truskawkami Składniki – Sałatka ze szpinakiem i truskawkami 200 g truskawek 150 g szpinaku 50 g orzechów włoskich pół kostki sera feta 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz Przepis – Sałatka ze szpinakiem i truskawkami Nasz przepis zaczynamy od siekania orzechów włoski na ćwiartki. Wrzucamy je do miski. Następnie zabieramy się za szpinak, jego(...)plasterki. Na koniec pozostaje wam pokroić w kostkę fetę i całość dodać do orzechów i szpinaku. Ocet wlać do oliwy z oliwek, dodać pieprz i dokładnie wymieszać. Na koniec naszą mieszaninę dodajemy do miski z głównymi produktami. Gotowe. Można kosztować. Spróbujcie w waszych domach. Koszt: 12 zł Przygotowanie: ok. 15 minut Sałatka ze szpinakiem i truskawkami Sałatka ze szpinakiem
Kuchennyviral.plKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, niezwykle zdrowego awokado, delikatnie słodkiego ananasa oraz wyrazistego sera i chrupiącego słonecznika, polana aromatycznym octem balsamicznym to świetna propozycja drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. Składniki: 50g szpinaku 50g roszponki 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych 1 puszka ananasów 100g sera fety 30g łuskanego słonecznika ocet balsamiczny sól pieprz Wykonanie: 1. Szpinak, roszponkę umyć i osuszyć(...)uprażyć na suchej patelni, a ser feta drobno pokruszyć. 5. Szpinak i roszponkę ułożyć na dużym płaskim talerzu. Następnie ułożyć awokado, pomidorki, ananasy, posypać pokruszonym serem feta i uprażonym słonecznikiem. Na końcu całą sałatkę oprószyć solą, pieprzem i polać octem balsamicznym
Szalona Kuchnia Ewelinyszybka w przygotowaniu sałatka z kurczakiem, która świetnie sprawdza się podczas domowych przyjęć. Do sałatki można dodać pomidora, ogórka gruntowego lub groszek konserwowy. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka sałata pekińska puszka kukurydzy przyprawa curry 1 papryka czerwona 1/2 połowy sera feta 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe dymka oliwa Składniki na sos: mały jogurt(...)smażę kilka minut na oliwie. Miedzy czasie przygotowuję sos łączę jogurt naturalny z ogórkiem startym na tarce. Przestudzonego kurczaka przekładam do sałatki,polewam sosem pokrojoną cebulą dymką i pokruszonym serem feta
Kukuleczkisałatka uniwersalna. Mogłabym jeść ją non stop...robiłam ją już trzy dni pod rząd 😁 Kompozycja składników jest doskonała. Według mnie ta sałatka to HIT! Składniki: 200 g szpinaku baby ok. 250 g truskawek 1/2 op. sera feta 50 g orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie(...)myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę, Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy z sosem
Kuchnia MagdaLenySałatka z marynowaną dynią to lekka, kolorowa sałatka na kolację. Jest to pyszne połączenie słodkiej marynowanej dyni ze słonym sera typu feta. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas wykonania: 20 min [wp-svg-iconsicon=”food” wrap=”i”] Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 200 ml (1/3 słoika(...)wodą. Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a oliwki w krążki. Do miski przełożyć mix sałat, a na wierzch wyłożyć pozostałe składniki. Całość polać sosem. Krok po kroku: 1. Przygotować sos 2. Pokroić warzywa oraz ser 3. Do półmiska przełożyć sałatę oraz dodatki 4. Polać sałatkę sosem Poprzedni
KuchniaWeDwoje.plwiosna niedługo ;-) SKŁADNIKI: - garść rukoli - garść roszponki - jajko ugotowane na twardo - pomidorki koktajlowe - 3 czarne oliwki - kapary zielone - ogórek zielony - siemienie lniane - kilka kostek sera feta (o zmniejszonej ilości tłuszczu) dressing do sałatki: - oliwa z olwiek, miód, musztarda, odrobina chili drobno posiekanego, sól morska
SMYKWKUCHNIczosnek 1 ząbek,+ pieprz cytrynowy, sól i pieprz, oliwki czarne 10 szt, ser feta 80 g, dip musztardowy: oliwa z oliwek 4 łyżki, czosnek 1 ząbek, musztarda stołowa 1 łyżeczka, pieprz do smaku, dodatkowo: sok z cytryny lub limonki o skropienia sałatki, Sposób przygotowania: Łososia myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem cytrynowym. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek(...)Rukole myjemy i osuszmy na sitku. Następnie układamy na półmisku. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na rukoli. Ser feta kroimy w kostkę i układamy wspólnie z łososiem na wierzchu sałatki. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie
kulinarne odsłony patiRozpoczynam sezon na szparagi! Pierwsze w tym sezonie szparagi były podane w formie sałatki. Proste i pyszne. Polecam. pęczek szparag ser feta suszone pomidory orzechy włoskie sos ze zredukowany octem balsamicznym Zagotować wodę w dużym garnku. od szparag odłamać końcówki. Wrzucić je do wrzątku. W naczyniu obok przygotować wodę z dużą ilością lodu. Kiedy
Polska Zupaskładniki: 10 czarnych oliwek 5 pomidorków koktajlowych ok. 60 g sera feta 1 zielony ogórek oliwa z oliwek oregano sól dodatkowo: 10 wykałaczek wykonanie: Pomidorki
Domowy Smak Jedzeniazielonej soczewicy, która doskonale sprawdzi sie jako dodatek do obiadu lub lunch w pracy. Sałatka z zielonej soczewicy i buraków Potrzebujemy (na 4 duże porcje): 200g zielonej soczewicy 8 niedużych buraków łyżka oleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli garść pestek dyni tymianek łyżka soku z cytryny lyzeczka miodu 2 duże(...)tymianku. Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety oraz doprawienie wszystkiego sola i pieprzem. Na samym końcu sałatkę skrapiamy dressingiem, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby smaki sie połączyły
Okolice PalnikaCzasem dobrze zastąpić ziemniaki na coś mniej tradycyjnego, a jakże pysznego i zdrowego jak sałatka :) Składniki: 1 główka sałaty 2 pomidory 1 ogórek Ser feta 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki sałatki kroimy do miski i delikatnie solimy i pieprzymy. Na koniec polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny i olejem. I gotowe
Smakowy Rajprzygotowania sałatki użyłam przyprawy SKWORCU - pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli chcecie wiedzieć co o tej przyprawie myślimy zapraszamy na krótką recenzję na poniżej przepisu. Sałata z kurczakiem gotowanym na parze SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1/2 główki sałaty 2 łyżeczki przyprawy pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim sól 2 plastry sera feta 2 łyżki oliwy(...)parujemy ok 15 minut. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Oliwę mieszamy z pozostałą przyprawą i polewamy nią sałatę. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z resztą składników. Do przygotowania sałatki użyłam przyprawy - Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBrokuły i ser feta do tej pory łączyłam na zimno, w sałatce. Tym razem postanowiłam wypróbować ten duet na ciepło. Uwielbiam brokuły pod każdą postacią, więc miałam pewność, że będzie mi smakowało. Składniki: 1 brokuł 150 g. sera feta 100 g. żółtego sera Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2- 3 ząbki czosnku sól, pieprz
Agusiowe smakołykisól. Przygotowanie: Rukolę myję, dokładnie osuszam, układam na talerzu. Oliwki kroję w krążki, truskawki w ćwiartki, fetę w kostkę. Każdy kawałek sera obtaczam w posiekanej mięcie i pieprzu. Na rukoli układam pozostałe składniki, posypuję posiekanym szczypiorkiem. Z podanych składników przygotowuję sos, gotowym polewam sałatkę
JejKuchniarukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano
Moja smaczna kuchnia