Dziś bób podany inaczej. Do sałaty i bobu można dodać trochę pleśniowego sera oraz pesto i już mamy świetną sałatkę. Polecam na te upalne dni. W końcu bób nigdy nie smakuje lepiej niż latem. Składniki na sałatkę: sałata lodowa lub inna, bób, ser pleśniowy, oliwa Pesto: natka pietruszki, orzechy nerkowca, bazylia zielona i czerwona, oliwa, 2 ząbki czosnku
Kulinarna rozmowaWczoraj wieczorem, a właściwie w nocy zaprawiałam ogórki. Stwierdziłam, że i Was zachęcę, bo to ostatni dzwonek, jeszcze chwila i znikną z pól. Ogórki konserwowe, sałatki z ogórków ... mogę kupić w sklepie, ale ogórki kiszone ze sklepowych półek, czy też beczek, zupełnie mi nie smakują. Te muszę zrobić sama :) A że, to najłatwiejsza forma przerobu ogórków polecam(...)Wychodzą i mi i mamie. Jeżeli zdarzy się, że słoik się nie zamknął, to jest to wina uszkodzonej pokrywki, albo słoika. W takim razie smacznego :) Polecam również: Sałatkę z ogórków na zimę , ale tu już trochę więcej jest roboty
Co w głowie piszczyDressingi to podstawa każdej sałatki a jak sos jest aromatyczny i smakowy to sałatka od razu nabiera wartości smakowych. Dziś przestawiam moją propozycje takiego dressingu. Ten akurat wyśmienicie smakuje z rukwią wodną, połączenie idealne. Dressing na bazie oleju pistacjowego i tymianku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedobry czas na wszelakiej maści pożywienie niewymagające gotowania, a jako że mamy sezon na pomidory, a w tym okresie mogłabym nie jeść nic innego, zrobimy najprostszą i najsmaczniejszą sałatkę świata, w podstawowej wersji dwuskładnikową, ale żeby było bardziej kolorowo, dorzucimy zielonego :) Składniki: - 2-3 pomidory (najlepiej malinowe) - 1 cebula - pęczek cebulki dymki - sól, pieprz Łatwe, nie? Pomidory musimy najpierw sparzyć(...)wszystko wrzucamy do michy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i tyle :) Pomidory malinowe mają to do siebie, że zawsze są miękkie i słodkie, dlatego też właśnie ich używam. Gotowa sałatka powinna poleżeć trochę w lodówce, pomidory puszczą wtedy nieco soku, a ona sama stanie się wspaniałym "ochładzaczem" :) Podana z pieczywem będzie świetną propozycją na śniadanie bądź kolację, a w towarzystwie
Kulinarne zapędy KokosaW kuchni nie może pachnieć nudą, dlatego dzisiejsza zupa pomidorowa jest z dodatkiem kulek mięsno-ryżowych. Przepis jest bardzo prosty, a smak niepowtarzalny i na
Salonik smakówbalsamiczny do sałatek Gotowy sos do sałatek Składniki 100 ml octu balsamicznego czerwonego 50 ml wody 1 łyżka miodu Opcjonalnie szczypta pieprzu i soli Sposób przygotowania
Miód i pieprzSałatka z truskawkami i granatem. Sałatka z truskawkami Składniki 1 niewielka główka sałaty 200 gram truskawek 1 Krążek sera camembert 1 owoc granatu Sos balsamiczny z poprzedniego przepisu Sposób przygotowania Sałatę myjemy , suszymy i drzemy na niewielkie kawałki. Truskawki dzielimy na ćwiartki. Krążek Camemberta dzielimy na 8 trójkątów. Z owocu granatu wydłubujemy pestki Całość mieszamy. Przed samym podaniem
Miód i pieprzSałatka warzywna błyskawiczna W każdym domu zdarzają się sytuacje kiedy lodówka wieje pustką, a brzuchy burczą z głodu. Oto jeden z wariantów szybkiego rozwiązania takiego problemu. składniki dla czterech osób 4 jajka 250 g ugotowanej drobnej fasoli 250 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu szczypiorek sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy(...)dokładamy do nich obrane i pokrojone w kostkę jajka (zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję), jogurt oraz majonez, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę podajemy udekorowaną kawałkiem jajka i posypaną posiekanym szczypiorkiem
Miód i pieprzJeśli chodzi o sałatkę warzywną mama robi jej dwa rodzaje to pierwsza z nich. Składniki: 5 kg ogórków 0,5 kg marchwi 0,5 kg czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry(...)pieprzymy do smaku, mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej mieszamy). Zostawiamy to na 12 godz. Mama przykrywa miskę srebrna folią. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min. SMACZNEGO
Lili w kuchniCiasto naleśnikowe możemy wzbogacić różnymi dodatkami. Pomysłów jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione kombinacje smakowe. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z pieczarkami . Składniki: Naleśniki
Salonik smakówCałe szczęście nie muszę zbyt dużo stać przy garach i kiedy tylko mi czas na to pozwala lecę w podskokach nad wodę. U Was też takie tropikalne upały? Sałatkę zdążyłam akurat zrobić przed tymi uciążliwymi upałami. Przepis pochodzi z tej strony ( klik ), zmieniłam tylko proporcje. Gorąco Wam ja polecam, bo mi bardzo smakowała, a nie jestem fanem ogórkowych przetworów(...)odstawić na 6 godzin. Następnie dodać cukier i ocet i dobrze ze sobą wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ponownie odstawić, tym razem na 12 godzin. Po tym czasie wkładać sałatkę do słoików i zalać zalewą, która się wytworzyła. Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia
My simple kitchentygodniu wysadziłam ostatnie 5 ziarenek, by mieć świeżą cukinię również jesienią.Mam nadzieję, że przymrozki nie przyjdą zbyt wcześnie. Na wszelki wypadek pomyślałam o cukinii na kanapki lub do sałatek. Oto przepis: Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku(...)słoiki w zacienionym miejscu (można na dolnych półkach szafek kuchennych). Podawać plastry cukinii jako dodatek do dań mięsnych lub serów. Po odsączeniu z zalewy można używać na kanapki, do sałatek, gulaszy itp. Dawniej do tego zestawu dodawałam serca karczochów. Od dwóch lat jednak ich nie uprawiam, więc i nie dodaję do słoików ;) ---------- Podobne: Ogórki kiszone Ogórki z chili Ogórki konserwowe
Weekendy w domu i ogrodzieKlasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna! Składniki: 1 kg kapusty białej ½ kg pora 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Składniki na zalewę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ziele angielskie pieprz ziarnisty ¾ szklanki octu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki wody Wykonanie: Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć na grubych
Tradycyjna Kuchnia