znowu śledzik w kolejnej sałatce. Musiałam ją uwiecznić na blogu, bo bardzo mi posmakowała. Znaleziona w sieci. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka czerwonej fasoli 3 ziemniaki 1 ogórek kiszony 1 mała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić
Pysznie & Piękniezgrało się - nie było czuć tego intensywnego posmaku śledzia. Wszystko poprawnie doprawione i słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero
Right Behind The KitchenWaszych stołach? Na moim na pewno zagości tradycyjna sałatka warzywna , szybka babka w łaty i... różne przekąski. Co w nich takiego szczególnego? Nie wymagają wielu godzin stania w kuchni, są właściwie na jeden kęs, dlatego idealnie nadają się na Sylwestra i inne tego typu okazje. Jeśli tak jak ja lubicie śledzie, taka chrupiąca sylwestrowa przekąska powinna Wam przypaść do gustu
Słodkie okruszkiŚledzik na święta ... musi być. Czy to Boże Narodzenie czy może Wielkanoc roladki śledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym
Mechanik w kuchnitaką, jaką robi moja mama. Sałatkę warto zostawić na kilka godzin w lodówce, aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje najlepiej. Składniki: 2 płaty śledziowe 1 - 2 ugotowane buraki 2 jajka 2 ziemniaki 1 cebula czerwona majonez (1 - 2 łyżki) jogurt naturalny (1 - 2 łyżki) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku
Sto kolorów kuchniSałatka śledziowa, z dodatkiem czarnej fasoli. czarna fasola Skworcu filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula por szczypiorek majonez Kielecki Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin [ warto zmienić wodę, bo tak samo jak fasola będzie czarna].Ugotować do miękkości, odcedzić.Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę,pora, paprykę i ogórka pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzeniegrzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki. Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki. Składniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone 400 g jabłka 2 szt oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane
głodny alergiksię mniejszymi rybami, takimi jak np. śledzie, makrele czy młodym narybkiem. Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat. (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze
W kuchni Karmel-itkiSEKO jak dla mnie jest numerem jeden, świetnie komponuje się ze wszystkim z czym go podamy. Składniki: 150 g filetów z olejem wiejskim Beczka śledzi SEKO 15 ziemniaków dużych 1 jabłko 1 czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Wykonanie: Ziemniaki gotujemy. 10 ziemniaków wydrążamy , środki drobno kroimy. Pozostałe 5 ziemniaków(...)siekamy, cebulę kroimy w małe piórka, drobno siekamy szczypiorek. Filety osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy majonez i śmietanę,mieszamy. Gotową sałatką faszerujemy ziemniaki, podajemy schłodzone
Z Majeczką w kuchniJak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!siak sałatkę skopiowałam, bo jest delikatna, smaczna i bez wątpienia świąteczna :-) Porcja dla dwóch osób Składniki: 160 g filetów śledziowych 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku 1 łyżka oliwy sok z połówki cytryny 5 dużych łyżek jogurtu greckiego dobrej jakości sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Śledzie, cebulę, koperek, pokroić. Wymieszać. Dodać
pieprzny smaczekŚledzik z jajeczkiem przepiórczym usadzony na zielonej sałatce, którą zrobiłam z zielonych warzyw i świeżo zebranej w łęgach gwiazdnicy. Niby nic a na spotkaniu z przyjaciółmi taka przekąska ciszyła się uznaniem. Zobaczcie sami jak niewiele czasu trzeba żeby przyrządzić takie danie, które będzie smakowało Wam i Waszym znajomym. Moskaliki to małe śledzie marynowane w całości. Ich mięso jest delikatne
Smaczna Pyzapuszka białej fasoli 1 cebula 300 g śledzia marynowanego 1 łyżka kaparów 2 łyżki majonezu 1 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki musztardy sól pieprz Ziemniaki i marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać. Wszystkie produkty pokroić w drobniutką kostkę, Fasolę odcedzić na sicie. Majonez wymieszać z musztardą i śmietaną. Wymieszać i doprawić sałatkę do smaku solą i pieprzem
Gotowanie jest łatwerazy odlać. Cebulę pokrojoną w krążki sparzyć. Śledzie i grzybki pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć z przyprawami i drobno posiekanym szczypiorkiem, dodać majonez, śmietanę,musztardę i doprawić pieprzem, wymieszać. Gotową sałatkę odstawić do lodówki aby wszystkie smaki i przyprawy
Apetyczna babeczkaChyba ulubiona sałatka mojego taty. Prosta w wykonaniu, ale bardzo smaczna. Nie sposób nie zapamiętać tak krótkiej ilości składników. Składniki: 3 dużych ugotowanych ziemniaków 6 filetów śledziowych w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka groszku konserwowego 3 średnie ogórki kiszonych sól, pieprz majonez Wykonanie: Śledzie odsączone z oleju, ziemniaki, jajka i ogórki pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki
Pasja SmakuSałatkę przygotowałam na kolację, ale będzie idealnie pasowała jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi czy też jako potrawa na święta. Moja trafiła do pudełek – też tak można. Szybko, smacznie i ładnie. Polecam. Składniki: na dwie porcje 1 gotowany burak ćwikłowy ( ja kupiłam gotowy ) 2 płaty śledzia solone z oleju 2 jajka 2 łyżeczki majonezu typu light Sól Pieprz Szczypiorek Wykonanie
Smaki Ewyróżne sposoby pieści nasze podniebienie. Proponuję dziś sałatkę, która mam nadzieję, że Wam zasmakuje . SKŁADNIKI: 5 matijasów z zalewy octowej 1 średnie jabłko mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 mała cebula biała jedna czerwona 5 jajek 4 średnie ogórki kiszone 2-3 łyżki majonezu pieprz kolorowy grubo mielony albo z moździerza sól WYKONANIE: śledzie kroimy w paski, jabłko, ogórki, jajka kroimy
Kuchnia Beatyposyp listkami tymianku. Podawaj od razu (sałatka na drugi dzień też jest dobra, ale gorzej wygląda, bo gorgonzola najprawdopodobniej zostanie zafarbowana przez buraki na różowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu na pieczenie buraków, możesz poszukać w sklepie buraków gotowanych pakowanych próżniowo (mają je np. w Lidlu). *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: Główka sałaty,1-2 małe marchewki,1 mała czerwona papryka,1 zielona mała papryka,(może być konserwowa),oliwki,pomidor,50g kukurydzy z puszki,100
kulinarnajamka.blogspot.com