Surówka z kapusty pekińskiej to doskonały dodatek obiadowy. Taką samą robi moja babcia i jest to jedna z najlepszych surówek jakie znam. Jest soczysta, kolorowa i
DietologNajczęściej kojarzony z sieciowym jedzeniem typu fast food, tymczasem może sięgać jakością dużo wyżej. Przyrządzenie wszystkich składowych daje wiele satysfakcji i spokoju umysłu, że wkładając w
Słodki Kompromissiebie, że niestety może być mdłe. Cukinia jest cudownym warzywem, ale generalnie nie ma wyrazistego smaku. Za to chętnie przyjmuje cudze aromaty. Dlatego uznaliśmy, że sos do sałatki makaronowej musi mieć pazur. No i ma. Generalnie jest to przepis na sos do dań azjatyckich, ale świetnie sprawdza się z aromatycznymi pulpecikami włoskimi. Smaki doskonale się uzupełniają. Przepis naprawdę wart wypróbowania(...)łyżki przyprawy włoskiej (możesz ją zrobić w domu, przepis znajdziesz niżej) Kilka łyżek posiekanej pietruszki i/lub bazylii 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Spaghetti 1 średnia cukinia 2 średnie marchewki Pęczek rzodkiewek Inne dowolne warzywa: cukinia, sałata, kalarepka Sos 3 łyżki soku z cytryny 11/2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru
Niedzielny kucharzDzisiaj przepis na danie, które nie zrobicie w 15 min, ani w godzinę. Na danie, którego przygotowanie jest łatwe, ale czasochłonne. Na przepyszne danie, które z
Kuchnia Łukaszarazem proponuję wam sałatkę, która sprawdzi się na stole wigilijnym. To też świetna propozycja na stół imprezowy w Sylwestra. Zatem zabieramy się za śledzie pod pierzyną. Do przygotowania naszej sałatki potrzebne będzie odpowiednie naczynie. Ja użyłem niewielkich musztardówek. Ważne jest by każdy z gości mógł przed z jedzeniem podziwiać pierzynę – warstwy z warzyw i owoców. Stąd polecam wam proste(...)kaszubsku . Możecie także spróbować mojego przepisu na śledź z granatem . Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie pod pierzyną 3 podwójne marynowane płaty śledziowe 3 kartofle 3 marchewki 3 jabłka szara reneta 2 jajka ugotowane na twardo cebula 400 ml majonezu sól i pieprz Przepis – Śledzie pod pierzyną Przepis zaczynamy od ugotowania na ziemniaków i marchewki
Kuchennyviral.plkurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej SCHAB W SOSIE PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: – 5-7 plastrów schabu bez kości – 1 duża cebula – 1 marchewka – 1 laska selera naciowego (opcjonalnie) – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego(...)całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba. Mięso powinno być miękkie i delikatne, najlepiej podawać je z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub sałatką. Smacznego! Artykuł Schab w sosie pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plNajbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSurówka z białej kapusty i pora – prosta w wykonaniu, a jednocześnie pyszna. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. W zależności od użytego majonezu
Kulinarne Przebojemnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym domu! Jajecznica(...)jaką tęskni ale też tak jak ją obecnie interpretuje – znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu
Cooking for Emilypotrawy, które warto zjeść dla zdrowia i urody! Przede wszystkim przepisy proste i nieskomplikowane, które nie obciążą żołądka, a dodadzą mnóstwo siły.Dania główne, przekąski i przystawki, soki, koktajle, sałatki. Wszystko co pyszne ,proste i zdrowe zamknięte w pięknie wydanej książce! Tego typu książki czytam zawsze z zapartym tchem! Dziś przedstawię Wam sok. Sok , który wycisnęłam wolnoobrotową wyciskarką, o której(...)pomarańcza Wyciśnij w wyciskarce. Dolej przegotowanej lub mineralnej wody. Połącz z łyżką ostropestu. Jeżeli czujesz, że Twój organizm zatrzymuje wodę, pij sok z buraka! Składniki 1 surowy burak 2 marchewki kawałek korzenia imbiru łodyga selera naciowego Wyciśnij sok ze wszystkich składników! Czyż to nie jest proste? A jeśli jesteś wyziębiony i potrzebujesz rozgrzewki, to również ...burak! Składniki 1 burak
Z Kuchni Do KuchniProsty w przygotowaniu, bardzo delikatny i subtelny w smaku krem marchewkowo- imbirowy – może stanowić lekkie danie lub przystawkę na każdą porę roku! Wybierając jedzenie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaznakomicie doprawiony to tradycyjna zupa na Wielkanoc, polecam jej przygotowywanie również wtedy, gdy najdzie nas ochota na smaczne i pożywne danie. składniki na 3 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku kość wędzona 250 g białej kiełbasy 2 cebule 0,5 litra zakwasu na żurek przepis tutaj 200 g śmietany 18 % 2 łyżeczki(...)cebulę od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy wędzoną kość i włoszczyznę ( warzyw nie wyrzucamy można z nich zrobić sałatkę) a następnie wrzucamy do niego podsmażoną cebulę i kiełbasę, całość gotujemy około 5 minut. W misce łączymy zakwas na żurek oraz śmietanę, gotową zawiesinę wlewamy do zupy i wszystko chwilę
Smakowite DaniaSurówka z czerwonej kapusty z kukurydzą Dziś zapraszam Was na przepis na prostą, pyszną i lekko zaskakującą wersję surówki z czerwoną kapustą. Dlaczego zaskakującą? Gdy pierwszy
Słodkie okruszkiIdealne na domowy obiad, pożywne, bardzo zdrowe. Przyprawiam je vegetą natur (wtedy już nie solę), pieprzem, majerankiem. Dodaję do aromatu cebulkę i kilka ząbków czosnku, pod
Zasmakuj KuchniŁatwe czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW końcu piątek... Piąteczek, piątunio. Przed nami upragniony weekend, a przed wieloma dzieciami z kilku województw FERIE. Dwa tygodnie laby. Ale mają dobrze, sama bym się
Gotuję Testujęwymagający. 1 spory udziec indyczy bez kości 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 2 małe cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy(...)Zapiekamy mięso około 20 minut bez przykrycia, po czym zmniejszamy temperaturę i dusimy jeszcze około godzinę w 200 stopniach. Udziec podajemy pokrojony na plastry, razem z duszonymi warzywami i sałatką z buraczków
Kuchenna Kontrrewolucya