Składniki: 4 płaty śledzie matiasy, 1 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 1 sztuka papryczka ostra chilli, - ile potrzeba oliwa z pestek winogron ziemniaki ugotować w mundurkach
W Mojej Kuchni Lubięzrobienia tej sałatki przymierzałam się już jakiś czas. Wreszcie nastał ten czas i mogłam uraczyć swoją rodzinkę tym przysmakiem. Lekko kwaśno - słodkawa a przede wszystkim zdrowa :)Doskonała propozycja na drugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki: 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty(...)kosteczkę. Cebule obierz , posiekaj w kosteczkę. Spęczniałą kaszkę przemieszaj . Dodaj pokrojone warzywa oraz zioła. Przypraw do smaku solą i pieprzem ( można również dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę )Wymieszaj. Sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc) , aby wszystki składniki dobrze się połączyły. Smacznego
Słodkości i nie tylkowszystko dusimy klika minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy połówki winogron i pora, wszystko dusimy jeszcze około 5 minut. Na wysmarowaną tłuszczem żaroodporną formę przekładamy porcje kurczaka oraz całą zawartość patelni i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 30 minut. Danie podajemy z ryżem i sałatką warzywną
Smakowite DaniaTakiej sałatki spróbowałam niedawno u teściowej i choć nie lubię smaku selera to w połączeniu z owocami i kurczakiem bardzo mi smakował. Zrobiłam ją więc przy najbliższej okazji. Gościom smakowała więc polecam. Składniki: seler naciowy garść suszonej żurawiny po garści winogron czerwonych i jasnych najlepiej bezpestkowych duża pierś z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu sól, pieprz
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRegion: Livermore Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem czarnej herbaty oraz dębu. Świetnie zbudowane, o delikatnych taninach i owocowym zakończeniu. Winogrona pochodzą ze wzgórz, które otaczają południowowschodni zakątek historycznej Livermore Valley. Winnica rodziny Wente ma wręcz idealne warunki do uprawy merlota: dni są tam ciepłe, noce chłodne, gleby świetnie odprowadzają wodę(...)się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Polecane do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny. Importer: VININOVA SP. Z O.O. Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux
królestwo garówmałosolne - są pyszne na chleb z wędliną, do sałatki lub jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są łatwe i szybkie do przygotowania. Po za tym lubię zapach kopru, czosnku i kiszenia się ogórków. Składniki na jeden 1 l słoik: 8-9 sztuk ogórków gruntowych kwiat kopru 2 liście winogrona kilka listków z wiśni 4 ząbki czosnku
Ugotowaćsałatkę z darów natury. Tak rzadko przyrządzamy sałatki pełne naturalnych składników, mam nadzieję, że dziś przekonam Was do tych kwiatowych dodatków. Składniki: 100g łososia płatki róży z jednej główki (róża musi być prawdziwa, pachnąca, prosto z ogródka) 5 główek kwiatków bratków garść sałaty roszponki garść sałaty radicchio (czerwona) 10 malin 10 winogron czerwonych pieprz i olej rzepakowy sok z jednej
Gotowanie i blogowanielepszego w upalne dni jak świeża owocowa sałatka? Każdy może tworzyc ulubione połączenia smakowe według swoich upodobań :) Ja używam jogurtu naturalnego bez cukru, ponieważ owoce mają same w sobie dużo cukru. Tak więc...do dzieła :) Składniki (według mojej wersji): ok 10 truskawek pół banana nieduża soczysta pomarańcza pół jabłka ok 15 winogron (u mnie ciemne) nektarynka mały jogurt naturalny Przygotowanie
ChilliJemyLekka, kolorowa sałatka z kuskusu, doprawionego sokiem z cytryny i świeżą natka pietruszki, które wydobywają z kuskusu cały jego smak. Do tego małe rubinowe groszki, czyli pestki z granatu i pesto z rukoli oraz nerkowców. Świetnie nadaje się na lunch, a w połączeniu z kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus 1 szklanka(...)szalotka 1/2 granatu 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny pesto 4 garści rukoli sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli (można pominąć) duża szczypta imbiru sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kuskus umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem, przykryć talerzem i odstawić na kilka minut
DefinicjaSmakuJedna z trzech sałatek, które w tym tygodniu pojawią się na blogu. Będą pyszne, ale ta, owocowa jest najbardziej uwielbiana przez dzieci. Myślę że i dorośli znajdą coś dla siebie - ewentualnie dodając łyżkę czegoś mocniejszego. Spróbujcie! Składniki : * dojrzałe mango * banan * plaster arbuza bez pestek * 2 brzoskwinie lub nektarynki * winogrona * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny
Magiczne Życie Martymoże sycylijska sałatka z ricotty w środku zimy? Składniki po 100 g rukoli, roszponki i radicchio 400 g białego sera owczego 2 jajka tarta bułka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szklanka soku winogronowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 pomidorków koktajlowych 600 ml bulionu drobiowego figi w syropie winogron zielony i fioletowy, po kiści 8 łyżek oliwy Sos winegret : 2 łyżki
R'n'G Kitchenmirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki(...)przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek; śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory
Ukojenie PodniebieniaDzięki temu, że od pewnego czasu mamy samochód nie musimy już robić zakupów tylko w najbliższym sklepie zrobiłam małe poszukiwania i znalazłam supermarket, który ma najtańsze
NA MOIM TALERZUpomidorków czereśniowych. Chrupiąca sałatka z selera naciowego, oszukany Waldorf , łączy w sobie słone i słodkie, aromatyczne z delikatnym. Zbudowana na zasadzie kontrastu jest ciekawym urozmaiceniem i soczystym dodatkiem do wieprzowiny. Koreczki z polskich, suszonych kabanosów w czasie upału spokojnie wytrzymają na stole kilka godzin, jeśli tylko nie zostaną wcześniej zjedzone. Przełożone serem i winogronami wyglądają elegancko i smakują obłędnie
Karo in the Kitchenfajna alternatywa dla tradycyjnej sałatki owocowej. Moim zdaniem w takim wydaniu prezentuje się jeszcze lepiej. Tego typu szaszłyki jeszcze na drugi dzień są bardzo dobre jeśli przechowujemy je w lodówce. Warto wykorzystać owoce sezonowe i cieszyć się ich smakiem przez całe lato. Do przygotowania potrzebujemy: patyczki do szaszłyków owoce sezonowe - moja propozycja: truskawki nektarynki winogrona arbuz kiwi Przed podaniem szaszłyki
noteskulinarnyfiga