sałatka z mięsem mielonym - 2628 przepisów (strona:90/176)

Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 496

Uwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych

Fabryka pomysłów
WIEPRZOWINA W LEŚNYCH GRZYBACH 142

angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól,pieprz mąka olej woda lub bulion A jak to zrobić: Na dość głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją zeszklić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące (nie będzie później konieczności zagęszczania sosu), przełożyć na patelnię i całość podsmażyć, mieszając. Gdy mięso będzie już lekko podsmażone(...)uprzedniego ich namaczania - lepiej oddadzą swój aromat). Podlać wszystko wodą, lub bulionem. Gdy grzyby i mięso będą już prawie miękkie doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Tak przygotowany gulasz podałam z puree ziemniaczanym i sałatką z patisonów

Kuchnia w opałach
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 184

imbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Marynata 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku grubo mielony pieprz 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oleju Zaczynamy od tego że perliczkę czyścimy z pozostałości piór odcinamy kuper i nadmiar tłuszczu, dokładnie płuczemy i wrzucamy do garnka zalewamy wodą(...)pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest ja obłożyć czymś tłustym jak podałam w składnikach możemy ją obłożyć różnymi produktami, zależy kto co ma w domu. Zamarynowaną perliczkę przekładamy do rękawa, dodajemy połówkę pomarańczy podzieloną

Piekielna Kuchnia Pati
Kebab z kurczaka po libańsku 177

Kebab to danie niezwykle popularne w krajach Bliskiego Wschodu i znane jest w tym regionie od zamierzchłych czasów. Mianem kebab określa się każdego rodzaju mięso grillowane na szaszłyku.  Kebab z kurczaka po libańsku to danie, które świetnie sprawdzi się w sezonie grillowym . Polecam przygotowanie domowego kebaba, który z pewnością będzie smaczniejszy i zdrowszy niż ten kupowany z budki gdzieś(...)dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się marynatą. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na 24 godziny.  Zamarynowanego kurczaka nadziać na szpadki do szaszłyków i grillować na dobrze rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony.  Kebaba z kurczaka po libańsku podawać w chlebku libańskim (flatbread) lub zwykłej tortilli z dodatkiem sałatki libańskiej , hummusu i/lub sosu

Codzienne Gotowanie
Ssamjang – pikantny koreański sos BBQ i dip do warzyw 148

Ssamjang to pikantna koreańska gęsta pasta używana jak sos BBQ do grillowanych mięs i warzyw, dodatek do kanapek albo dip do smażonego tofu. Można ją kupić w sklepie, ale po co? Zrobienie jej w domu zajmuje dosłownie kilka minut, a jest o niebo smaczniejsze i zdrowsze! Ja w swojej nietradycyjnej wersji dodaję siemię lniane albo konopne, żeby wzbogacić w kwasy(...)idealny dip do surowych warzyw czy dressing do sałatek, ale nie tylko. Polecam go również do grillowanych potraw, kebabów, wegabów, burgerów i kanapek (zamiast ketchupu, musztardy, majonezu). Jednym słowem, prawie do wszystkiego Składniki: 2 łyżki koreańskiej pasty sojowej Doenjang 1 łyżka koreańskiej pasty paprykowej Gochujang 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (opjonalnie, ale polecam jako zdrowe źródło Omega-3, siemię

Lamarida.pl
Kotlety z kurczaka 345

nich pasuje. Polecam je również do sałatek – wystarczy po usmażeniu pokroić je w kostkę i dodać do ulubionej mieszanki produktów Zobaczcie też: Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Przepis na kotlety z kurczaka Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka (2 piersi) duże jajko łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli(...)głębokim talerzu z papryką, solą oraz pieprzem, aby składniki dobrze się połączyły. Obtaczamy w nim kawałki kurczaka. 4 Mąkę wysypujemy na płaski talerz i panierujemy w niej mięso. 5 Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy na mocno rozgrzanym oleju - około 4 minut z jednej strony - do złocistego koloru. Artykuł Kotlety z kurczaka pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 185

pozyskania mięsa od polskich producentów współpracujących z Sokołowem w ramach programu "Razem w przyszłość", aż po efekt końcowy, czyli gotową wędlinę. Natomiast dietetyk współpracujący z Sokołowem, Agnieszka Piskała opowiedziała nam o zasadach prawidłowego zbilansowania codziennej diety. Pokazała nam również na jakiej zasadzie Dietetyczny dzienniczek bieżącego notowania pomaga z uniknąć błędów, które popełniamy w czasie diety. Uczestnicy warsztatów mieli także możliwość(...)Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego pierogów z pasztetem Naturrino w emulsji ziołowej na liściach szpinaku młodych liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem z gruboziarnistej musztardy sałatki z  gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami schabu pieczonego boczku na musie z Jakubek ze szpinakiem, pure z  ziemniaków z sosem tymiankowym Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami 228

łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów, 1/2 szklanki ajwaru/ajvaru (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cukru, kilka gałązek natki pietruszki, świeża kolendra (opcjonalnie). Ostatnio z przygotowywania sałatki zostało mi sporo soczewicy w puszce. Szkoda(...)zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. Na patelni, na 1 łyżce oliwy podsmażyć najpierw pokrojoną w plasterki cebulę i pora. Dodać posiekany drobno czosnek. Przełożyć do dużego wysokiego rondla

Świat Domowej Kuchni
Bób z serkiem wiejskim 235

Bób jest wspaniałą rośliną strączkową, bogatą w błonnik i wiele witamin (A, B6, żelazo, magnez, potas), a jego niska kaloryczność (100 g - 66 kcal) zachęca do

Kuchcik gotuje
Kotlety mielone + filmik 172

Proponuję dziś przepis, który tylko z pozoru wydaje się pospolity, ponieważ wersji kotletów mielonych jest tyle, ile jest domów. W każdej kuchni przygotowuje się je

Kawa z mlekiem
Pieczony udziec z indyka 185

szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni * . Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne(...)minut, od czasu do czasu podlewam.    M ięso było soczyste, mięciutkie , wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem.   Pychotka!  * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę w nim wsz ystko

Na moim talerzu
Cukinia smażona 270

Cukinia jest bardzo zdrowym, lekkostrawnym i smacznym warzywem. Młoda może być jedzona na surowo w sałatkach, zaś nieco starsza np. podsmażona lub grillowana świetnie się sprawdza jako dodatek do mięsa lub ryby. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda i można ją jeść bez obierania, starszą lepiej obrać, gdyż skórka jest twarda i nawet po obróbce cieplnej nie jest zbyt przyjemna do jedzenia(...)cukinia powinna zachować swój kształt, z wierzchu być miękka i lekko przyrumieniona, a w środku delikatnie chrupiąca. Składniki: 1 - 2 młode cukinie 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Cukinię umyć, odkroić końce, starszą obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Powstałe plastry można przekroić na pół, mniejsze kawałki

Kuchcik gotuje
Krewetki królewskie tandori 222

względu na bardzo smaczne mięso krewetki są zaliczane do najpopularniejszych owoców morza. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę(...)mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę

mojewypiekiinietylko
Sałatka brokułowa z jajkiem i kurczakiem - i innymi dodatkami :-) 172

Sałatka ta jest na tyle syta, że spokojnie zastąpić może nawet obiad :-) Są w niej i węglowodany, i białko, i warzywa. Sytość zagwarantowana! :-)  ... i nie tylko sytość, bo i dobry smak :-) Zapraszam do wykonania: SKŁADNIKI (dwie porcje): - 1/2 brokuła - 2 jajka - 1 pierś z kurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok.  dag sera(...)garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła.  Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem

Wielopokoleniowo