sałatka z fetą - 2737 przepisów (strona:71/183)

Sałatka brokułowo-serowa z prażoną cebulką 170

mój). Szukałam w internecie przepisu na jakąś sałatkę brokułową z serem. Wybór mega... Nie mogłam się zdecydować - albo brakowało mi niektórych składników. Tak powstała moja wersja, która smakuje rewelacyjnie! Śmiało możecie podwoić proporcje, bo zapewniam, że zniknie ona bardzo szybko.  250g brokuła 150g kukurydzy konserwowej (około 1/2 puszki) 100g sera feta (użyłam tłustej) 75g żółtego sera 2 jajka(...)grubych oczkach), ugotowane (na twardo) jajka, fetę i paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Całość wymieszać z majonezem i jogurtem (wg gustu). Sałatkę doprawić do smaku. (Uważać z solą, ponieważ sama feta jest słona.) (*) Do gotowania na parze polecam sitko ze sklepu przyjemnegotowanie.pl

Di gotuje
Sałatka z pekinki i kurczaka z prażonymi migdałami 363

Moja ulubiona   warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach. Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4   pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta   z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa(...)czosnkowy:  Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek   i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę w naczyniu ułożyć warstwowo: kapusta pekinka-pomidory z cebulką-filet z kurczaka-ser feta, na wierzch wylać sos czosnkowy, wygładzić posypać prażonymi migdałami, schłodzić. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką szparagową 135

Jedzcie sałatki i korzystajcie z cudownego lata jakie mamy w tym roku… póki jest. Zapraszam również po przepis na fasolkę w orientalnym stylu. Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (90 – 100 g) suchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta(...)fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż przed podaniem) przygotowanym wcześniej sosem. Artykuł Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką

Fitsweet.me
Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką szparagową 123

Jedzcie sałatki i korzystajcie z cudownego lata jakie mamy w tym roku… póki jest. Zapraszam również po przepis na fasolkę w orientalnym stylu. Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (90 – 100 g) suchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta(...)fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż przed podaniem) przygotowanym wcześniej sosem. Artykuł Letnia sałatka z komosą ryżową i fasolką

Fitsweet.me
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 195

Polecam! Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – składniki (dla 2-3 osób) 4 ziemniaki (ok. 400 g) pęczek rzodkiewki 120 g sera feta (ok. 1/3 kostki) spora garść świeżej bazylii 1/2 czerwonej cebuli sól pieprz oliwa z oliwek Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką – przepis Zaczynamy od ugotowania dzień wcześniej ziemniaków. Powinny one być al dente. Pamiętajcie- nie rozgotujcie ich :) Rzodkiewkę, ziemniaki(...)feta kroimy w kostkę, cebulę kroimy w cienkie piórka. Bazylię siekamy na mniejsze kawałki (możemy również ją porwać na mniejsze kawałki) Wszystkie składniki mieszamy w misce z 3 łyżkami oliwy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Post Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lekka sałatka z rukolą i wędzonym łososiem 182

całego serca życzę! :) A przy zmianie odżywiania kilogramy same ruszą :)) Składniki na 2-3 porcje. Składniki: Na sałatkę: 2 duże garście rukoli pół czerwonej cebuli 50g wędzonego łososia sałatkowego pół czerwonej lub pomarańczowej papryki pół opakowania kukurydzy konserwowej 5-6 kostek sera feta Na sos: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz(...)kostkę paprykę oraz kukurydzę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki i mieszamy. Na wierzchu układamy kostki sera feta. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
124. Goście, goście czyli: sałatka ekspresowo - kryzysowa. 443

kurczaka, którą to obgotowujemy w esencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola, ser feta oraz kiełki rzodkiewki - więc jest jak najbardziej zdrowo i lekko.  Zapraszamy do zapoznania się z przepisem:  Składniki (dla 4 osób): 3/4 opakowania(...)ćwiartki, suszone śliwki i suszone pomidory kroimy w paski i dokładamy do rukoli.  Dodajemy ostudzone, odsączone z marynaty kawałki kurczaka oraz kiełki rzodkiewki, fetę kroimy w dość drobną kostkę lub wkruszamy bezpośrednio do sałatki i całość delikatnie mieszamy. Sporządzamy dressing mieszając ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nim sałatkę, oprószamy pestkami dyni i serwujemy niezapowiedzianym gościom :) Smacznego

