ryż i pierś z kurczaka gotowana to na kolację zawsze była ta właśnie sałatka. Jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu a w smaku rewelacyjna :) Składniki: * 1 woreczek ryżu * pół puszki kukurydzy konserwowej * 3/4 szklanki rodzynek * 1 pierś z kurczaka * około 15 zielonych winogron * 1-2 łyżki majonezu Wykonanie: Woreczek ryżu ugotować
Zrób to smaczniePrzepis na szybki domowy majonez o gęstej, kremowej konsystencji. Świetny dodatek do sałatek, różnego rodzaju past i kanapek. Składniki: 1 jajko łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego szczypta białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szklanka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksować blenderem. Dodać
wyzwania kuchennewpływem celulozy, która pęcznieje, a aparaty szparkowe się nie otwierają, stąd dochodzi do wybuchu. SAŁATKA Z CUKINIĄ,ROSZPONKĄ I CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. /własny;/ 1 porcja 2 garście sałaty roszponki 1/2 małej zielonej cukinii 1/2 sera camembert garść kiełków brokuła olej z pestek winogron sól, pieprz kolorowy Cukinię kroję w plasterki i przesmażam na oleju z pestek winogron. Do smażących
W kuchni Karmel-itkibardzo proste, ale dobrej jakości. Kawałek pysznego sera np. marynowanej w oliwie i ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże pieczywo maczane w oliwie, w sezonie dojrzałe pomidory. I oczywiście wino(...)orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki w liściach winogron pissaladiere (prowansalska pizza z cebulą i anchois) coca (hiszpańska pizza
Chilli Czosnek i Oliwasałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Jest to najpopularniejsza historia powstania sałatki Cezar, ale nie brakuje też innych wersji. Poniżej - wzbogacona kurczakiem. Składniki: - 2 główki sałaty rzymskiej - 2 piersi z kurczaka (grillowane, pieczone) - grzanki czosnkowe ( według tego przepisu ) - różowa(...)kilka krążków, bardziej do dekoracji) - parmezan Dresssing: - 2 żółtka - 2 łyżeczki musztardy Dijon - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu Worcester - sok z ½ cytryny - ok. ½ szklanki oleju z pestek winogron - sól himalajska - świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowujemy grzanki . Wszystkie składniki na dressing miksujemy w blenderze na gładki sos. Umytą i podzieloną na listki sałatę rozkładamy na talerzach (możemy porwać na mniejsze
mojewypiekiinietylkopół, tak aby powstały miseczki. Środek wydrążamy widelcem i kroimy na małe kawałeczki. Winogrona myjemy i kroimy na ćwiartki. Owoce mieszamy z żurawiną i posiekanymi orzechami. Polewę podgrzewamy aby miała płynną konsystencję. Przelewamy ją na dno każdej pomarańczowej miseczki. Do środka wkładamy owocową sałatkę. Jeżeli chcemy aby sałatka miała więcej czekolady możemy polać nią wierzch każdej owocowej miseczki
VioletoweKucharzenieSałatka z buraczków i jabłek Nie wiem co Wy pamiętacie ze szkolnej stołówki ale ja pamiętam tarte buraczki z jabłkiem. Były kwaskowe, słodkie i świetnie popychały suche ziemniaki. Troszkę je zmieniłam(...)pory często są na moim stole. Składniki na 4 porcje 4 buraki średniej wielkości 1 jabłko duże lub 2 małe 1 cebula 2 łyżki octu z białych winogron 1 łyżeczka cukru 1/2 łyzeczki soli ( według uznania) 1/4 łyżeczki pieprzu. 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie krok 1 . Umyć buraki i ugotować . Po ugotowaniu ,ostudzić . krok 2 . Buraki,jablko
Eli GotowanieKOLORY! Energia płynąca z owoca. Składniki -banan -kiwi -pomarańcza -ananas -zielone winogrona -czerwone winogrona -sok z połowy cytryny -łyżka syropu Malina z miodem od ETERNO Owoce umyj i pokrój w kawałeczki, skrop banana sokiem z cytryny. Dolej syropu Eterno i ...jeszcze troszkę cytrynki.... Wymieszaj i sałatka gotowa! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniLiście szpinaku są w zasadzie dostępne cały rok więc sałatki z jego udziałem mogą gościć na naszych stołach praktycznie o każdej porze roku, świetnie smakują, świetnie wyglądają na stole, a walorów odżywczych!.... cała gama, korzystajmy z tego bogactwa i zjadajmy się.... Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku 100 gram boczku wędzonego parzonego 0,5 opakowania sera feta(...)papryki czerwonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku 1 łyżka słonecznika Sos 1 łyżeczka octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z pestek winogron 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka wody sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szpinak opłukujemy rwiemy na pół przekładamy do miski. Boczek kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni pod koniec smażenia dodajemy starty czosnek
kgwjanczewoNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Lekka, świeża i błyskawiczna sałatka. Schłodzona w lodówce przed podaniem, jest moją ulubioną przekąską w upalne dni. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 4 świeże ogórki pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z pestek winogron sól pieprz Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w kosteczkę, polewamy oliwą
Quinoa Raz!Składniki: mała główka czerwonej kapusty 1 duże słodko winne jabłko 1 cebula około 2 łyżek octu z białych winogron ocet śliwkowy do smaku 2 łyżki
Qchnia po prostuLekka i kolorowa sałatka doskonała jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla. A co najważniejsze- pyszna i pełna witamin. Składniki: opakowanie "mix sałat z roszponką" kostka sera feta 2 łyżki czarnych oliwek kiść drobnych zielonych winogron 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki musztardy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawersja sałatki z wątróbką indyczą. Tym razem wykorzystałam do sosu owoce malin, a nie sok. Dodatki "same się napatoczyły" :) Składniki (na 3 porcje): główka sałaty (u mnie rubinowa masłowa) 6 słodkich pomidorów (u mnie Ondraszek i Japanese Black Trifele) ok. 10 liści bazylii odmiany Siam Queen (może być też zwykła) dwie gałązki świeżego majeranku ok. 100 g jasnych winogron(...)oliwek ewentualnie: świeże chili Sałatę opłukać, porwać na kawałki i osuszyć. Rozłożyć sałatę na talerzach. Do sałaty dodać rozdrobniony majeranek i bazylię, pomidory pokrojone na kawałki oraz połówki winogron (pestki usunąć). Wątróbkę pokroić na kawałki "na jeden kęs". Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju. Uwaga! Smażyć pod przykryciem, bo gorący tłuszcz pryska, a wątróbka "lubi" z patelni wyskakiwać. Usmażoną wątróbkę
Weekendy w domu i ogrodzielekką, zieloną sałatkę z liści świeżego szpinaku, cząstek soczystych pomarańczy oraz czerwonej cebulki. Całość polana orzeźwiającym dressingiem na bazie oliwy, soku z pomarańczy i cytryny, miodu oraz musztardy. Pyszności, polecam! Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 220 g liści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej cebuli Dressing: 6 łyżek oliwy (lub oleju np. z pestek winogron) 4 łyżki świeżo(...)pomarańczy i cytryny, miód i musztardę. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie, aby wszystko się dokładnie wymieszało. Dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy nim sałatkę. Gotowe! Smacznego
MyCookBook.pl