Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w
Cztery FajeryPrawdę powiedziawszy nie miałem do tej pory zielonego pojęcia czy Japończycy znają śledzie. Sprawdziłem - znają. Czy podają je w taki sposób jak zrobiłem to ja? Mam poważne wątpliwości, ale z drugiej strony myślę, że każdy Europejczyk w zetknięciu z moją śledziową sałatką będzie miał dalekowschodnie skojarzenia. Tak to już jest: pewne rzeczy istnieją realnie, a inne nam się wydają(...)drugie często mocniej zagnieżdżają się w świadomości. Ale do rzeczy! Sałatka jest naprawdę ekspresowa i bardzo prosta. Smakuje moim zdaniem świetnie i świeżo - dokładnie tak, jak sobie pomyślałem. Jeśli na ostatniej prostej przed Wigilią, świętami w ogóle, czy jakąkolwiek inną okazją zabraknie Wam pomysłu na śledzia, to nie wahajcie się - sięgnijcie po ten przepis. A świąt życzę pięknych, spokojnych
zadanie-gotowanieProsta i bardzo smaczna sałatka śledziowa z burakiem i czerwoną fasolą. Jej przygotowanie z całą pewnością nie zajmie Wam dużo czasu ani energii. Niezależnie od tego, czy podacie ją w salaterce czy na półmisku - polecam ułożyć składniki warstwami i absolutnie nie mieszać. składniki: 250 g filetów śledziowych a'la matjas w oleju rzepakowym 1 ugotowany i obrany burak(...)czasie pokroić w kostkę filety śledziowe a'la matjas i posiekać szczypior. W salaterce lub na półmisku ułożyć warstwę buraków z cebulą i fasolą, na wierzch wyłożyć pokrojone śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować posiekanym szczypiorem
babka w formieprzepisem na: Sałatka śledziowa z rzodkiewką Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie kroję na mniejsze kawałki i przekładam
Uwaga Babcia Gotujekażdym razie, danie w całości było naprawdę smaczne, a sałatka stanowiła jego najciekawszy element. Postanowiłem ją zatem odtworzyć i oto jest: sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. Mniam. Bardzo szczere mniam. Jeżeli chcecie poznać bardziej tradycyjne zestawienie śledzi z pulkami, czyli ziemniakami w mundurkach (pewnie pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny . :) Składniki: 6 płatów śledzi wiejskich 1 jabłko
zadanie-gotowanieBardzo szybka w przygotowaniu sałatka śledziowa z chrupiącym świeżym ogórkiem i słodką kukurydzą. Przełożona warstwami wygląda bardzo efektownie. 2 płaty śledzia marynowanego 1 puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu 1 ogórek zielony ½ pęczka natki pietruszki Pieprz Na dnie miseczki rozsmarowujemy 2 łyżki majonezu. Następnie rozkładamy odsączona z zalewy kukurydzę. Kolejną warstwa jest pokrojony w paseczki i obrany ze skóry śledzik
VioletoweKucharzenieŻarłoczki nie pomogły bo też nie mogły się zdecydować. Moi panowie zjedli oba i na dodatek już domagają się więcej. Kto śledzi bloga ten wie, że bardzo lubię wątróbkę i to w różnej postaci. Świetnie smakuje w sałatce ze szpinakiem i pomarańczami . Ważne, żeby nie smażyć jej za długo bo wtedy robi się sucha. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaProsta i szybka do zrobienia sałatka. filety śledziowe marchewka [ ugotowana] groszek konserowy kukurydza konserwowa papryka czerwona ogórek konserwowy cebula maj onez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę, marchewkę i ogórka pokroić w kostkę.Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniemiski. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy i próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo namoczenia, mogą ciągle jeszcze być wystarczająco słone ). Odstawiamy do lodówki, aż smaki się połączą. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Życzę smacznego i zapraszam po kolejne przepisy z Kresów, które już wkrótce pojawią się na blogu
Gosia gotujeDzisiaj przepis na pyszną sałatkę śledziową z jajkiem. Sałatka wymaga, niestety, przygotowania poszczególnych składników wcześniej, ale wierzcie mi, jest tego warta! Jak już ją zrobicie i spróbujecie to nie sposób się od niej oderwać!:) Ilość porcji: Duża miska/ 6 porcji Czas przygotowania: 15 minut+ czas potrzebny na moczenie śledzia i zamarynowanie cebuli Składniki: 0,5kg filetów śledziowych a’la matjas(...)każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna od tego jak słona jest ryba. Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : ) Smacznego
Kolizje SmakówNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basipunktach - ulga dla mojej głowy, zmęczonej odcyfrowywaniem babcinych przepisów na tradycyjne, rodzinne dania. Główne skrzypce gra tu oczywiście śledź , jak również i jabłko . Do tego aromatyczna cebulka oraz pierzynka śmietanowo-majonezowa i potrawa gotowa! Składniki na 1 średnią miseczkę sałatki [zmniejszone o połowę w stosunku do oryginału] : 3 filety śledziowe typu matias 1 cebula - średnia 1 jabłko - małe, kwaśne(...)majonezu [50ml] sok z cytryny sól, pieprz - do smaku Filety opłukać w zimnej wodzie, zalać wodą i odstawić do moczenia. po 1 godzinie wodę wylać, ponownie wypłukać. Następnie namoczyć śledzie w mleku i zostawić na około 2 godziny. Po tym czasie pokroić rybę w równe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać, pokroić w pióra, sprzyć wrzątkiem. Jabłko obrać, drobno
Grunt to przepis!No sorki koleżanki z pracy...degustacji nie będzie. Sałatka tak bardzo nam posmakowała, że nie wiedzieć kiedy ją zeżarliśmy :P Składniki 250 g filetów sledzia w
R'n'G Kitchenjogurtem greckim lub gęstą śmietaną w szklanej misce układać po kolei: ziemniaki, posypać pieprzem i solą, sos majonezowy, ogóreki kiszone, śledzie, cebula, jabłka, pieprz mielony, buraki, groszek, jajka, sos majonezowy, dekoracja, pieprz mielony schować do lodówki na 3 godziny - sałatka jest bardzo smaczna, zawsze jest u nas na każdą Wigilie, robimy ja raz do roku, najlepiej ją przygotować
W Mojej Kuchni Lubiępogotować ok 5 minut, przelać na sitko, odsączyć. Krążki ananasowe pokroić na małe kawałki i dodać razem z cebulą do śledzi. Majonez wymieszać z sokiem z ananasa, dodać sól oraz pieprz i wymieszać razem ze rybą. Najlepiej sałatka smakuje na drugi dzień
Camilla w kuchniKarnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba
Smaki Ewypokroiłem w ćwiartki , usunąłem pestki , skropiłem sokiem z cytryny, Śledzie i jabłko pokroiłem na małe kawałki , ogórek pokroiłem w plastry. Kawałki śledzi , jabłka, ogórka oraz cebulki nabiłem na przemian na szpikulce i wyłożyłem na talerz. Obok szaszłyków wyłożyłem sałatkę ziemniaczaną . Ocet wymieszałem z olejem ,solą , pieprzem i szczyptą cukru , dodałem paprykę. Tak przygotowanym sosem polałem szaszłyki
R'n'G Kitchenbraku odpowiedniego narzędzia (jak u mnie) kroimy je nożem na mikro-kawałki i mieszamy ze śmietaną. Mieszamy śmietanę z jabłkiem ze śledziami i cebulką, w razie potrzeby dosalamy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem dobrze jest zostawić naszą sałatkę śledziową przynajmniej na godzinę w lodówce aby się przegryzła. Koszt: 4.50 zł (może nie takie tanie jak obiecywałem w poprzednim poście
Tanie przepisy studenckieposzukiwaniu nowości na wigilijny stół natknęłam się dziś na Smaker.pl na SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ Z GRZYBAMI , wygląda smakowicie i myślę że tak właśnie będzie smakować,troszkę go zmodyfikowałam. SKŁADNIKI: śledzie marynowane 0,5 kg cebula, 5 sztuk grzyby suszone koncentrat pomidorowy, 1 łyżka pieprz, sól, trochę vegety masło do smażenia WYKONANIE: Śledzie pokroić
Kuchnia Beaty