sałatka z marchewką - 2654 przepisów (strona:25/177)

Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami (burakiem i marchewką) 171

prostu tanie. Zdecydowanie wolę je w wersji pieczonej i często przyrządzam od razu ich większą ilość. Tym razem połączyłam ze sobą pieczone buraki i marchewkę z odrobiną rozmarynu, dla sytości do sałatki dodałam ugotowaną komosę ryżową i jak zawsze trochę "zielonego", akurat miałam mix sałat. Taki posiłek możecie zjeść nie tylko na kolację, ale także jako lunchbox do pracy, wtedy(...)większy burak 2 spore marchewki 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku sól Przygotowanie: Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki i marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć w 2 grupach na blaszce, po jednej stronie buraki, a po drugiej marchewka.  Całość polać 2 łyżkami oliwy z oliwek, posypać rozmarynem

Fabryka pomysłów
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 134

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybką surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Takie surówki mają to do siebie, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego Stanowi

PatiGotuje
Hummus Party. Menu na imprezę. 154

oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera naciowego), grecką sałatkę z natki pietruszki z sosem tahini oraz cząstki cytryny do skrapiania całości. Jeśli macie więcej czasu i chcecie podać coś na ciepło. zróbcie falafele marchewkowe lub dyniowe, które na chlebku(...)hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini   (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką falafele z dynią

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce 164

sałatka naprawdę mi posmakowała, nie spodziewałam się, że jogurtowo czosnkowa kapusta pekińska stworzy taki dobrany duet z pieczoną i bardzo aromatyczną marchewką, a do tego jajko w koszulce (od niedawna moje ulubione), które robi się w parę minut, nie trzeba obierać, ani smażyć. Kapustę pekińską, warto jeść jak najczęściej, na pewno mało kto zdawał sobie sprawę, że to najzdrowsze warzywo

zdrowa vege kuchnia
Sałatka Królewska 5242

bardzo lubię wszystkie składniki z osobna, byłam pewna, że po połączeniu da to wyśmienity efekt. I tak było. Sałatka wyszła super. Na 100% znajdzie się w moim stałym menu. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam jedynie ilość ananasa i zamieniłam surową marchewkę na gotowaną, ponieważ wydaje mi się, że lepiej wtedy nawiązuje do reszty składników. Seler konserwowy, kukurydzę, ananasa(...)małych oczkach. W dużej przeźroczystej misce ułożyć po kolei: seler konserwowy,  kukurydzę,  ananasa,  3 łyżki majonezu,  marchewkę,  por,  czerwoną fasolkę,  białko,  4 łyżki majonezu  żółtka.  Gotową sałatkę włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Inspiracja: nciszaaaa.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 192

Jedna z prostszych surówek do przygotowania. Oczywiście można ją wzbogacić o inne dodatki, ale według mnie nie jest to konieczne. Czasami przygotowuję ją z gotowym sosem

Smaki Na Talerzu
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 131

wracam i tworzę jego nowe wersje. Idealny na obiad w tygodniu albo na ciepłą kolację. Tym razem zrobiłam lekki i delikatny w smaku pilaw z dodatkiem kopru włoskiego i marchewki oraz gotowanej na parze białej ryby. Rybę gotujemy na pilawie, dlatego wszystko dzieje się w jednym garnku, szybko i prosto.  Mój pilaw spokojnie można nazwać delikatnym, lekkim, wręcz dietetycznym(...)koper włoski, inaczej fenkuł, przepyszne warzywo o lekko anyżowym aromacie. Z Mężem bardzo lubimy jego smak, dlatego chętnie wykorzystuję go w kuchni. Robię z niego  sałatkę z dodatkiem pomarańczy , surówkę z marchewką albo też duszę na oliwie i podaję na ciepło. Często też sięgam po koper w daniach rybnych, bo według mnie rewelacyjnie się z nimi komponuje. Nigdy też

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z sałaty lodowej i pomidorków 149

Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb :)  SKŁADNIKI (dla 2 osób  - 1 porcja - 130 kcal) 5 liści sałaty lodowej 200 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka pieprz, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżeczki  musztardy 1 łyżka soku z cytryny  szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki(...)musztarda ładnie połączyła się z resztą składników. Cały czas mieszając, dolewamy powoli oliwę i mieszamy tak długo, aż sos zmieni się w lśniącą emulsję. Dodajemy sos do sałatki. Mieszamy i podajemy. Smacznego :)    1 porcja surówki - 130 kcal - białko - 2,5 g - tłuszcze - 9,8 g - węglowodany - 10 g  - błonnik - 3,2 g  Zapraszam na  fanpage

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami 111

Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej                               - ½ łyżeczki garam masali - 80g ciecierzycy(...)łyżeczki kurkumy - 1 mała marchewka                                 - szczypta cynamonu - kawałek czerwonej papryki                  - ½ łyżeczki płatków

Wegańska kuchnia orientalna
Surówka marchewka z brzoskwinią 213

Składniki: 10 dużych marchewek, 2/3 puszki brzoskwiń. Przygotowanie:     Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy

Aga w kuchni
Sałatka z marynowanych warzyw z mozarellą i fetą. 105

Proponuję na ostatki sałatkę na ostro. SKŁADNIKI: marynowane warzywa: marchewka, mała cebula, (dałam również taką z dodatkiem curry ), malutkie korniszony, papryka, kukurydza(myślę, że dobór warzyw i ich proporcje zależą od tego co lubicie), pieczarki w occie, 280g mozarelli w  kulkach, 200g fety w kostkach, migdały w słupkach,  SOS: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sok z połowy(...)mieszamy z pokrojonymi na połówki pieczarkami,  dodajemy mozarellę i fetę,  polewamy sosem, delikatnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godz., pół godz. przed podaniem prażymy migdały, posypujemy sałatkę i podajemy na stół

Kuchnia Beaty
sałatka jarzynowa 147

składniki: 4 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 mały ugotowany seler 4-6 ogórów kiszonych 1 malutka czerwona cebula 6-8 jajek na twardo 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4-6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 nieduży por białą część) == = Sos: 6-8 łyżek majonezu sól pieprz trochę kwaśnej śmietany ząbek czosnku sok z cytryny === = sposób przygotowania: Ugotowane warzywa ,obieramy(...)wrzątkiem cebulę,por pokrojony w kosteczke drobniutką, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączoną kukurydzę z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły

w mojej kuchni
SAŁATKA OLIVIER 429

jest również wędlina.  Ja przedstawiam Państwu ta typowa, można by powiedzieć, restauracyjna wersje. Oczywiście w domach, nasza sałatka może być modyfikowana np przy użyciu lepszej wędliny czy zastąpieniu cebuli porem. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki: 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 1 puszka groszku konserwowego 3 jajka 200 g gotowanej kiełbasy typu mortadela

Kulinarnie z Polką na Kresach
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 144

Jeśli chodzi o sałatkę warzywną mama robi jej dwa rodzaje to pierwsza z nich. Składniki: 5 kg ogórków 0,5 kg marchwi 0,5 kg czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry(...)odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: paprykę pokrojoną w kostkę, a marchewkę pokrojoną w plasterki dodajemy wyciśnięty czosnek, pieprzymy do smaku, mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej mieszamy). Zostawiamy to na 12 godz. Mama przykrywa miskę srebrna folią. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni