Składniki: 1 kalafior, 1 puszka kukurydzy, 1 łyżka świeżego koperku, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie: Kalafiora w całości gotujemy w osolonej wodzie. Gotujemy
Aga w kuchniOwoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych które zawierają dużo wody. Zamrozić możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu 8 -12 miesięcy. Pieczywo – pieczywo mrozimy koniecznie szczelnie zamknięte np. w woreczku(...)można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia
Między kuchnią a pokojemwzględu na swoją wysokość. Rozdrabniacz – to plastikowy pojemnik, w którym umieszczamy dołączone do zestawu noże rozdrabniające. Podłączamy do niego jedynie część napędową blendera. Zwykle przygotowuję w nim dressingi do sałatek i pesto, jednak dobrze radzi sobie również z miksowaniem składników na pulpety rybne czy burgery z ciecierzycy lub soczewicy. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest możliwość przykrycia pojemnika specjalną pokrywką i włożenia(...)problemu ;-) Rzadko spotykanym, ciekawym dodatkiem jest jednak "tłuczek", który ułatwia przygotowanie puree. Do tej pory użyłam go dwa razy - do tradycyjnego, ziemniaczanego puree ze śmietaną oraz kalafiorowego z marchewką. Przyznam, że z ziemniaczanym poradził sobie świetnie, zapewne przez dodatek śmietany, która ułatwiła miksowanie. Marchewka nie była całkiem miękka, więc cały proces zajął trochę więcej czasu. Minusem jest na pewno niezbyt
Poranek na słodkojest świetna na ciepło i na zimno, najlepsza na drugi dzień! Idealnie sprawdza się jako obiad do pracy:) Składniki szklanka ryżu 1/2 kg wołowiny 3 duże marchewki 2 duże pietruszki garść mrożonego groszku przprawa curry sól, olej Ryż ugotować na sypko. Wołowinę pokroić na cienkie paseczki, posypać obficie curry i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia posolić. Wrzucić do miski(...)ciepło. Doprawić całość curry i solą. Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można jeść albo zimną jako sałatkę, albo na ciepło jako rozgrzewające, pełnowartościowe danie
Kulinarne Inspiracjeksiążce siostry Anastazji, która proponuje dodanie do każdego słoja ząbka czosnku. Pomysł z czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go wzbogaci. Składniki: 4 kg ogórków ½ kg marchwi ½ kg papryki (czerwona lub kolorowa) ½ kg cebuli ¾ łyżki soli Zalewa: 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% spirytusowego ½ szklanki oliwy(...)plastry i paprykę w podłużne paski. Z ogórków i cebuli odciskamy sok (który odstawiamy, gdyż może nam się jeszcze przydać do uzupełniania słojów), następnie dodajemy do nich marchewkę i paprykę. Całość dobrze mieszamy, po czym przekładamy do słojów. Gdy wszystkie słoje są już pełne, wlewamy do nich równomiernie ugotowaną zalewę. Jeśli zalewy jest zbyt mało, słoje uzupełniamy sokiem uprzednio
Smakowy RajDodawałam już wcześniej przepisy na potrawy wigilijne takie jak uszka, pierogi, kompot czy makowiec. Do tej pory nie wstawiałam jednak przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił
Karola gotujeWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne kotlety mielone z ryżem, tak przygotowane kotlety mogą być podane jako samodzielne danie z surówką, sałatką lub kiszonym ogórkiem. Ewentualnie możemy je podać również z ziemniakami. Tak przygotowane kotlety mielone, są odrobinę zdrowsze od tradycyjnych, bo nie są smażone. Do przygotowania kotletów mielonych z ryżem, będziemy potrzebowali: Naczynie żaroodporne(...)smażenia Na sos: od 500 do 700 g przecieru pomidorowego (passaty)- ja użyłam 700 g passaty z dodatkiem bazylii 200 g śmietanki 30 % cebula (około 150 g) 2 marchewki (około 200 g) 2-3 ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz dodatkowo bazylia suszona lub świeża zioła prowansalskie lub inne takie jakie lubimy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link
Uwaga Babcia Gotujerano wypijamy 0.5-0.7l wody z cytryną lub octem jabłkowym (Jagódka wypija małą szklaneczkę). Następnie około godziny 8 pijemy zielony sok . Dzisiaj składał się on z: 5 marchewek, 4 laski selera naciowego, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 1 plaster ananasa, 2 bardzo duże pęki boćwiny, 2 bardzo duże pęki pokrzywy, imbir i kurkuma wielkości opuszka palca, 3 łyżeczki sproszkowanego soku(...)duże garści zieleniny, u nas tym razem pokrzywa, miąższ i woda z jednego młodego kokosa, 1 łyżka chlorelli. Godzina 14 to czas na lunch. Tego dnia w postaci: Sałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika. Składniki na sałatkę: pół małej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaZaniedbałam ostatnio trochę bloga. Niestety spowodowane było to naprawdę ważnymi wydarzeniami. Jakby tego było mało w międzyczacsie sraciłam gdzieś zdjęcia do wpisów w wersji roboczej, więc
Zielona KuchniaSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaDawno na blogu nie pojawiał się przepis na surówkę. Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz
CookYourselfBiały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataokoło 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Krok 2. Do warzyw dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz solidną ilość ziół i przypraw - ma być(...)układamy warstwę śledzi, przykrywamy kolejną warstwą masy cebulowo-marchwiowej i tak dalej. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki przeszły się nawzajem, najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem , sałatkę śledziową można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Moja Książka KucharskaSkładniki: 1,1 kg marchwi 2 dkg cukru 1 dkg soli 10 dkg masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Marchew oczyści ć, pokroi ć
Przepisy kulinarne babci Antoniny