papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier
Tradycyjna Kuchniaprzygotowane śliwki idealnie nadają się jako dodatek do mięs lub sałatek. Kilka takich słoików koniecznie musi się znaleźć każdego roku w mojej spiżarni. Składniki: 40 dag suszonych śliwek 1 ¼ szklanki mocnej herbaty ½ litra octu 2 szklanki cukru 15 goździków 1 mała laska cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej 5 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Śliwki zalać zimną herbatą i zostawić(...)Wyciągnąć przyprawy korzenne, wlać śliwki z herbatą i ostudzić. Słoiki wyparzyć, włożyć napęczniałe śliwki, jednocześnie zalewając zagotowanym syropem. Zakręcić i w zimie używać do mięs lub jako dodatek do sałatek
Tradycyjna KuchniaTradycyjna sałatka, która każdego roku gości w mojej spiżarni. Składniki: 1 kg pomidorów 1 ½ kg papryki ½ kg cebuli 25 dag marchewki Składniki na zalewę: 1 szklanka oleju 16 łyżeczek cukru 6 łyżeczek soli ¾ szklanki octu Wykonanie: Marchewkę pokroić w talarki i smażyć na oleju 20 minut. Paprykę pokroić w paski, a z pomidorów zrobić przecier. Wszystkie składniki sałatki włożyć
Tradycyjna KuchniaIdealna sałatka do codziennych obiadów. Składniki: 1 kg kapusty czerwonej 30 dag jabłek 3 cebule Składniki na zalewę: 1,3 dag cukru 7 g soli 7 g kwasku cytrynowego Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: Kapustę drobno poszatkować, skropić wodą z kwaskiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą połączyć(...)kapustą. 1 l wody zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać kapustę, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Do takiej sałatki możemy również dodać ugotowaną fasolę
Tradycyjna KuchniaPyszna sałatka do obiadu- idealna na zimowe zapasy... Składniki: 2 ½ kg leśnych grzybów 5 papryk 75 dag cebuli 75 dag marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 5 kiszonych ogórków 6 łyżek octu 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Grzyby dobrze opłukać, pokroić na grube kawałki i ugotować w 1 litrze osolonej wody. Ugotowane grzyby odcedzić(...)wlać olej i smażyć 5 minut. Następnie dodać startą marchew, smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Paprykę i cebulę pokroić, wrzucić do garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut
Tradycyjna KuchniaEkspresowa sałatka, którą zazwyczaj podaję na pieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki drobno posiekać i przyprawić do smaku. Rozłożyć na posmarowanych masłem kromkach chleba(najlepiej wiejskiego) i posypać szczypiorkiem
Tradycyjna KuchniaBardzo prosta, praktycznie trzy składnikowa sałatka ziemniaczana. Smaczna i prosta Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 słoiczek majonezu 250 ml sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Sałatkę wymieszać z majonezem
Tradycyjna KuchniaPyszna, zdrowa sałatka do obiadu. Składniki: 25 dag buraczków ćwikłowych, 2 cebule, 10 dag ogórków kwaszonych, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki , cukier do smaku, pieprz do smaku, sól do smaku, soki z cytryny, 1 łyżka oliwy. Wykonanie: Buraki umyć, włożyć do wrzątku i ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę razem z ogórkami. Tak samo pokroić cebule(...)wymieszać razem z natką pietruszki i przyprawami do smaku. Skropić sałatkę sokiem z cytryny. Podawać do potraw mięsnych najlepiej z młodymi ziemniakami
Tradycyjna Kuchniatego co miałabym w szafce i lodówce bo zdarza się, że świecą pustkami i wtedy dostaliby tylko herbatę;p ale kiedy mam zaplanowaną wizytę zazwyczaj serwuję sałatkę owocową, jest niezawodna ;) 6. Facet w kuchni to ..... ? z otaczających mnie przypadków to KATASTROFA, jednak chodzą słuchy że mężczyźni to najlepsi kucharze ;) 7. Moją żelazną zasadą jest? nigdy(...)nigdy nie ugotowałabym ślimaków;p 11. Jakie danie ugotujesz mając 20 zł w portfelu? dużo takich, np. naleśniki z jabłkami, pizzę na żytnim spodzie, jakiś pyszny serniczek, sałatka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKażde danie smakuje lepiej z sosem! Dziś prezentuję wam własny przepis na sos z cukinii. Sos z cukinii idealnie dopełnia dania mięsne, ale tylko dopełnia
Kuchnia ŁukaszaWszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami . To dobry początek sezonu truskawkowego. Przepis bierze udział w akcji "Milion
Salonik smakówHej!, jak zapewne widzicie mamy taką porę że gdzie nie popatrzymy tam sprzedają... TRUSKAWKI, dlatego im więcej pomysłów na ich skonsumowanie tym lepiej :) . Dziś połączenie smaków
Kuchnia PROzdrowotnaSałatka idealna dla osób, które lubią lekkie danie. Makaron świderki, brokuł i tuńczyk - bardzo smaczne połączenie. Sałatka szybka do przygotowania, a zarazem idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 400 g brokuła 150 g makaronu świderki, np. trójkolorowego (waga przed gotowaniem) sól, pieprz Makaron ugotować al dente i przelać zimną wodą. Brokuł
UgotowaćPolskie afrodyzjaki w prozdrowotnym koktajlu warzywnym wypadły znakomicie. Świeży, pachnący lubczyk oraz seler doskonale połączyły się z aromatycznym pomidorem malinowym. Mocy dodaje napar z Yerba Mate
Kuchnia PROzdrowotnaGdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste a
Kuchnia PROzdrowotna