oraz oryginalność codziennych sałatek. Mix sałatkowy sprawdzi się idealnie poza domem, w pracy, na wycieczkach oraz wszędzie tam gdzie będziemy chcieli stworzyć szybką i wyrazista w smaku sałatkę. Składniki: mix sałat ser feta pomidor natka pietruszki ser feta mix sałatkowy Biolevita Przygotowanie: Wsypać do miski mix sałat, dodać pokrojonego pomidora, ser feta i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wystarczy dodać
The Sweet Damselsię przegryzły. Biały dip podajemy do świeżych lub gotowanych warzyw. Doskonale smakuje także z warzywnymi burgerami. O właściwościach odżywczych rukoli można przeczytać w przepisie na sałatkę z tą sałatą oraz fetą
My Chcemy JeśćWasz piekarnik, kuchnia, a być może i całe mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone z przyprawami, zapiekanka ziemniaczana z serem kozim i miętą, polana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce
GRUBY WAŁEKprawie miękkie, przykryć je pesto i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, do czasu aż pesto zacznie się rumienić i być chrupiące. Podawać posypane pokruszoną fetą, lekko skropione oliwą, z sałatką z pomidorów. Smacznego
Stare Garywarunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke , w których miałam ogromną przyjemność uczestniczyć. Przepis znajdziecie również w bardzo ciekawej książce, poświęconej
SzczyptaSmaQpomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól morska gruba
Kulinarne przygody GatityDzień dobry, Dziś mam dla Was kolejny po sałatce z pieczonymi warzywami i fetą przepis, do którego wykorzystałam przywiezioną z Toskanii pszenicę farro . Z uwagi na jej orzechowy posmak i podobieństwo do kaszy pęczak uznałam, że idealnie nada się do przygotowania aromatycznego grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków
Chilli Czosnek i Oliwasię być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo
Kulinarne przygody Gatitysałatka to dodatek do obiadu, ale sami się przekonacie. Alternatywna propozycja obiadowa, bardzo smaczna i zdrowa. Składniki na sałatkę na obiad (1 porcja): mięso z indyka lub kurczaka około 100 - 150 g 4 - 5 pomidorków koktajlowych dowolny mix sałat ser feta około 40 g kromka ciemnego chleba 1/2 małego jogurtu ząbek lub dwa czosnku koperek śwież lub suszony (większa(...)dodatkiem gruboziarnistej soli do czasu kiedy zrobi się chrupiąca. Wsypać do miski mix sałat, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę. Pokroić wedle uznania mięso i dołączyć do sałatki. Zalać sosem czosnkowym i dorzucić grzanki. Oczywiście można urozmaicać sałatkę dodając jeszcze inne warzywa np. ogórek
Karola gotujebagietki na oliwie z oliwek. Sałatka nie nadaje się do przechowywania, trzeba ją zrobić, schłodzić i zjeść. Składniki: 0,5 kg pomidorów (najlepiej różnokolorowych) 1 czerwona cebula (opcjonalnie, marynata do cebuli: 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka wody, 1/3 łyżeczki cukru, szczypta soli) kawałek bagietki na zakwasie lub chleba pszenno-żytniego niewielki kawałek fety świeża bazylia Dressing: 3 części(...)marynaty, wymieszać z pomidorami i grzankami, odstawić na kilka minut do lodówki, aby sałatka schłodziła się a grzanki wchłonęły sok z pomidorów. Przed podaniem wymieszać sałatkę z dressingiem, na wierzch pokruszyć fetę i dodać listki bazylii. Smacznego
Codziennik Kuchennykukurydzy 1 awokado 4 pomidorki (około 350 g) 1 kostka sera feta (favita) około 270 gramów na sos: 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Sałatka z kurczakiem i awokado Przygotowanie: Pierś z kurczaka gotuję do miękkości mięsa, do gotowania dodałam(...)przekładam do miski. Obrane awokado kroję na mniejsze kawałki (cienkie pół plasterki), pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Pierś kroje w kostkę, ser feta można pokroić w kostkę lub pokruszyć. Do sałatki dodaję wypłukaną i osączoną kukurydzę i przygotowuję sos. Do musztardy dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Sosem polewam
Uwaga Babcia Gotujesałatki, a lekka sałatka z figami to moja ulubiona. Bardzo lubię figi, w ogóle mieszać owoce z wędliną. Wtedy stawiam na pyszne wyroby jak szynka prosciutto. Sałatka jest delikatna w smaku. Zamiast intensywnej fety wybrałam tym razem delikatniejsze chevre. Całość polałam najprostszym na świecie dressingiem na bazie balsamicznego octu. Lubicie lekkie sałatki do pracy lub na kolację?Super! Polecam zatem
codojedzeniapyszną sałatkę z roladkami z cukinii, kukurydzą i pestkami granatu, które fantastycznie współgrają z całością przełamują smak. Taka sałatka jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo pyszną kolację. Smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * granat – 1 szt * ser Feta ( ja użyłam Greksyr marki Serenada ) – 100 g * serek śmietankowy – 50 g * kukurydza – ok. 50 g * świeża
Ostra na Słodkopyszną sałatkę z roladkami z cukinii, kukurydzą i pestkami granatu, które fantastycznie współgrają z całością przełamują smak. Taka sałatka jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo pyszną kolację. Smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: * cukinia – 1 szt * granat – 1 szt * ser Feta ( ja użyłam Greksyr marki Serenada ) – 100 g * serek śmietankowy – 50 g * kukurydza – ok. 50 g * świeża
Ostra na Słodkojest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zróbcie ją koniecznie! Sałatka z ciecierzycą, ziemniakami i czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 700 g ugotowanych na parze młodych ziemniaków 1/2 czerwonej cebuli 1 średnia cukinia 50 g sera feta porządna garść czerwonych porzeczek posiekana natka pietruszki Sos: oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatity