pogotować ok 5 minut, przelać na sitko, odsączyć. Krążki ananasowe pokroić na małe kawałki i dodać razem z cebulą do śledzi. Majonez wymieszać z sokiem z ananasa, dodać sól oraz pieprz i wymieszać razem ze rybą. Najlepiej sałatka smakuje na drugi dzień
Camilla w kuchniKarnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba
Smaki Ewypokroiłem w ćwiartki , usunąłem pestki , skropiłem sokiem z cytryny, Śledzie i jabłko pokroiłem na małe kawałki , ogórek pokroiłem w plastry. Kawałki śledzi , jabłka, ogórka oraz cebulki nabiłem na przemian na szpikulce i wyłożyłem na talerz. Obok szaszłyków wyłożyłem sałatkę ziemniaczaną . Ocet wymieszałem z olejem ,solą , pieprzem i szczyptą cukru , dodałem paprykę. Tak przygotowanym sosem polałem szaszłyki
R'n'G Kitchenbraku odpowiedniego narzędzia (jak u mnie) kroimy je nożem na mikro-kawałki i mieszamy ze śmietaną. Mieszamy śmietanę z jabłkiem ze śledziami i cebulką, w razie potrzeby dosalamy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem dobrze jest zostawić naszą sałatkę śledziową przynajmniej na godzinę w lodówce aby się przegryzła. Koszt: 4.50 zł (może nie takie tanie jak obiecywałem w poprzednim poście
Tanie przepisy studenckieposzukiwaniu nowości na wigilijny stół natknęłam się dziś na Smaker.pl na SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ Z GRZYBAMI , wygląda smakowicie i myślę że tak właśnie będzie smakować,troszkę go zmodyfikowałam. SKŁADNIKI: śledzie marynowane 0,5 kg cebula, 5 sztuk grzyby suszone koncentrat pomidorowy, 1 łyżka pieprz, sól, trochę vegety masło do smażenia WYKONANIE: Śledzie pokroić
Kuchnia Beatywielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, dziady śmigustne, Rękawka, Emaus, walatka, z kurkiem po dyngusie, Siuda Baba, wieszanie Judasza, pogrzeb żuru i śledzia, pucheroki, palma wielkanocna, Jezusek Palmowy. źródło: wikipedia Dania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna
Kulinarne Przebojedociskamy. Do szklanek wkładamy cienkie warstwy poszczególnych składników w następującej kolejności: buraczki, śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki. Każdą warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy szklanki). Szklanki z sałatką wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy sałatkę wraz
Nie tylko w kuchniŚledzik podany w innej postaci, jako warstwowa sałatka z pysznym sosem majonezowo-musztardowym, z ostrym serem żółtym, posmakuje każdemu, zarówno na imprezowy stół jak i
Wanilia i Kardamonpaski, a cebulę w drobną kosteczkę. Dodajemy do sosu i mieszamy. Ostudzone jabłka wykładamy na talerz. Na nich układamy śledzie w sosie. Całość posypujemy koperkiem. Podsmażone jabłka można również wymieszać z resztą składników i podać w formie sałatki na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia od dwojgadzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków
Karo in the KitchenDzisiaj pokusiłam się na lekką sałatkę śledziową z jabłkiem i rzodkiewką. Bardzo smaczna i odpowiednia na podwieczorek i kolację. Składniki: 4-5 płatów śledzia 1 jabłko 1 czerwona cebula 4-5 rzodkiewek 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz Śledzie moczyć w wodzie lub mleku ok. 3 godzin, jeśli są zbyt słone moczyć jeszcze dłużej. Jabłko obrać i zetrzeć
talerz przyjemnościsię oszukiwać, że te mrożone z marketu są pyszne. Ten śledzik jest idealny do ziemniaków w mundurkach bądź jako sałatka do czegoś mocniejszego :) Jestem pewna, że znacie tą wersję, ale nie ukrywam, że moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki : * 5-6 płatów śledziowych * cebula * 2-3 ogórki kiszone * jabłko * łyżka octu * łyżka oleju * 200g jogurtu greckiego Przygotowanie : Śledzie pokroić
