Składniki warzywa 2kg kapusty pekińskiej 4 sztuki marchew pokrojone w julienne 1 sztuka biała rzodkiew,lub pęczek rzodkiewki ,lub 1 kalarepa 1 sztuka por 1-2
w mojej kuchniwierzysz, to sprawdź sam i przygotuj chili con carne w wersji bezmięsnej lub tofucznicę z pieczarkami ! Naturalne tofu idealnie sprawdza się w sałatkach, jest także świetnym dodatkiem do wegańskich szaszłyków. Pomysłów jest naprawdę wiele, jest tylko jeden warunek: tofu trzeba odpowiednio przygotować, by nie smakowało jak karton Jedną z możliwości jest(...)sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody sól i pieprz (do smaku) Marynata cytrynowo-marchewkowa Składniki Sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 marchewka, starta na tarce 2 łyżeczki ulubionego słodziku (ksylitol, erytrytol, cukier) 1/4 szklanki wody pieprz (do smaku) Marynata curry Składniki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka curry
Vegan TasteProsty przepis na pyszną surówkę z młodej kapusty, ogórka i koperku. Jedna z najprostszych i najlepszych. W sezonie letnim nie może jej zabraknąć na stole. Można
e-PrzepisyKulinarneUwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych
Fabryka pomysłówpół godziny pod przykryciem. W tym czasie szykujemy warzywa. Pietruszkę, marchewkę, selera i pora myjemy i obieramy. Kapustę obieramy z kilku zewnętrznych liści, obieramy też cebulę i czosnek. Pietruszkę, marchewkę i selera kroimy na kilka mniejszych części i podsmażamy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Dzięki temu bulion będzie bardziej aromatyczny. Obrane ząbki czosnku również(...)przyprawy warzywnej, bo tak przygotowany wywar jest już wystarczająco aromatyczny i intensywnie żółty. Bulion przelewamy przez sitko. Mięso oraz warzywa możemy wykorzystać do zrobienia np. potrawki z indyka lub sałatki jarzynowej
Zawsze głodna!Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą. Często wykorzystuję mięso z kurczaka, aby przygotować pulpety lub kotlety drobiowe: np. z marchewką , z ogórkami , z warzywami . Z ćwiartek kurczaka można wykroić pełnowartościowe, chude mięso, które do tego jest tanie. Luzuję ćwiartki kurczaka z kości i skór i następnie mielę lub siekam. Gdy chcę mieć pulpety to gotuję je w bulionie(...)sztuk kotletów drobiowych. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w mące z obu stron. Smażymy kotlety partiami z obu stron na rumiano, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z sałatką z pomidorów, ogórków i sałaty. Smacznego! The post Kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJestem osobą, która nie przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Mimo że jestem fanką drobiu, nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny(...)kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli
Fabryka pomysłówSurówka z selera...Białe, aromatyczne wiórki selera.A pośród nich nitki soczystego jabłka.Całość skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona śmietaną i cukrem.O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.Smakowity dodatek do
Gospodyni Miejskapóźniej w zgrabne frytki. Marchewki przekrój w poprzek na połowy, a następnie wzdłóż i jeszcze raz wzdłóż. Z pietruszkami jest trochę kłopot, bo nie są tak równe jak marchewki: góra jest szersza od dołu. Przerój je w poprzek, a następnie górną część na połowy. Jeśli korzeń jest gruby pokrój każdą połówkę na trzy części. Pokrojone warzywa polej olejem, posyp tymiankiem(...)piekranika i odstaw do przestygnięcia. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej). Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Domowe nuggetsy gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpóźniej w zgrabne frytki. Marchewki przekrój w poprzek na połowy, a następnie wzdłóż i jeszcze raz wzdłóż. Z pietruszkami jest trochę kłopot, bo nie są tak równe jak marchewki: góra jest szersza od dołu. Przerój je w poprzek, a następnie górną część na połowy. Jeśli korzeń jest gruby pokrój każdą połówkę na trzy części. Pokrojone warzywa polej olejem, posyp tymiankiem(...)piekranika i odstaw do przestygnięcia. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej). Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Domowe nuggetsy gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 marchewki 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka chrzanu sól Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce na drobnych oczkach. W osobnym kubeczku przygotowujemy sos: śmietanę
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 5 marchewek 5 ziemniaków 2 cebule 8 ogórków kiszonych 1 puszka groszku zielonego konserwowego 5 jajek 1 jabłko 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12
kulinarnyswiatdomiLegumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata„Witaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas
Ogrodnik w podróżykiełbasę z dużą ilością musztardy ostrej i podłego ketchupu. Tak mam i żadne krucjaty nawracające mnie na grillowaną karkówę tutaj nie pomogą. Za to uwielbiam grillować, przygotowywać, kroić, robić sałatki, wpadam w amok, w kuchni wygląda jak po przejściu tornada, ja mam nogi wbite pod pachy, ale jestem szczęśliwa. Mój wewnętrzny feeders, który każe mi karmić wszystkich(...)Skrzydełka z grilla pachnące Bliskim Wschodem, lekko pikantne i aromatyczne. Solanka: Potrzebujemy duży gar, który pomieści 2 kg skrzydełek. Do takiego garnka wlewamy zimną wodę. Do tego dodajemy: 2 marchewki ½ selera 1 pietruszkę 1 gwiazdkę anyżu 8 goździków 1 laskę cynamonu 8 ziaren ziela angielskiego skórkę z jednej pomarańczy 1 cytrynę pokrojoną w plastry dużą gałązkę świeżego lubczyku 5 łyżek
ladykitchenkiełbasę z dużą ilością musztardy ostrej i podłego ketchupu. Tak mam i żadne krucjaty nawracające mnie na grillowaną karkówę tutaj nie pomogą. Za to uwielbiam grillować, przygotowywać, kroić, robić sałatki, wpadam w amok, w kuchni wygląda jak po przejściu tornada, ja mam nogi wbite pod pachy, ale jestem szczęśliwa. Mój wewnętrzny feeders, który każe mi karmić wszystkich(...)Skrzydełka z grilla pachnące Bliskim Wschodem, lekko pikantne i aromatyczne. Solanka: Potrzebujemy duży gar, który pomieści 2 kg skrzydełek. Do takiego garnka wlewamy zimną wodę. Do tego dodajemy: 2 marchewki ½ selera 1 pietruszkę 1 gwiazdkę anyżu 8 goździków 1 laskę cynamonu 8 ziaren ziela angielskiego skórkę z jednej pomarańczy 1 cytrynę pokrojoną w plastry dużą gałązkę świeżego lubczyku 5 łyżek
ladykitchenRóż - taki sobie kolor... kojarzący się często z nieprzyzwoitością (od tytułu pewnego frywolnego programu :-)) lub głupotą! I z bielizną. I kolor tak rzadko widywany w jedzeniu
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 1/3 białej rzodkwi 1 marchewka 1 małe jabłko 1 łyżka ziaren słonecznika 2-3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa obrać
kulinarnyswiatdomi