych warzyw. Zaraz po wspaniałych kotlecikach z selera w mojej klasyfikacji znajduję się sałatka Waldorf - bomba witaminowa i uczta dla moich kubków smakowych. 1 jabłko sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 średniego selera korzeniowego 1/2 filiżanki rodzynek 1/2 filiżanki orzechów włoskich 3 łyżki majonezu sól, pieprz Jabłka obrać, pokroić w kostkę(...)minutę do wrzącej wody, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka. Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do sałatki oraz majonez i grubo posiekane orzechy włoskie . Posolić i popieprzyć
Jadło i czytadłoWiosna to zieleń, więc proponuję zieloną sałatkę. Na nowalijki jeszcze trochę musimy poczekać, a ta sałatkowa zieleń jest na ten czas powszechnie dostępna. 1 mały brokuł 3 łodygi selera naciowego 1 długi zielony ogórek 1 puszka groszku 1 por sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu pieprz Brokuł podzielić na malutkie różyczki i obgotować w osolonej wodzie(...)brokułu, następnie połowę selera, ogórka, groszku i pora, polać sosem. Następnie druga warstwa z tych samych składników, jednak brokuł i por niech będzie na wierzchu (dla celów estetyczno-dekoracyjnych sałatki
Jadło i czytadłonaci 5 kcal. Zdziwiłam się gdy wyczytałam, że ma dwukrotnie więcej witamin C niż cytryna. Dlatego seler ze względu na swe właściwości jak i smak często ląduje w moich sałatkach. 3 łodygi selera naciowego 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki 1-2 łyżki majonezu lub jogurtu Puszkowe składniki sałatki oczywiście należy odcedzić na sicie. Selera
Jadło i czytadłomelona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać nim sałatkę i wymieszać. Sałatka raczej nie nadaję się na długie przechowywanie
Jadło i czytadłoprzepadam za sałatkami makaronowymi, jednak makaron ryżowy przekonał mnie swą delikatnością i subtelnością. Makaron ten znajdziecie w sklepie na półce ze zdrową żywnością, nie ma cholesterolu więc tym bardziej warto. Sałatka jest godna polecenia i wypróbowania. 100 g makaronu ryżowego 1 długi ogórek 1 puszka kukurydzy pęczek koperku opcjonalnie szynka gotowana majonez, sól, pieprz Makaron ugotować zgodnie
Jadło i czytadłoznoszę chińskich zupek, jednak muszę przyznać, że są wyjątkowo wygodnym i smacznym składnikiem sałatek. Wygodnym bo nie trzeba ich gotować, wystarczy że "opiją się" majonezem lub sosem sałatkowym i błyskawicznie miękną. Do takiej sałatki można dodać przeróżne składniki. Ja tym razem dodałam brokuł. 2 opakowania zupek chińskich (serowe lub rosołowe) 1 brokuł 1 długi ogórek 1 cebula
Jadło i czytadłoSzybka, łatwa i smaczna takie sałatki są najlepsze. 80 g makaronu małe kolanka 500 g brokułu 1 puszka czerwonej fasolki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Brokuły podzielić na malutkie różyczki i gotować na parze przez 5 minut (gotowanie na parze(...)spowoduje, że nie straci koloru). Fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą. Z majonezu, jogurtu, musztardy i zmiażdżonego ząbku czosnku przygotować sos, dodać do składników sałatki, przyprawić i wymieszać
Jadło i czytadłoHej! Zbliża się weekend więc czas na drinka w zdrowej i smacznej oprawie :). Zjedzoną połówkę melona można świetnie wykorzystać do zaserwowania drinka. Jego smak szybko przenika
Kuchnia PROzdrowotnaświeżutka, dopiero co zebrana i ugotowana. Wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek do obiadu np. polaną bułką tarta z masełkiem przepis tu http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/fasolka-szparagowa-polana-zrumieniona.html , także do zup i sałatek. Kiedy podaje do obiadu to fasolkę podgrzewam w rondelku wraz z zalewą, do sałatek jest gotowa po wyjęciu ze słoika i odcedzeniu. Polecam :) Składniki - fasolka szparagowa Zalewa na 1 litr wody
Kuchnia z widokiem na ogróddodaję chrzanu. Tak ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól Wykonanie Surowy kalafior dzielę na mniejsze różyczki, koper tnę na mniejsze kawałki,czosnek obieram i dziele na ząbki. W garnku gotuje wodę(...)litra. Dla mnie najlepsze są takie kalafiorki właśnie po 4-5 dniach kiszenia, smakują jak małosolne i wyjadamy je prosto ze słoika. Takie dłużej przechowywane są najlepsze do sałatek i surówek. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka z cukini po szwedzku to nic innego jak znany popularny przepis na ogórki po szwedzku. Ja od paru sezonów sałatkę szwedzką przygotowuję właśnie z wykorzystaniem cukini, bo ogórki przetwarzam na różne inne sposoby. I powiem szczerze cukinia jest delikatniejsza i bardziej nam smakuje. Polecam :) Składniki - 2,5 kg cukini ( obranej ze skórki i wypestkowanej ) - 0,5 kg cebuli - pieprz
Kuchnia z widokiem na ogródwyobrażam sobie obiadu bez sałatki lub surówki. Dla mnie są one dopełnieniem drugiego dania. Tym razem z kiszonym i fetą. 1 czerwona cebula 1 duży kiszony ogórek 2 pomidory 100 g sera feta 1 łyżka majonezu Sól Pieprz Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, kiszonego ogórka i pomidory kroimy w kosteczkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Na samym(...)końcu delikatnie dokładamy pokrojony ser feta. Sałatka sprawdzi się również jako dodatek do ryb czy dań grillowych
VioletoweKucharzeniepieczywa, chrupiących bułeczek. Nie trzeba było nic do nich, takie smaczne były. Sam sobie dziś zrobiłem takie bułki, przepis tutaj . Skusiłem się jednak na dodatek do bułki i zrobiłem sałatkę: -ogórek zielony -kukurydza -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu -ser żółty -pieprz ziołowy -papryka konserwowa -liść sałaty -pomidorek koktajlowy -majonez Ogórek, ser i paprykę bez skórki kroimy w małe kostki(...)dodajemy orzechy, i kukurydzę, pieprzymy i dodajemy łyżeczkę majonezu. Mieszamy. Na bułce układamy sałatę, na niej naszą sałatkę i układamy pomidorek. Śniadanie w 3 minuty
BaRepasAzjatyckie smaki to jedne z najchętniej próbowanych w Polsce, jest wiele bardzo esencjonalnych potraw ze wschodu ale brakuje czasem czegoś co u nas jest niezastąpione - SURÓWKI
Kuchnia PROzdrowotna