zasłużyła sobie sama, przez swój dość nietypowy i charakterystyczny smak. Niemniej dla mnie jest w porządku. Ostatnio spróbowałam bardzo ciekawego połączenia z pomarańczą i winogronem. Natomiast dziś proponuję inną wersję, "na bogato". A co!SAŁATKA: TOFU, RUKOLA, CUKINIA, SUSZONE POMIDORY/współpraca z Winiary; własny;/dla 2 osóbporządna garść świeżej rukoli1/2 kostki tofu (naturalnego)1-2 arkusze papieru Pomysł na...Papirus
W kuchni Karmel-itkiusunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić na małe kawałki. Winogrona przekroić na pół. Pokrojone owoce włożyć do miski. Miód wymieszać z sokiem z cytryny i octem winnym, polać sałatkę. Jeszcze raz wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujezabiegana, że nie mam kiedy gotować, a coś jeść trzeba:) Tym razem lekka, szybka, orzeźwiająca sałatka, która wspaniale zaspokaja apetyt na coś słodkiego i jednocześnie syci. SKŁADNIKI (Porcja dla 2-3 osób) 2 garście mixu sałat 1 pomarańcza czerwone winogrona 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Dressing pomarańczowy: 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka majonezu/jogurtu(...)naturalnego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka ostrej musztard 1. Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki soku, resztę pokroić w kosteczkę. Winogrona przekroić na pół. wyjąć pestki. Wymieszać z sałatami. Posypać słonecznikiem. 2. Składniki dressingu wymieszać, polać sałatkę. Uwaga: jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej "konkretna" można dodać do niej pokrojony
Kto ugości moich gości?błonek, kroimy na mniejsze kawałki. Winogrona płuczemy, przekrawamy. Brzoskwinię myjemy, usuwamy pestkę i kroimy w plasterki. Owoce układamy na roszponce. składniki na sos: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, doprawimy solą oraz pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniajeszcze trochę zapasów fasolki szparagowej, czas więc ją dobrze spożytkować:) tym razem przygotowałam bardzo szybką i łatwą sałatkę albo jak kto woli surówkę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dodatek do śniadania;) Składniki: 400g fasolki szparagowej, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżki natki pietruszki. Fasolkę umyć, gotować w osolonym(...)patelni, dodać do fasolki. Dressing: łyżka octu balsamicznego, łyżeczka musztardy Dijon (użyłam Kamis), 2 łyżeczki oleju z pestek winogron, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis). Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć. Sałatkę ułożyć na talerzu, polać przygotowanym dressingiem
Z miłości do słodkościdać coś "ciężkiego" po djeść coś pysznego i z dużą ilością witamin. Ja należę z decy dowanie do grona osób, które uwielbiają sałatki owocowe. Oto właśnie je dna z nich. Skła dniki: 8 białych winogron pół gruszki 1 brzoskwinia (u mnie UFO) garść rukoli garść kiełków rzo dkiewki 8 plastrów sera pleśniowego typu camembert pół banana 2 łyżeczki jogurtu
ChilliJemypropozycja na śniadanie/kolację, to również dobry pomysł na imprezę z przyjaciółmi- z pewnością wszystkim będzie smakować :)Polecam!Sałatka (dla 3 osób):* rukola- 250 g (opakowanie)* pomidorki koktajlowe- 12 szt* jajko- 5 szt.* słonecznik- 1/3 szklanki* olej z pestek winogron- 2 łyżki (lub inny)* sok z cytryny- 1 łyżka* sól, pieprzSos balsamiczny:* ocet balsamiczny- 1/3 szklanki* miód- 1 łyżkaSałatka(...)koniec polać sosem balsamicznym.Sos balsamiczny:Ocet wlać do małego rondelka, dodać miód i gotować do momentu, aż zacznie się pienić.Wyłączyć palnik, sos trochę ostudzić (wtedy zgęstnieje) i polać sałatkę.Smacznego
Kraina Miodem Płynącakolorami. A wy? By jakoś to sobie wynagrodzić zrobiłam sobie warzywno owocową sałatkę. Do sałatki dodałam chrupiące orzeszki piniowe, które wzbogaciły smak oraz jajka przepiórcze. Przed podaniem polałam małą ilością sosu winegret. Składniki: mix sałat żółte i czerwone pomidorki koktajlowe cebula czerwona winogrona różowe orzechy piniowe Piątnica jajka przepiórcze Sos winegret 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso 1 łyżeczka soku(...)cztery części, winogrona na połówki i wyciągnąć pestki. Cebulę pokroić w krążki. Na talerz rozłożyć kolorową sałatę rozłożyć pomidorki, winogrona, jajka, krążki cebuli i posypać orzechami piniowymi. Składniki sosu energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Przed podaniem sałatkę polać niewielką ilością sosu
Ala piecze i gotujeostatniego grilla postanowiłam przygotować sałatkę owocową!Było pysznie! SKŁADNIKI: owoce każdego rodzaju u mnie: -grono winogron 3 kiwi 3 banany 2 nektarynki lub brzoskwinie kilka truskawek DIP: 25-30gr. malin lub truskawek 4-5 łyżek rumu 1-2 łyżki miodu wg.smaku 125ml. jogurtu naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: owoce pokroić w kawałki. dip:maliny lub truskawki smażymy na odrobinie
Kuchnia Beatymożesz chociaż raz normalnie pokroić i podać? -Jedz smarku i nie wybrzydzaj! (zjadł) ------ Gdy mieszkałem w UK, pracowałem w firmie, która produkowała świeże sałatki z owoców. Był tam właśnie FFS, czyli jabłko, pomarańcz i winogrono. Trzy składniki, których połączenie w jedno powoduje, że moje kubki smakowe wariują. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie chciał by zwariowały bardziej i dodałem coś
BaRepasSałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto
Moja smaczna kuchniaCałość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju z pestek winogron. Można je podawać z dowolnym sosem, ja wybrałam wersję z sałatką z pomidora i ogórka.Pyszne
Lawendowe Niebotematach owocowych i ciesząc się niezmiernie nową paterą na owoce, postanowiłam zaserwować z tej okazji moją ulubioną sałatkę owocową . Wyśmienity deser - zdrowo, smacznie i minimum kalorii :) Składniki na porcje dla 2 osób: 1 kaki 1 kiwi 2 mandarynki 1/2 małej kiści winogron różowych 1 łyżeczka miodu rzepakowego - do polania sok z cytryny - do smaku; dla przełamania słodkości miodu Przy okazji(...)wodzie. Następnie przy lekkim podważeniu nożem, skórka schodzi łatwo całymi płatami. Wracając do sałatki :) Kiwi, mandarynki i cytrynę sparzyć, a następnie wyszorować dokładnie szczoteczką. Miód i kaki umyć pod bieżącą wodą. Kiwi i kaki obrać ze skórki, pokroić w plastry lub inne, dowolne kawałki. Winogrona przekroić na pół i wypestkować. Mandarynki można zaserwować w postaci cząstek obranych ze skórki
Grunt to przepis!Sałatka, nie zawsze mi się kojarzy z konkretnym przepisem, w sumie to chyba nawet wcale. Lubię eksperymentować i przygotowywać dania z tego, co mam akurat w lodówce. Po degustacji, gdy się okazuje, tak jak w tym przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki(...)sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na makaronie ułożyć liście bazylii, pomidora pokrojonego w ósemki, awokado i paprykę w plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki, winogron poprzekrawać na pół i również porozkładać na półmisku. Udekorować gałązkami szczypiorku i listkami pietruszki
Gosia gotujeWinogrona są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się(...)nagromadzonych w organizmie kwasów. Ich właściwości są doceniane od tysiącleci. Nadają się na sok, galaratkę (ze względu na duże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach. Składniki: - ok. 400g czerwonych winogron- 100g białej czekolady
mojewypiekiinietylko