Specjalność mojego taty. Postanowiłam w końcu zrobić je sama. Okazało się, że to nic trudnego, ale smakuje wspaniale. Składniki na pieczone polędwiczki wieprzowe (5 porcji): polędwiczki
Karola gotujeZawsze mam w domu tortellini na tzw "czarną godzinę" bo można szybko zrobić sałatkę. W zasadzie co mamy w lodówce to możemy dodać a będzie smacznie. Składniki: 250 g tortellini z grzybami 0,5 zielonego ogórka (długi sałatkowy) 100 g chudej szynki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy (170g) około 10 cm białej części pora 0,5 czerwonej papryki(...)Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por pokroić w cienkie półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Przed podaniem na wierzchu posypać natką pietruszki. Sałatka ma lepszy smak jeśli zrobimy ją wcześniej i przeleży z 2-3 godziny w lodówce
Ala piecze i gotujeDziś pomysł na sałatkę ze słynącym ze swoich właściwości zdrowotnych awokado. Danie ekspresowe złożone tylko z czterech składników. Składniki - awokado - sałata rzymska - mozarella - suszona żurawina Przygotowanie Pokroić awokado i mozarellę w kostkę. Sałatę poszrapać na części. Wszystko to wymieszać razem z suszoną żurawiną. Smacznego
Kuchenne innowacjeczas zacząć sezon na nie :) W sklepie trafiłam na promocję roszponki i fenkułów, więc pomyślałam o połączeniu warzyw typowo jesiennych z typowo wiosennymi. Wyszła aromatyczna i bogata w smaku sałatka, idealna na ciepłą przegryzkę lub lunch. Składniki (na 4 porcje): pojedyncza pierś kurczaka garść szparagów 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kozieradki płaska łyżeczka ostrej papryki szczypta czarnego pieprzu pół(...)wrzucić roszponkę. Na roszponce rozrzucić fenkuł i rzodkiewkę pokrojone w cienkie paski. Posypać szczyptą soli, by warzywa zmiękły. Na warzywa przełożyć zawartość patelni. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać sałatkę polaną w ostatniej chwili dobrą oliwą lub olejem. "Po prostu razem" to moja pierwsza przeczytana książka francuskiej pisarki Anny Gavaldy . Od kilku lat gdzieś w biblioteczce mam też "Pierwszy
Weekendy w domu i ogrodzieoczywiście za dużo. Nasze absolutne minimum słodyczowe to przynajmniej dwa mazurki mojej siostry, babka cytrynowa mojej mamy i moja pascha… Poza tym oczywiście wędliny domowej roboty, klasyczna sałatka jarzynowa, żurek mamy Bartka, danie mięsne na pierwszy dzień świąt, danie mięsne na drugi dzień świąt- tym sposobem lodówkę mam pełną i pewnie zjemy to w okolicy czwartku najwcześniej(...)zjemy to organizm będzie wołał o lekkie warzywne dania, sałatki i smoothie. Z myślą o takim lekkim, poświątecznym gotowaniu zostawiam Wam dziś przepis na prostą zupę. Jak będziecie mieć przejedzone wszyskie zapasy świąteczne, żurki i mięsiwa to świetną odmianą obiadową będzie zupa brokułowa z białą fasolą i pesto. Bardzo prosta w wykonaniu, małoskładnikowa, treściwa (dzięki zmiksowanej fasoli) ale też lekka
Cooking for Emilyosób) - 200 g kaszy pęczak - 1 cukinia - 2 białe papryki - 5 łodyg selera naciowego - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka sałatki mechouia (pasta z papryki, można ją zastąpić inną pikantną przyprawą) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: kaszę gotujemy, warzywa kroimy w kostkę(...)dusimy do prawie miękkości na 2 łyżkach oleju z dodatkiem soli i sałatki mechouia. dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, konsumujemy