Symfonia Smaków
Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną 160

talerzy…:) Zapraszam, oto pyszna sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną :)! Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną Składniki: (4-6 osób) około 1 kg dyni (u mnie piżmowej czyli butternut) 2 czerwone cebule 1 papryka główka czosnku 2 woreczki kaszy gryczanej 200 g fety kilka koktajlowych pomidorków – opcjonalne sól, pieprz, tymianek, rozmaryn olej rzepakowy Sos: 2 łyżki(...)dopiec. Po upieczeniu dobrze jest z papryki ściągnąć skórkę. 3. Upieczone warzywa -bez czosnku- połączyć z ugotowaną kaszą gryczaną i pokruszoną fetą. Dodać pomidorki. Polać ulubionym sosem. U mnie mieszanka oleju sezamowego, miodu i octu balsamicznego. Smacznego Post Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
BURACZANE SPAGHETTI 139

Warzywny makaron Fit&Easy odkryje przed Tobą sekrety delikatnego smaku buraka Alto. Ta podłużna odmiana charakteryzuje się słodkim smakiem, wyjątkową soczystością, bez ziemistego posmaku. Dzięki niemu stworzysz oryginalną sałatkę, kolorową zapiekankę i każde danie, jakie tylko podpowie Ci wyobraźnia. Makaron doskonale smakuje na surowo oraz po upieczeniu, zblanszowaniu lub usmażeniu. Na opakowaniu zamieszczone są kulinarne inspiracje, po które warto(...)dodajemy do buraków, dokładamy też rukolę. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą. Polewamy nim buraki, dobrze mieszamy. Spaghetti układamy na talerzu, dopiero wtedy posypujemy pokruszoną fetą. Dodanie jej od razu do sałatki i mieszanie zabarwi ser na kolor buraka

Z Majeczką w kuchni
Babeczki z fetą i cukinią 304

Babeczki z fetą i cukinią Połączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się w sam raz. Składniki(...)szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz tymianek 2 jajka 0,5 szklanki oliwy z oliwek 0,5 małej cukini 100 g sera feta 1 łyżeczka skórki z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy

Ciastkozercy
Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem 153

Latem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach .  W ostatni weekend obchodziłam swoje

Chilli Czosnek i Oliwa
шопска салата - szopska sałatka 203

sałatkę i w końcu przyszedł czas żeby ją przygotować :) Najczęściej  w Bułgarii spotykałam wersję sałatki z samymi ogórkami i pomidorami z dodatkiem sera, ale raz jadłam bogatszą wersję z dodatkowymi warzywami i oliwkami i taką też postanowiłam zrobić. Składniki: bułgarski owczy, solankowy ser feta 1 zielony ogórek kilka małych pomidorków kilka czarnych oliwek 1 mała papryka (u mnie czerwona(...)sałatkę szopską, którą jadłam w Bułgarii a w kolejnych fotkach moją wersję przygotowaną w domu. oryginalna sałata szopska z Bułgarii solankowy, owczy ser feta z Bułgarii - cena 5 lewa czyli około 10 zł moja wersja sałatki przygotowana w domu

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety z batatów z cytrynowym ryżem i sałatką 182

jaśminowy 1/2 szklanki groszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek Sałatka   1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych  1/2 szklanki czarnych oliwek 50 g fety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól, pieprz(...)czasie gotowania nie mieszamy ryżu.  3. Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kruszymy fetę 4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoto 5. Tuż przed podaniem do ryży dodajemy starte skórkę z cytryny

Słodki Kompromis
Sałata lodowa z tuńczykiem 160

można przygotować w kilka chwil. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 puszka tuńczyka (kawałki w oleju) 2 pomidory 1 ogórek zielone oliwki 1/2 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula przyprawa do sałatek opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku) Sposób wykonania: 1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę w paski, ogórka i pomidory

Kuchnia domowa Ani
Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta 113

Muszę się Wam przyznać, że mam lekka obsesję szparagową. Taką malutką, tyci tyci – a mianowicie w maju i czerwcu potrafię jeść zielone szparagi absolutnie codziennie

Flymetothespoon