Agar - agar to świetny zamiennik wieprzowej żelatyny która powiedzmy sobie szczerze ani nie jest zdrowa ani jej pochodzenie nie zachęca. Agar jest pochodzenia roślinnego a konkretnie
Kuchnia PROzdrowotnaOkoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że
Kuchnia PROzdrowotnasię w nim zakochałam. Jest to okrągły ser w solankowej zalewie. W smaku lekko słony, lekki, delikatny i co najważniejsze idealnie się kroi, przez co ładnie wygląda w sałatkach i na kanapkach. Z pomidorami smakuje wyśmienicie. Sałatka jest tak prosta, że każdy sobie z nią poradzi a smakuje wyśmienicie. Biorąc po kawałku z wszystkich składników mamy słodko słony
Ala piecze i gotujetakiego pólka mieć na własność pod ręką, chociaż może kiedyś… Te dwa dni były bardzo pracowite, gdyż nasze stanowisko cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowywaliśmy zdrowe i kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie(...)jabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki: – 0,5 kg pęczaku – 1 koper włoski – 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne) – 5 ogórków gruntowych – 150 gramów oliwek kalamata
karmelowyjuż wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do mięs. Jest naprawdę rewelacyjna. Składniki: 3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 5 średnich cebul 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1 szklanka oleju sól do smaku Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do buraków. Ocet z cukrem zagotować i wlać do sałatki. Wlać również olej. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą do smaku. Przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 20 minut
kuchnia doskiwtedy w słoikach jest wiele koloru, który przyciąga by szybko go otworzyć i smakować. Fajnie jest też otworzyć taki kolorowy słoiczek z marynowaną papryką i dodać go zimowej sałatki lub śledzia. Od razu każda sałatka nabiera kolorów i smaku oczywiście. Składniki: 3 kg kolorowej papryki (lub jednego koloru, jak wolicie) 8-10 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% - jeśli
Zasmakuj Kuchnigrillu. Inspirując się kuchniami świata możemy mieć na obiad coś innego niż zwykle. Nie oszukujmy się – taki obiad jest dość sycący, dlatego świetnie komponuje się z lekką sałatką i odświeżającym sosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny(...)najlepiej na tradycyjnym grillu lub na patelni grillowej (można też upiec w temp. 200°C w piekarniku – do czasu, aż zaczną się rumienić). Najlepiej podawać je z odświeżającą sałatką – np. grecką i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Post Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakułyżki świeżo tartego hucuła, pecorino lub parmezanu, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, zimna woda mineralna gazowana, szczypta soli, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), sałatka: garść listków rukwi wodnej, kilkanaście malin, 1 łyżka miodu (u mnie faceliowy), 3 łyżki octu owocowego (u mnie malinowy), szczypta soli, oliwa Szpinak oczyścić, umyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać(...)Zwinąć płatki na końcach tak, aby zamknąć kwiaty. Maczać kwiaty w „panierce” i smażyć w głębokim oleju, około minuty. Usmażone kwiaty wyjmować na ręcznik papierowy. Wszystkie składniki sosu do sałatki wymieszać. Na talerzu ułożyć listki rukwi, maliny, oprószyć kwiatkami szczypiorku czosnkowego. Polać sosem. Ułożyć kwiaty cukinii, posypać serem. * Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć
królestwo garówtalerza, a jest to jedna ze zdecydowanie najzdrowszych roślin, której właściwości lecznicze znane już były w starożytności. Zastąpmy zwykłe sałaty rukwią wodną!! Niedługo na blogu pojawią się przepisy na sałatki z rukwi. Majeranek taki prawdziwy prosto z pola. Zapach obezwładnia (można mrozić na zimę). Tak rośnie brukselka. Jedni lubią ją ugotować ja polecam surówkę z brukselki :) Młoda kalarepka to tylko(...)surowo. Szczypiorek czosnkowy, nie tylko pięknie wygląda w wazonie, ale też wspaniale smakuje. Młodziutki szpinak do wszystkiego. Sprawdzamy z Panem Ludwikiem czy młodziutkie listki jarmużu będą dobre na sałatkę. Będą. To oczywiście tylko część warzyw, które rosną jeszcze na polu
królestwo garówWygraj książkę " Sekrety księżniczki. Prawdziwa opowieść saudyjskiej księżniczki o sile i słabości arabskich kobiet " autorstwa Jean Sasson i.... czytaj z Wielbłądami :) Zapraszamy do udziału w konkursie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis na tę sałatkę otrzymany od koleżanki z pracy. Cukinię można zastąpić kabaczkiem. Składniki 3 kg cukinii 3 szt czerwonej papryki 3 szt żółtej papryki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki Zalewa : dwie i pół szklanki cukru dwie i pół szklanki octu 2 łyżki gorczycy 4 małe łyżeczki soli 1 torebka przyprawy curry Przygotowanie(...)można pokroić wg uznania ). Pokrojone warzywa połączyłem, wymieszałem z przyprawami i zalewą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiłem na 4 godziny, co jakiś czas mieszałem. Po tym czasie przygotowaną sałatkę nałożyłem do małych słoiczków, zagotowałem ( ok. 15 minut od zagotowania wody
R'n'G Kitchenskładniki: 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 świeże ogórki 3 pomidory 1 cebula 1 duża garść oliwek ser feta sól, pieprz, oregano
Domowy Smak JedzeniaPopularna sałatka, którą można bez problemu znaleźć na półce w każdym sklepie. Ja jednak preferuję słoik z ogórkami, cebulką i marchewką z własnego ogródka. Kupuję jedynie paprykę. Z podanych składników wyszło mi 12 średniej wielkości słoików. Składniki: 3kg ogórków 0,6kg papryki 0,5g marchewki 0,6kg cebuli v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default(...)Zalewa: 0,3kg cukru 2 łyżki soli 0,5l oleju szklanka octu 10% szklanka wody Wszystkie składniki pokroić w plasterki, wymieszać. zagotować zalewę, zalać nią warzywa i odstawić sałatkę na 2 godziny. Przełożyć do słoików, zalać zalewą. Pasteryzować 20 minut w 120 stopniach
Wrzosowa Polanaznowu śliwki. Zaczynam naprawdę dostrzegać ich walory smakowe. Prosta sałatka w sam raz na prawie już jesienne śniadanie. Produkty na 4 niewielkie porcje. mała pierś z kurczaka 6 śliwek awokado pół salaty lodowej kilka orzeszków brazylijskich albo pini oliwa z oliwek balsamico do modena przyprawy: pieprz, sól, cząber Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paski
Humanistka w kuchniplasterki, 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, garstka świeżej natki pietruszki, posiekać. Przygotowanie: Do jajek, kukurydzy ( jeżeli nie lubisz zbyt dużo kukurydzy w sałatce użyj małą puszkę ), ogórka, paluszków surimi dodać sok z cytryny, majonez, musztardę, posolić, popieprzyć i wymieszać. Górę sałatki posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
W kuchni u Moniki