Magiczne Życie MartyZauważyłam , że sałatki ostatnio są bardziej poszukiwane więc dziś zapraszam na śledziową. Na świąteczny stół idealna! Składniki; 3 filety śledziowe solone 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 ziemniaki 1 duży burak majonez 2 jajka na twardo pieprz szklanka mleka Przygotowanie; Filety zalać wodą i moczyć co najmniej przez 2 godziny. Później odsączyć, zalać mlekiem i moczyć kolejne(...)ogórki w kostkę. Buraki i jajka zetrzeć na tarce. W naczyniu, najlepiej przezroczystym, układać warstwami: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, posypać pieprzem, i ułożyć następne warstwy: ogórki, cebulę, buraki i majonez. Wierzch posypać startym jajkiem. Odstawić na noc do lodówki. Wierzch sałatki można posypać pokrojonym szczypiorkiem. Zdjęcie jeszcze z czasów kiedy o blogowaniu nie myślałam ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.pewnym zaskakującym połączeniem. Czy śledź i granat idą ze sobą w parze? Zapraszam po przepis. Dobrze przygotowane danie ze śledziem wymaga dobrych jakościowo składników. Smaczny i niesmakujący tranem śledź to podstawa, ale ważna rolę odgrywają też przyprawy, których do niego użyjemy. Dlatego z dużą przyjemnością odkryłam nową linię przypraw Vegeta Natur. Przyprawy z tej linii mają nowe receptury, które(...)curry, chili, koperkiem), przyprawy do mięs, a także przyprawy specjalne (do gulaszu, mięsa mielonego, pomidorów i mozzarelli, gyrosa, sałatek i dipów, pieczonej kaczki). Na każdym wariancie Przyprawy Specjalnej Vegeta Natur znajdziecie także inspirujące przepisy kulinarne. Dziś do mojego dania ze śledziem wybrałam Przyprawę Specjalną Vegeta Natur do ryb i owoców morza . W jej składzie znajdziecie sól morską, czosnek 17%, cukier
Kulinarne przygody Gatityburgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą z koprem - to naprawdę pyszne połączenie. Jak zrobić pyszną marynowaną cebulę na zimę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie
Moja Książka KucharskaSałatka którą możemy podać na stole w formie łódeczek. Cykoria nie tylko jest zdrowa ale idealnie nadaję się do śledzia, w połączeniu z mango stanowi świetny duet. 2 cykorie 1 mango małe 1 burak pieczony lub gotowany 250 g filetów śledziowych w oleju natka pietruszki 1 cebula czerwona sól, pieprz 1 łyżka śmietany gęstej ukwaszonej 1 gałązka mięty 1 kawałek
wesoła kuchniaSałatka w trochę innym wydaniu, do której wykorzystałam pieczone buraki i marchewkę gotowaną. Polecam przemycać witaminy w połączeniu ze śledziami. Polecam na świątecznym stole. 3 płaty śledziowe matias 1/2 jabłka 1/2 cebuli białej natka pietruszki 1 burak pieczony 1 marchewka gotowana sól, pieprz 2 łyżki śmietany ukwaszonej 1 jajko Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję
wesoła kuchniaodsączyć. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, a ogórki k onserwowe w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć ze śledziami. Sok z cytryny wymieszać z gałka muszkatołową, odrobina soli i pieprzu, dodać oliwę, dobrze wymieszać i polać nią sałatkę, delikatnie przemieszać wszystko razem
Camilla w kuchniśmietany 12%, 2-3 łyżki posiekanego koperku, ok. 20 g SEROWAR PODLASKI - Ser Koryciński Swojski Krystyny Łukaszuk. Przygotowanie: Śledzie kroimy w kosteczkę i układamy na samym spodzie naczynia. Kolejne warstwy robimy z drobno pokrojonej cebulki i ogóreczka. Sałatkę zalewamy śmietaną. Na wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym serem korycińskim (u mnie z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
Aga w kuchnipierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta!!! Nie było wymyślnych prezentów, ot jakieś skarpety
Rozpustne gotowaniemieć? Zawsze stoły świąteczne są zastawione sprawdzonymi potrawami, które pojawiają się na nich dwa razy do roku. Każdy ma swoją sałatkę jarzynową i żadna inna nie będzie tak dobra jak ta domowa. Każdy ma swoją szynkę w galarecie, ulubionego śledzia, itd. Ja zawsze do świątecznych klasyków lubię dodać jedną nową potrawę. tak dla odmiany, a książka jest fajną inspiracją
Brzuszki Łakomczuszki