Gocha gotuje!zielona sałata, chrupiąca kukurydza z rzodkiewką i najlepszej jakości szynka. Idealny przepis na lunch lub śniadanie do pracy, na wycieczkę rowerową, bo słoik wystarczy zakręcić i w drogę. Sałatka warstwowa z kukurydzą Składniki: 6 liście sałaty, najlepiej wewnętrzne, jasnozielone 1 gruby plaster dobrej jakości gotowanej szynki 3 łyżki konserwowej kukurydzy 4 rzodkiewki 1 maly konserwowy ogórek 1 łyżeczka posiekanej dymki(...)Przygotowanie: Sałatkę układamy warstwami. Pierwsza to pokrojona w kostkę gotowana szynka. Druga - porwana sałata zielona - 4 liście. Kolejna warstwa - kukurydza i ćwiartki 2 rzodkiewek. Następna warstwa - ponownie sałata i pokrojony w kostkę ogórek konserwowy. Na samym wierzchu układamy ćwiartki rzodkiewek i posiekaną dymkę. Z powodzeniem można taki słoiczek zabrać ze sobą do pracy, do szkoły, wszędzie! Wystarczy zakręcić
Moja smaczna kuchniaDostaliśmy od moich rodziców blender kielichowy i od razu zachciało nam się smoothie. Lato zbliża się wielkimi krokami, więc takich koktajli będzie pojawiało się teraz na
Karola gotujeproponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek kiszony, papryka, ... żurek Zasada 1 - Zero pieczywa Proponuje zrezygnować z pieczywa. Ja tak robię od lat. Dzięki czemu mogę spróbować wszelkich potraw(...)się czułem!" Przy ilościach pochłanianych podczas świąt czas trawienia śniadania to 5 - 8 godzin gdy miesza się węglowodany z białkami. Zasada 2 - Neutralne dodatki Komponując sałatki trzeba pamiętać by nie znalazły się tam produkty węglowodanowe jak ziemniaki, ryż czy makaron lub kukurydza... Podobnie w farszu do jajek - jeśli ktoś tak praktykuje
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKasza pęczak z warzywami to moja propozycja na lekkie śniadanie lub przekąskę do pracy. Do sałatki można dodać koktajlowe pomidory lub oliwki. Składniki: 100 g kaszy pęczak 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 ogórek 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz(...)pęczak gotuję według instrukcji, pod koniec dodaję 1 łyżeczkę oliwy. Ugotowaną kaszę przekładam do miski. Ogórka konserwowego, paprykę, ogórka , kroję w kostkę, kukurydzę odsączam z wody, dodaję do kaszy. Sałatkę skrapiam oliwą i sokiem z cytryny, doprawiam pieprzem, na wierzch sypię posiekany szczypiorek. #sprytnieizdrowo #krakus
KukuleczkiMacie tak czasami, że chcecie być mądrzejsi niż Wasze dzieci :)? Ja tak mam, bardzo często. Zwłaszcza jeśli chodzi o ich dietę. I tak, o apetyt Zgreda
gotować!jest bardzo prosta sałatka, którą często robię kiedy zostanie mi z obiadu trochę ziemniaków. Bardzo ją lubimy i czasami pojawia się na stole z o wiele bardziej wystawnymi daniami. Polecam, bo chociaż przygotowanie jej nie wymaga za wiele pracy, a składniki mogą nie zachęcać, to jest to bardzo fajna sałatka ziemniaczana. ziemniaki – pieczone
Polska Zupapuszki, z żelaznych zapasów spiżarki. Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną(...)marynujemy fasolkę z sosem i dodatkami przez minimum 2, najlepiej 3-4 godziny. Co jakiś czas warto ją zamieszać – fasolka wchłonie prawie cały sos. Można ją podać jako sałatkę, przystawkę, albo samodzielne danie na lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego olejem lnianym, podana z jajkiem w koszulce* posypanym szczypiorkiem
Karo in the Kitchenmanouche z za’atarem i serem , czyli wypiekany na miejscu libański chlebek z przyprawą za’atar i serem mozzarella, podawany z sałatką. Danie, które bardzo mi zasmakowało to shoarma w nowej odsłonie, czyli shoarma wołowa na hummusie z buraczkami , która jest serwowana z sałatką tabbouleh. Mogliśmy też skosztować
SMYKWKUCHNISałatka z jajkiem i ryżem jest prosta i szybka w przygotowaniu. Powstała w potrzebie chwili i okazała się naprawdę smaczna i pożywna. Idealna na kolację, spotkania z przyjaciółmi czy inne imprezy. Doskonale sprawdzi się także na świątecznym stole wielkanocnym. Do sałatki wykorzystałam majonez kremowy od Folwark , który od czasu jak go spróbowałam pierwszy raz stał się
Zrób to smacznie