salatka z selera - 2511 przepisów (strona:117/168)

Sałatka makaronowa z serkiem wiejskim 220

selera naciowego 50 g zielonego groszku 1 zielona papryka oliwki, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa drobno kroimy. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju. Do głębokiego naczynia wsypujemy ostudzony makaron, tuńczyka, pokrojone warzywa, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę i Serek Wiejski. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną. Źródło: Piątnica

WojnaNaSmaki.pl
Sałatka z marchewką i selerem naciowym 247

Surówki szybko nam się nudzą, dlatego staramy się wymyślać coraz to nowsze połączenia smaków. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę, ale nie ma co ukrywać - dla

Szefowa kuchni
Wigilijny barszcz po mojemu 190

pietruszkę, seler, kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu.Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów. Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z botwiny 168

jadalne i co niektórzy dodają je do zupy botwinki . Zupa nie jest jednak jedyna formą w jakiej można wykorzystać liście botwiny. Liście można także zapiekać czy dodawać do sałatek. W zapieczonej formie są liście botwinki w poniższym przepisie. Konkretnie to zrobiłam z nich gołąbki wypełnione risotto. Oczywiście nie wyszły mi jakieś ogromniaste gołębie, gdyż liście nie są na tyle duże(...)Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania gołąbków z botwinki. 14 dużych liści botwiny 25 dkg ryżu do risotto (arborio) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 1/2 selera korzeniowego 600 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli pieprz do smaku 5 łyżek tartego sera Gouda Jak przygotować gołąbki z risotto . Liście botwiny włożyć

mecooks
Krupnik 206

Nasza domowa wersja krupniku jest dosyć warzywna. Moi rodzice i mąż lubią żołądki, ale ja się ich brzydzę. Nie przeszkadza mi jednak zupa ugotowana na nich

Karola gotuje
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 146

prostu brakowało. 1000 dań z selera Kuchnia Wegan Nerd ma łączyć ludzi nad pysznym posiłkiem, który może zjeść każdy a nie dzielić ich na wegetarian, wegan i mięsożerców, którzy nie mogą spotkać się przy jednym stole. Jej książka to też piękne zdjęcia i 1000 dań z selera. No może trochę mniej, ale seler doskonale zastępuje wigilijne śledzie i może udawać(...)wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią PRL z sałatką z ryżem

Ugotowane pozamiatane
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 238

Sałatka łatwa, pyszna, wyjątkowa. Na zimę...na teraz , do krakersów, przekąsek, obiadu. Sałatka dla każdego ,gdyż ani nie jest słodka, ani za kwaśna, ani słodko-kwaśna, jest po propstu taka jak ma być. Ale jeśli chcecie uzyskać coś BARDZIEJ na własne życzenie, to ją zmodyfikujcie dodając, albo więcej cukru i słodkiej papryki, albo octu i soli..To zależy(...)pękatej, te ostatnie, po prostu są już przerośnięte i mają pestki w środku i są czasem wręcz puste. Spory pęczek pietruszki zielonej, bądz nawet dwa ( pokrojony). Można dodać trochę selera naciowego listków. 2 szklanki octu JAMAR 10% 3 szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy itd. Ja dałam pół na pół oliwę i olej. 2 łyżki soli 3 łyżki

Z Kuchni Do Kuchni
SAŁATKA JARZYNOWA 167

składnik sałatki jarzynowej, tak czy inaczej jej zapach smak jest niepowtarzalny, i każdy rozpozna ją bezbłędnie. U mnie w domu pojawia się tylko dwa razy w roku w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia , i od zawsze kojarzy mi się właśnie ze świętami i może dlatego tak bardzo nam smakuje. SKŁADNIKI 4 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera

RAROSSA
Sałatka pokoleniowa - z selerem , szynką i serem 245

jedna :) Sałatka to jedna z lepszych jakie jadłam. Wystarczy jej by zapełnić dwa spore półmiski. Jak wygląda u Was relacja z rodzicielkami w zaciszu kuchennym? Zgadzacie się w kucharzeniu czy raczej macie odmienne zdania i tak jak my spotykacie się przy wspólnym gotowaniu tylko w okresie świątecznym? :) Przepis własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Surówka z pora, ogórków i selera konserwowego 146

Straciam ostatnio trochę na regularności w dodawaniu wpisów. Dzis zaglądam tylko na moment z pyszną, lekko kwasną surówką. Świetnie nadaje się do obiadu, jak i dań

Zielona Kuchnia
sałatka leśna polana 305

składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych 2 marchewki 3 ziemniaki 3 jajka 2 ogórki konserwowe, średniej wielkości 2 piersi z kurczaka 100 g sera żółtego natka pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Surówka z groszkiem i porą 157

Pyszna i prosta surówka z groszkiem i porą zasmakuje całej rodzinie. Robi się ją szybko, dlatego może być zrobiona nawet dla niezapowiedzianych gości. Polecam, nawet na

Gotuję Testuję
Kapuśniak 154

kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą i gotować do miękkości żeberek. Wywar przecedzić, żeberka odłożyć. Włoszczyznę można wykorzystać do zrobienia sałatki. Kapustę

królestwo garów
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 362

mnie nic się nie zmarnowało, z warzyw przygotowałam sałatkę jarzynową (dodałam tylko 6 jajek, majonez, musztardę, ogórki i kawałek pory, doprawiłam solą i pieprzem i mieliśmy cudowną bardzo warzywną sałatkę jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko wykorzystane. Przepis znaleziony na blogu u Margarytki , mnie ten smak odpowiada idealnie, ilości octu (cytryny(...)wtedy barszcz będzie miał piękny głęboki odcień i doskonały smak.Składniki:wywar warzywny:- 10 średnich marchewek- 3 b.duże pietruszki (może być pasternak, osobiście nie widzę różnicy)- 2 łodygi selera naciowego- kawałek pory- kilka gałązek natki pietruszki- sól do smaku- 4,5l wodyMożna doać także kawałek selera w korzeniu, ja nigdy nie daję do rosołu.dodatkowo:- 2 kg ciemnych (najlepiej

Smaczne Zdrowe