zimno sól, pieprz rozmaryn Pesto: garść jarmużu łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 10-12 pistacji 15 gram parmezanu olej lniany sól, pieprz Do podania: tłuczone ziemniaki sałatka: suszone pomidory, świeży ogórek i czarne oliwki, sól, pieprz, łyżka oleju lnianego świeże zioła Wszystkie składniki marynaty mieszamy, nacieramy nią mięso i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie mięso(...)pastę- jeśli jest za gęsta warto dolać oleju lnianego lub wody. Konsystencja pesto nie może być płynna. Upieczone mięso podajemy z pesto, tłuczonymi ziemniakami i prostą sałatką
Mango PapajaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę, która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw. Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz iście śródziemnomorskiej trójcy - oliwek, kaparów oraz anchois, znajdziecie w niej również cząstki ugotowanego na twardo jajka oraz kawałki tuńczyka, dzięki czemu sałatka jest bogata w różnorodne smaki oraz dość sycąca. Taką sałatkę możecie podać(...)pieczone lub grillowane, zazwyczaj nad ogniem (nie zapomnijcie więc o tym pomyśle w czasie nadchodzącego sezonu grillowego:)).W Tunezji przyrządza się również inny wariant sałatki grillowanej, Salata Mishwiyya, w której pieczone papryki, pomidory i cebule miksuje się, a następnie dekoruje ćwiartkami jajka, oliwkami oraz kawałkami tuńczyka. Przepis na taką sałatkę znalazłam na stronie mojego drugiego ulubionego eksperta od kuchni
Chilli Czosnek i Oliwacurry – 1 łyżeczka* sól – 1 łyżeczka* pieprz mielony – 1 szczypta* papryka chili ( świeża ) – 1 szt* olej rzepakowy – 150 ml SAŁATKA :* ziemniaki – 150 g* pomidory koktajlowe – 100 g* sałata rukola – 2 garści* olej rzepakowy – 100 ml* sól – do smaku* ocet balsamiczny – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :MIĘSO :Filet z indyka oczyszczamy , układamy(...)miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm.Musimy to robić naprawdę powoli , tak by mieć pewność , że mięso w środku również jest usmażone.SAŁATKA :Ziemniaki obieramy , gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie , odcedzamy , kroimy w kosteczkę.Smażymy je na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.Podajemy w rukolą , pomidorkami koktajlowymi , doprawione solą i odrobiną octu balsamicznego.CA
Ostra na Słodkomięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie doprawionego taratoru - chłodnik z bałkańskiego jogurtu, który ma w swoim składzie(...)Nessebarze mieliśmy okazję spróbować: wybornego różowego wina wyrabianego na miejscu - mocne, ale delikatne w smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego
Cooking Monstersoczyste i naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie.Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku, który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie(...)pyszny sok. Zamiast cytryny możesz użyć także białego wytrawnego wina. Kurczaka saltimboccę możesz podać z makaronem, czy kluseczkami gnocchi, ale ja polecam pieczone ziemniaki i sałatkę z rukoli doprawionej solą i sokiem z cytryny. Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi
Chilli Czosnek i Oliwaswoje bakłażany dodatkowo potraktowałam przez 5 minut elektrycznym grillem, żeby wypalić na nich charakterystyczne, prążkowane piętno ;) Idealnie pasuje do tych pikantnych, orzechowo-kremowych bakłażanów słodkawa i świeża sałatka z pomidorów i mozarelli. Mozarellę tylko porwałam na mniejsze kawałki, pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam z niestrawnej skórki i pokroiłam je w grubą kostkę. Bycze serca prawie nie mają pestek, nie puściły dużo
Karo in the Kitchenpatyczkiem. Jeżeli wypływający płyn nie jest podbarwiony na różowo, a skórka ma pożądany złoty kolor, kurczak jest gotowy. Można oczywiście jeść od razu, najlepiej podając do niego sałatkę z pomidorów. Natomiast przygotowanie nadziewanego kurczaka dzień wcześniej, pozwala na podzielenie go na skromniejsze plasterki, upieczony tak kurczak z mięsnym farszem może nawet być
I tu będę miała takie teużywam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą
Chilli Czosnek i Oliwaczerwonego i sól do smaku. Najlepiej aby wszytko robić w jednym czasie, choć sos pomidorowy można zacząć znacznie wcześniej. 5. Podawaj z sałatką z pomidora
AZgotuj!Składniki: - duży, zielony ogórek - 4 dojrzałe pomidory - 4 cebule dymki - duża papryka - natka pietruszki - 200 gram sera szkopskiego lub feta - 8 łyżek oliwy z oliwek - łyżeczka
w mojej kuchniLubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję
Rozpustne gotowanieskórę. Jeśli ktoś nie lubi bobu w skórkach, może oczywiście obrać wszystkie ziarna. Pomidory połamać na kawałki i przelać wrzątkiem. Kolendrę posiekać. Część wymieszać z kaszą, bobem i pomidorami. Wyłożyć sałatkę na liści sałaty. Polać oliwą (ok. 2 łyżek) i octem jabłkowym (ok. 2 łyżek) oraz posypać resztą kolendry. W wersji dla mięsożerców można dodać smażone kawałki boczku. Dzisiejszą
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj przepis prosty szybki ale pyszny, to pomidory w winegrecie (Salade de tomates a l'huile ) wg Julii Child z książki Francuski Szef Kuchni. Po
Bernika - moj kulinarny pamietnik