liku. Od sałatek ziemniaczanych, przez kluski, placki, budynie, frytki, chipsy itd. Niepodzielnie królują na naszych stołach nie od dzisiaj. Jeśli znudziły się Wam tradycyjnie ugotowane, proponuję wypróbować upieczone w mundurkach z czosnkiem. Prezentują się efektownie, a do tego są pyszne! Doskonałe jako dodatek do obiadu, ale równie smaczne solo, z dipami, twarożkiem, tzatzikami lub ze śledziem w śmietanie. Bardzo polecam
Smakowity Blog Kulinarnyznalazłam, ale coś mnie tknęło żeby zerknąć w zdjęcia, które robiłam odtwarzając przepis. Na zdjęciu znalazła się kartka i jestem w stanie ją rozczytać! Uratowani! W tym roku śledzie w occie będą na naszym wigilijnym stole. Estragon, czyli bylica draganek, to roślina z rodziny astrowatych. W naturze porasta tereny śródziemnomorskie, część Azji i Ameryki Północnej. Nazwa zioła, pochodząca od łacińskiego(...)przybierają korzenie estragonu, które z czasem potrafią zadusić dorosłą roślinę (taki mały żarcik Matki Natury ). Estragon to niekwestionowany król ziół we francuskiej kuchni – świeże liście dodaje się do sałatek, zup, używa ich jako dekoracja dań. Listki estragonu są składnikiem podstawowych francuskich sosów: tatarskiego, remoulade, bearnaise. Estragon uzupełnia i podkreśla smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych
Karo in the Kitchensałatka śledziowa. Nie wymyśliłam jej, po prostu kiedyś jej spróbowałam i zakochałam się. Być może ją znacie a jak nie to spróbujcie. Idealnie nadaje się na wielkanocny stół jak również na zwykłą kolację. No wiecie śniadanie też może być pod warunkiem, że nie wychodzicie z domu hehe jest w niej duża ilość cebuli. Składniki: 5 filetów śledzia (najlepiej
Niezły Młyneksosem czosnkowym Sałatka żółtaSałatka z kurczakiem i selerem Przekąski:Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowymChrupiące kąski kurczaka Roladki szynkowe z sałatą Kolorowe kanapkiMuffinki z szynką i żółtym serem Jajka faszerowane chrzanem i szynkąJajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykiemGalaretka drobiowaKrakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po greckuRyba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie
Kuchnia domowa AniŚledzie, ogórki, jabłko, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Odrobinę cebuli i plaster jabłka zostawiamy do dekoracji. Do tatara dodajemy przyprawy, olej i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odkładamy na 1 godzinę do przegryzienia. Na talerzu układamy plaster jabłka, na to porcję tatara ( trzeba użyć pierścienia dekoracyjnego ) i dekorujemy jajkiem, koperkiem i jabłkiem. Tatar podajemy z sałatką polaną
Kulinarne Fantazje Mariolisałatka śledziowa. Smaczna i prosta w wykonaniu. Składniki: ¾ szklanki fasoli (dowolnej), 3 szklanki wody, 2 świeże ogórki 2 płaty śledziowe w oleju, 1 cebula, 1 pomidor, 2 łyżki śmietany, ½ szklanki majonezu, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku. \ Wykonanie: Fasolę umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić na dwie godziny. Następnie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Śledzie pokroić
Tradycyjna Kuchniaposiekanych orzechów włoskich 4-5 fig 3 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę wymieszać z odrobiną soli i cukru. Odstawić na 30 min. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Troszkę zostawić(...)dekoracji. Figi drobno pokroić. Rodzynki namoczyć. Owoc granatu pokroić w ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Zostawić trochę do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać. Składniki sosu razem połączyć i dodać do sałatki. Udekorować natką pietruszki, orzechami i ziarenkami granatu. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & PięknieW moim domu Wigilia jest tradycyjnie bezmięsna. Duża ilość potraw to wariacje na temat ryb. Chętnie eksperymentuję, wypróbowuję dania z różnych regionów Polski albo po prostu
PichceniomaniaSałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej. Składniki: 1 kalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego(...)śledzia wymieszać , dodać majonez z jogurtem, doprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem
Tradycyjna Kuchniaskróty i ułatwić sobie życie, wszak z natury jestem leniwy. Jeżeli chodzi o święta Bożego Narodzenia to wszystko musi być przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne jest przygotowanie domowego zakwasu z buraków. Nie jest(...)Ukiszone buraki można potem wykorzystać do konsumpcji, świetnie komponują z kozim serem, wędzonym łososiem czy rukolą. Zatem spektrum wykorzystania jest szerokie, grzanki z kozim serem, sałatkę z rukolą czy surówka do obiadu z dodatkiem słodkiego jabłka. Ważne jest aby buraki możliwie cienko pokroić, zbyt grube plasterki są ciężkie do pogryzienia. Dlatego
kuron.com.plpokroić w kostkę, każdą z osobną blanszować (przelać gorącą i zimną wodą). Śledzie pokroić na malutkie kawałki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodać śledzia, 1/3 gruszki, białą cebulę, majonez, jogurt, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny. Pozostałą gruszkę przełożyć do rondelka, dodać żurawinę i cukier, wymieszać, dusić na małym ogniu(...)zmiękną a sos zredukuje o połowę. Do buraka dodać przestudzony sos, czerwoną cebulę, olej, sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia obie części sałatki wyłożyć na półmisek na przemian obok siebie. Oprószyć posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomizapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej ilości oliwy, z warzywami Fot. Zupa(...)Szaszłyk z kalmarów oraz langustynki z grilla wraz z dodatkami Fot. Smażone szprotki Fot. Estepada , czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca
Taste Of My Dayrady doświadczonych kucharzy. Będę więc stopniowo czerpać z bogatej oferty i "serwować " je na moim blogu :) Spis treści jest bardzo przejrzysty, znajdziemy w nim: przystawki sałatki zupy ryże, kasze, makarony mięsa desery Wstęp zawiera ciekawe informacje o zasadach zdrowego żywienia. "Wszystkie kulinarne propozycje zachęcają, aby do diety wprowadzić zdrowe tłuszcze w postaci olejów roślinnych(...)Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które są zarazem smakowitym sposobem na profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych ." I jeszcze muszę się pochwalić :) W książce są dwa moje przepisy, na ciasto i na śledzie. W obydwu użyłam oleju firmy Oleofarm
Proste Potrawymożliwości tego urządzenia nadal mnie zaskakują, pomimo, że używam go już od dość dawna. Niedowiarków zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów :) sernik z białą czekoladą przygotowany w Kohersen Mycook śledzie w sosie curry Ps. Info dla niewtajemniczonych Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym). Z takich urządzeń korzystają też szefowie(...)gabarytom zmieści się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata