Ryba po grecku 391Dziś, w drugi piątek adwentu, jak i w przeszły, kiedy przedstawiałem Wam przepis na rybę w cieście naleśnikowym , jest przepis na rybę! Zwłaszcza rybę po
Kuchnia Łukasza
37 najlepszych przepisów na listopad 202listopadzie. Oprócz dyni, na straganach znajdziesz w tym miesiącu: gruszki, żurawinę, brokuły, orzechy, pieczarki, jarmuż, jabłka, brukselkę i brokuły, buraki, marchew, kapustę, cykorię, brukiew, czarną rzepę, pasternak i topinambur, seler, skorzonerę. Zapraszam do wspólnego, listopadowego gotowania! Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami(...)dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną
Moja smaczna kuchnia
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 230napoje i smakowite prezenty! Wiele fajnych i pysznie brzmiących przepisów, które mamy ochotę wypróbować - śledzie po żydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa(...)ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi o słodkości szczególnie kuszą świąteczne ciasteczka z makiem i lukrem, ciasteczka korzenne z cynamonowym lukrem, domowy makowiec, sernik pomarańczowo-kokosowy, keks "na bogato" z ciemnym
Plate of Joy
"C" jak Ciecierzyca! ;) 343dosyć popularna, ale może ktoś , tak jak ja niedawno, szuka informacji na jej temat. CIECIERZYCA- nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ugotowana, nadaje się do sałatek, zup czy dań z makaronem i nie tylko. Jest źródłem wielu składników odżywczych: białko, fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. A smak?:) Ciężki do opisania, ale bardzo(...)ciecierzycę wykorzystałam, do zrobienia pysznej Zupy pomidorowej z ciecierzycą. Zainspirował mnie przepis, który widziałam na blogu Kasia Weganka . Składniki: 2-3 litry bulionu szklanka ciecierzycy 2 marchewki pietruszka korzeń selera cebula przecier pomidorowy- ja miałam własnoręcznie robiony z wcześniej sparzonych i duszonych pomidorów. Jeśli nie chcecie dodawać kupionego przecieru, możecie do zupy dodać 3-4 sparzone i rozdrobnione pomidory
Czerwona Porzeczka
PASZTET Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY 205soczewicy i korzeniowych warzyw. Dobrze trzymający formę i bardzo podzielny. Najlepszy na kromce pełnoziarnistego chleba lub opieczonej pszennej bułeczce. Można podać na obiad, np. z mizerią z ogórka, sałatką grecką lub sosem tzatziki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, obsmażamy, a następnie dodajemy suchą kaszę i soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy do wchłonięcia płynu i miękkości(...)całkowitego wystygnięcia. SKŁADNIKI 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy 1 szklanka czerwonej soczewicy 250 g (1 puszka) ciecierzycy 200 g marchewki 100 g pietruszki 100 g selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 600 ml bulionu warzywnego 2 jajka PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, curry i słodkiej papryki w proszku
cool and minty
Rolada z mielonego mięsa 273ambitne, ale troszkę się posypały. Na pewno będzie ciacho- bo już po części zrobione, będzie rolada serowa i coś na ciepło. Po drodze na pewno też wyczaruję jakąś sałatkę, choć w minimalnej ilości. Dla Was natomiast mam propozycję rolady, ale mięsnej, choć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała właśnie na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość, że smaczna(...)ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka lubczyku Sól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniego selera ⅓ małego pora ⅕ średniej główki kapusty 150g kiełbasy lub boczku 100g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mały kremowy serek topiony 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, oregano
Kuchnia w czekoladzie
Sałatka jarzynowa z kiełbasą 188konsultacji z bratem, podrzucam Wam przepis na sałatkę, która kojarzy nam się z domem rodzinnym. To tak przy okazji zbliżających się świąt... Zawsze gdzieś mi tam dzwoniło z jakich składała się produktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze - z ziemniakami(...)gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości
Kardamonovy
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 258nich witamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce(...)ciekawej odmiany i jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej
Even Better Food
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 148podwieczorek. Podstawowe składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść(...)małe kawałki. Mięso piekliśmy równocześnie: indyki na blaszce, rybę na ruszcie. Do pieca trafiły tez dodatki. Na jednej tacy znalazły się frytki z ziemniaków, na drugiej pokrojona marchew, pietruszka, seler i batat. Razem z nimi wstawiliśmy też do piekarnika buraczki. Czas pieczenia warzyw – pół godziny w temperaturze 200 stopni. Planowanie posiłków – jak komponować zestawy obiadowe Z upieczonych składników można
Niedzielny kucharz
Zadbaj o zdrowe odżywianie – najprostsze menu na tydzień 168podwieczorek. Podstawowe składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść(...)małe kawałki. Mięso piekliśmy równocześnie: indyki na blaszce, rybę na ruszcie. Do pieca trafiły tez dodatki. Na jednej tacy znalazły się frytki z ziemniaków, na drugiej pokrojona marchew, pietruszka, seler i batat. Razem z nimi wstawiliśmy też do piekarnika buraczki. Czas pieczenia warzyw – pół godziny w temperaturze 200 stopni. Planowanie posiłków – jak komponować zestawy obiadowe Z upieczonych składników można
Niedzielny kucharz
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 221Pieprz pomarańczowy kupiłam jakiś czas temu w sklepie z hiszpańskimi produktami na Viktualienmarkt. Jest to fantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże(...)oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka
Kuchnia Prezydentowej
Chrupiąca, zielona sałatka 185Coś z niczego, czyli mieszanka zdrowych przeróżności. #bezglutenu #wegetariańska #warzywna Składniki: – 1/2 cebuli – 1/3 pora – 3 łodygi selera naciowego – 1/4 puszki kukurydzy – 3 ogórki kiszone – jajko – 1/2 puszki czerwonej fasoli – 2 łyżki jogurtu naturalnego + sól, pieprz Dodatki: – prażone pestki słonecznika, szczypiorek Sposób przygotowania Jajko ugotuj na twardo(...)przyprawami, jogurtem naturalnymi, pokrojonym jajkiem. Posyp prażonymi pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Chrupiąca, zielona sałatka pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. Endorfina
Krem z pieczonej marchewki 211najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną wodą i gotuję na bardzo małym ogniu, smak(...)się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny
Smakowity Blog Kulinarny
Dip z twarogu i rzodkiewki 244świeże warzywa pokrojone w słupki do maczania w sosie. To Fit danie jest idealne do chrupania na śniadanie! Można warzywa i sos zapakować aby zabrać do pracy, podobnie jak sałatkę w słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe i bardzo smaczne! Wystarczy chudy twaróg (1/2 op.) utrzeć z posiekanymi 3-4 rzodkiewkami i 1-2 łyżkami jogurtu, doprawić odrobiną soli, grubo(...)Jeśli wolimy rzadszy dip to należy dodać trochę więcej jogurtu. Warzywa obieramy i kroimy w słupki. W tym przypadku wykorzystano marchewkę i ogórka, ale może to też być papryka, seler naciowy, czy też inne warzywo na które mamy ochotę. Smacznego! The post Dip z twarogu i rzodkiewki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Burak-burger vel burak-kotlet 191Kiedy w domu robi się buraczane sałatki na zimę, my podbieramy kilka buraczków i robimy pyszny obiad! Zapraszamy na buraczanego burgera lub tradycyjne buraczane kotleciki. Ty decydujesz! :D Burak poza pięknym intensywnym kolorem i pysznym smakiem jest również "nosicielem" betaniny - czyli barwnika, który ma właściwości antyoksydacyjne zwalczające szkodliwe dla nas wolne rodniki. Lećcie pędem do kuchni wyczarować zdrowy i pyszny(...)obiad! :) Burak-burger Przepis na około 5-6 burgerów Potrzebujemy: - 3 nieduże buraki - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki startego selera (korzeń) - 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego - 2 łyżki mąki kukurydzianej Przyprawy: sól pieprz ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy około godziny - im mniejsze tym szybciej się ugotują
Bananowe Pole
BULION WARZYWNY IDEALNY 185ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu (u mnie zielony) ok. 1,5-2 łyżeczki soli 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego Marchew, pietruszkę, seler obieram. Kroję w mniejsze części. Cebulę i czosnek obieram, siekam, lecz niezbyt drobno. Pora płuczę, dzielę na 3-4 części. Listki natki pietruszki siekam, łodyżki zaś zostawiam. W garnku rozgrzewam tłuszcz(...)łodyżki. Wlewam wodę, wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję sól. Stawiam na gazie i gotuję około godziny do półtorej. Następnie przelewam przez sito. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej bądź innych potraw. Odcedzony wywar przelewam dodatkowo przez gazę, aby pozbyć się wszelkich szumowin. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki