odstawiłam do wystudzenia. Ogórki do konserwowania wkładam do słoików o pojemności 0,9 l, dlatego ogórki wybieram średniej wielkości i małe. Do wyparzonych słoików wkładam na dno koper, paseczki marchewki i chrzanu, ząbek czosnku, po pół łyżeczki gorczycy, kminku i majeranku. Teraz już mogłam wkładać ogórki. Na dno większe a u góry małe, którymi uzupełniałam wszystkie wolne miejsca(...)powodzenie? Jeśli tak, to spróbujcie zrobić z mojego przepisu i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również ogórki: Ogórki w zalewie musztardowej Ogórki kiszone, pasteryzowane Ogórki koreczki z papryką i cebulką Sałatka z ogórków w sosie Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiprzepisu na niego! Toż to karygodne i wymaga naprawienia. Stąd dziś będzie zwięźle i na temat. Bulionowo-warzywny. BULION WARZYWNY IDEALNY /własny;/ 1,2 litra wody 2 dorodne marchewki 1 spora pietruszka 200g bulwy selera 300g pora (biała i zielona część) pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego(...)łodyżki. Wlewam wodę, wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję sól. Stawiam na gazie i gotuję około godziny do półtorej. Następnie przelewam przez sito. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej bądź innych potraw. Odcedzony wywar przelewam dodatkowo przez gazę, aby pozbyć się wszelkich szumowin. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiKolejny przepis na surówkę. Tym razem jest to surówka z kiszonej kapusty. Wystarczą jedynie trzy składniki, które razem dają prawdziwą eksplozję smaku. Moja ulubiona surówka z
Dietolog„Wykwintna” surówka z kiszonej kapusty z majonezem Surówka „Wykwintna” jest taką ekskluzywnym sposobem podania do obiadu , pospolitej , acz smakowitej kiszonej kapusty Wspaniała
Ogrodnik w podróżyCałorocznie, choć w sezonie letnim szczególnie na obiad wybieram zdrowe kombinacje. Najczęściej pada na pieczone warzywa, tu do woli, mixy, kolory, smaki, uwielbiam! Warzywa pieczone to
Zasmakuj KuchniSurówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka Surówka z czerwonej kapusty to smaczny, zdrowy i szybki dodatek do obiadu. Niegdyś czerwona kapusta podawana była na dworskich stołach
Trzeci talerzA dzisiaj zapraszam Was na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do
W mojej kuchniPasta z twarożku i pieczonych warzyw Ta pasta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników twarogów i warzywa. Do jej przygotowania można wykorzystać wszelkie warzywa pieczona
KorniszonkiBardzo lubię kiszona kapustę. Oprócz tego, że jest smaczna to jest również bardzo zdrowa. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę E, P, beta karoten
Agusiowe smakołykiWczoraj ponoć był dzień marchewki. Przyznam, że nie wiedziałam, ale tak się składa, że marchewka na stole była, owszem, gdyż do obiadu zrobiłam surówkę z selera i marchewki. Znacie ją zapewne, jest dość popularnym dodatkiem do dań obiadowych, szczególnie w szkolnych stołówkach czy barach mlecznych. Mimo swej prostoty jest bardzo smakowita. Swoją wersję wzbogaciłam o kilka dodatków, dzięki którym surówka(...)zetrzeć na średnich oczkach. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Warzywa i jabłko skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Liście czosnku posiekać. Składniki sosu wymieszać, posolić do smaku. Sosem polać sałatkę, posypać ziarnami, zbożem ekspandowanym i czosnkiem. Smacznego
Obiad gotowyjabłkowego – 4 liście kapusty – 4 jabłka WYKONANIE: Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem. SAŁATKA Z PĘCZAKIEM Składniki: – 0,5 kg pęczaku – 1 koper włoski – 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne) – 5 ogórków gruntowych – 150 gramów oliwek kalamata(...)rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego
karmelowyKapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)kapustę z jabłkami i majerankiem. Składniki: mała główka białej kapusty 1 średnia cebula 4-5 kwaskowatych i twardych jabłek 3 liście laurowe pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie marchewki majeranek sól grubo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce
Codzienna kuchnia niecodziennaCaprese zwykle kojarzy się z sałatką, zresztą bardzo popularną i bardzo często spotykaną na naszych stołach, a co za tym idzie ... niczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler. Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję. Sam "przepis" właściwie(...)duże / 4 średniej wielkości pomidory 1 pęczek świeżej bazylii 3/4 ząbki czosnku 1 lub 2 kule mozarelli sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony (młynek) oliwa z oliwek Wykonanie: Marchewki ścieramy na tarce na średnich oczkach. Czosnek siekamy na drobne kawałki lub przeciskamy przez praskę. Na oliwie z oliwek podsmażamy marchew dodając do niej czosnek. Pomidory obieramy ze skórki
Garniec MagalieJestem trochę odmieńcem co do mojego prywatnego jedzenia. Są rzeczy jakich w życiu nie zjem i nie spróbuję. Jednak jak to się mawia - nigdy nie mów nigdy! Jadłam Pyszną sałatkę Najsztuba z ziemniakami i wątróbką z dorsza, krwistego steka z sezonowanej wołowiny, nawet przepiórki. Co tego dnia jedliśmy przygotowywaliśmy wspólnie, pod czujnym okiem wspaniałych kucharzy takich jak Jerzy Sobieniak, Jakub(...)świetnie spędzony czas i pyszną zabawę, dosłownie pyszną :) Na samym początku wprowadzenie. Czyli krótkie przemówienie Grzegorza co, jak i z czym ;) Z serii "warzywo przewodnie" czyli mikrofon z marchewki i przedstawienie się wszystkich biorących udział. Nasze menu, jakie mieliśmy okazję przygotować, a następnie delektować się... Pora na gotowanie i przepyszną zabawę! No i ostatnie zdjęcie
Malinowe PocałunkiWarzywa i owoce Często można usłyszeć żartobliwe stwierdzenie: "Z surówek najbardziej lubię kotlety, a z sałatek kiełbasę". I to jest problem większości naszego społeczeństwa. Skąd wiem? Widzę i wiem jak sam kiedyś podchodziłem! Dziś ulubionym elementem posiłku to warzywa... Podreperowany organizm sam wie czego potrzebuje. Organizm chory lub nie świadomy często odrzuca to co dobre i woła(...)najwięcej warzyw. I nie będzie to przesada jak stwierdzę że 1-2 kg warzyw i owoców to standard, który potrzebuje organizm... Składniki : kapusta pekińska ogórek świeży pomidor papryka marchewka oliwki cebula rzodkiewka ocet winny koperek świeży (może być też suszony) oliwa lub olej sól i pieprz Przygotowanie : Ogórek dobrze myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę, podobnie postępujemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowie