sałatka z mięsem mielonym - 2628 przepisów (strona:91/176)

Pieczony udziec z indyka 164

szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni * . Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne(...)minut, od czasu do czasu podlewam.    M ięso było soczyste, mięciutkie , wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem.   Pychotka!  * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę w nim wsz ystko

Na moim talerzu
Cukinia smażona 249

Cukinia jest bardzo zdrowym, lekkostrawnym i smacznym warzywem. Młoda może być jedzona na surowo w sałatkach, zaś nieco starsza np. podsmażona lub grillowana świetnie się sprawdza jako dodatek do mięsa lub ryby. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda i można ją jeść bez obierania, starszą lepiej obrać, gdyż skórka jest twarda i nawet po obróbce cieplnej nie jest zbyt przyjemna do jedzenia(...)cukinia powinna zachować swój kształt, z wierzchu być miękka i lekko przyrumieniona, a w środku delikatnie chrupiąca. Składniki: 1 - 2 młode cukinie 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Cukinię umyć, odkroić końce, starszą obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 0,5 cm. Powstałe plastry można przekroić na pół, mniejsze kawałki

Kuchcik gotuje
Krewetki królewskie tandori 198

względu na bardzo smaczne mięso krewetki są zaliczane do najpopularniejszych owoców morza. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę(...)mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę

mojewypiekiinietylko
Sałatka brokułowa z jajkiem i kurczakiem - i innymi dodatkami :-) 154

Sałatka ta jest na tyle syta, że spokojnie zastąpić może nawet obiad :-) Są w niej i węglowodany, i białko, i warzywa. Sytość zagwarantowana! :-)  ... i nie tylko sytość, bo i dobry smak :-) Zapraszam do wykonania: SKŁADNIKI (dwie porcje): - 1/2 brokuła - 2 jajka - 1 pierś z kurczaka - 1 szklanka drobnego makaronu (u mnie był to makaron kolanka) - ok.  dag sera(...)garść słonecznika - garść pistacji - garść żurawiny suszonej - sól morska jodowana - pieprz kolorowy świeżo mielony Gotuję brokuła, jaja i piersi z kurczaka (oczywiście wszystko oddzielnie). Po ostudzeniu kroję pierś w kostkę, jaja w ósemki lub ćwiartki, oddzielam brokuła.  Na talerzach układam brokuły, jaja, kawałki mięsa, na środek dodaję makaron. Przyprawiam solą i pieprzem, a następnie posypuję startym żółtym serem

Wielopokoleniowo
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 167

Paluszki surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do

Ostra na Słodko
Pieczony udziec z indyka 659

sól morska,pieprz świeżo mielony,majeranek,czosnek w granulkach,kilka kuleczek ziela angielskiego,2 lub 3 szt. liścia laurowego  Olej, wodę, sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. Marynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso.Przed pieczeniem posmarowałam wierzch(...)który nastawiam na ok. 180 stopni*. Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne 50 minut, od czasu do czasu podlewam.  Mięso było soczyste, mięciutkie, wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem.  Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokładnej

NA MOIM TALERZU
Schab pieczony w ajvarze 104

koniec lata nie będę oszczędzać. Schab pieczony w ajvarze wyszedł naprawdę fajnie. Nie pamiętam z czym go zjedliśmy, ale zdecydowanie pasowałyby mi to niego utłuczone ziemniaki i surówka lub sałatka z jakimś sosem jogurtowym. Mizeria albo sałata z jogurtem. Na mizerię trochę za wcześnie, więc celujcie w sałaty. Parę dni temu kupiłam na próbę świeżego ogórka, był okropny. Wylądował(...)ząbek czosnku liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy Schab doprawiamy z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawiamy na parę minut. Plastry mięsa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z obu stron na brązowy kolor, po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor

Kardamonovy
Placki z cukinii z serem feta 119

4 porcje: 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia (lub dwie zielone) 150 g sera feta 1 jajko 1 szklanka (ok. 150 g) mąki orkiszowej

Kucharzyca
Karkówka duszona w cebuli 160

sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra mielona olej do smażenia 1/2 szklanki bulionu lub wody     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i nacieramy przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami smażymy karkówkę z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Usmażone mięso zdejmujemy z patelni a na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną(...)powrotem dokładamy mięso *** *** Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością bulionu lub wody, aż do miękkości mięsa *** *** Przed końcem duszenia doprawiamy całość do smaku *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Mięsno-warzywne kulki w cieście 239

ostra, tymianek, gałka muszkatołowa     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami- do smaku *** *** Papryki i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Pora i szczypiorek siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem *** *** Z masy mięsnej formujemy kuleczki. Najlepiej ręce posmarować olejem, wówczas łatwiej jest uformować mięso *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki *** *** Paseczkami(...)Taka przekąska wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI

Blog z Apetytem
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 212

się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek(...)dokładnie w mięso. Miskę przykryć folią i odstawić, aby się marynowało na co najmniej godzinę do trzech w temperaturze pokojowej lub przez noc w lodówce. Następnie luźno nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować lub piec pod opiekaczem po około 5-7 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubioną sałatką i sosem

Codzienne Gotowanie
Wigilijne pierogi z makiem 184

Dzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej

Salonik smaków
Kotlety rybne mielone. Idealne na obiad, ale bardzo dobrze smakują też na zimno. PRZEPIS 120

kotletów mielonych, ale zamiast mięsa wieprzowego, jest biała ryba morska. Świetne na piątkowy obiad i nie tylko. Bardzo dobrze smakują też na zimno. Przepis na kotlety mielone rybne Składniki: 400 gramów filetów z białej ryby morskiej, 1 duża cebula, 2 jajka, 4-5 łyżek bułki tartej plus bułka do obtoczenia, sól, pieprz, olej. Jak zrobić kotlety mielone(...)solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj. Formuj płaskie kotleciki, które obtocz w bułce, następnie smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor. Rada: kotleciki podaliśmy z gotowanymi ziemniakami i prostą sałatką z ogórków kiszonych – przepis znajdziecie na dole wpisu. Prosta sałatka z ogórków kiszonych lub małosolnych. Idealna do obiadu. PRZEPIS Artykuł Kotlety rybne mielone. Idealne na obiad, ale bardzo

Kulinarna Polska
Szybka sałatka ze szpinakiem i cieciorką 192

też pierwszy raz się z nim spotkałam, ale na pewno zostanie ze mną na dłużej. Wspaniale nadaje smaku każdej sałatce, idealny do warzyw (np. przygotowanych na parze), do mięs i… od po prostu do kromki świeżego pieczywa. Polecam. Olej porowy, to produkt pochodzący z Manufaktury Łagowski. Poza wspomnianym olejem w ofercie Manufaktury Łagowski znajdzie również: olej pomidorowy, olej pieprzowy(...)Strona jest jeszcze w budowie http://dawidlagowski.pl/ A wracając do przepisu na szybką sałatkę ze szpinakiem i cieciorką… Składniki: 2-3 garście szpinaku 5 czubatych łyżek cieciorki z puszki 2 większe ogórki konserwowe 2 jajka olej porowy Manufaktury Łagowski odrobina soli i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Do miski przekładamy

Słodkie okruszki
Sznycle z kurczaka 158

tradycyjnymi ziemniakami z koperkiem, najlepiej puree z dodatkiem śmietan i masła lub mleka. Następnego dnia smakują z ryżem maślanym i natką pietruszki, taki lubię najbardziej. Do tego lekka sałatka z pomidorków, pora lub tartej marchewki, mizeria albo tarte gorące buraczki i obiad (jak zawsze pyszny;)) gotowy. Sznycle z kurczaka, aromatyczne i delikatne Sznycle pachną delikatnymi przyprawami i masłem na którym(...)natur, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane opcjonalnie mielona ostra papryka masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz zwierzęcy lub roślinny olej roślinny Przygotowanie: piersi umyj, osusz, wykrój błonki, pokrój na kilka części, które później – opcjonalnie – obtłuczemy tłuczkiem lekko je spłaszczając; ja tego dziś nie robiłam; polej mięso olejem, przypraw solidnie i wszystko dobrze wymieszaj, odstaw

Zasmakuj Kuchni
Policzki wieprzowe w sosie chrzanowym 159

jednocześnie oryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) - około 700 g sos chrzanowy: 150 ml dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki tartego chrzanu sól i świeżo mielony pieprz do smaku  Policzki upiec w piekarniku według wskazówek(...)czas mieszając. Sos gotować przez około pół minuty od zagotowania. Przełożyć do niego upieczone policzki i na minimalnym ogniu gotować przez kilka minut.  Podawać z ugotowanymi ziemniakami, dowolnymi sałatkami. Ja wykorzystałam sałatkę szwedzką. Spróbuj także policzków wieprzowych z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śniadanko wielkanocne 176

mojego męża śniadanko Wielkanocne podane w mnie tradycyjny sposób. Na talerzu znalazła się sałatka z pora , pasta jajeczna , którą napełniłam kurczaczka i pyszny domowy pasztet.Oczywiście nie mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych(...)angielskie 1 listek laurowy sól pieprz Sposób przygotowania: Mięso (prócz wątróbki) ugotować do miękkości dodając cebulę,listek i ziele anielskie.Zredukować wywar do minimum( mięso musi być lekko przykryte). Odcedzić wywar i namoczyć w nim bułki,które dodajemy do mięsa. Wątróbkę sparzyć i dodać do reszty.Całość zemleć podwójnie maszynką do mielenia mięsa (drobne sito). Dodać jajka,gałkę i doprawić

Wielki apetyt
Polędwiczki w miodowo-czosnkowo-jogurtowej marynacie 234

Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie miód, czosnek i jogurt może być tak pyszne! Polędwiczki są miękkie, delikatne i aromatyczne. Wspaniale smakują z każdym dodatkiem. :-) 400g polędwiczek wieprzowych1 kostka rosołowa1,5 łyżki miodu 100ml wody100ml jogurtu2 ząbki czosnku szczypta soliszczypta pieprzuszczypta słodkiej(...)Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oleju. Polędwiczki wraz z marynatą przekładamy na patelnię i smażymy około 25-30 minut, do miękkości. 3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z sałatką

Szefowa kuchni