sałatka z bobem - 550 przepisów (strona:16/37)

Wtorek: Bób z migdałowym pesto 97

łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę. Generalnie młodego bobu z początku lata nie ma co trzymać długo we wrzątku, w razie czego(...)będzie al dente – lepszy lekko twardy niż rozgotowany. Łatwiej go też obierać z łupinek. Mrożony bób wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Technika obierania z łupinek taka sama jak przy świeżym bobie. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy. W wersji vintage

Niedzielny kucharz
Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 117

łyżki oliwy 3 łyżki tartego parmezanu plus kilka wiórków do wyłożenia na gotową sałatkę Przygotowanie: Krok 1 Bób płuczemy na sicie, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jak dojrzały jest bób. Im jest starszy, tym twardszą ma skórkę. Generalnie młodego bobu z początku lata nie ma co trzymać długo we wrzątku, w razie czego(...)będzie al dente – lepszy lekko twardy niż rozgotowany. Łatwiej go też obierać z łupinek. Mrożony bób wrzucamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy 2-3 minuty. Technika obierania z łupinek taka sama jak przy świeżym bobie. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy. W wersji vintage

Niedzielny kucharz
Jak ugotować bób 149

jelit lub rozkurczowe. Do dań z bobem wystarczy dodać miętę, szałwię lub tymianek. To na pewno pomoże! Ponadto do gotowania bobu warto dodać liść laurowy i ziele angielskie. Nie wpłyną one zbytnio na smak bobu, ale jedząc go później poczujesz różnicę… a raczej nic nie poczujesz. Jak jeść bób? Jeśli bób jest młody, to po ugotowaniu możecie(...)chociaż ja zawsze go obieram – tak mi lepiej smakuje. Poza tym bób świetnie sprawdzi się w wielu daniach jako dodatek lub w roli głównej w pastach, sałatkach lub farszach. Na bazie bobu przygotowywałem już kilka przepisów i jestem w nim zakochany. Artykuł Jak ugotować bób pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Pstrąg wędzony z bobem na sałacie 185

Uwielbiamy takie dania, które można jeść bez wyrzeczeń...samo zdrowie po prostu. Sałatka z wędzonego pstrąga z bobem na rukoli i roszponce, to jest to.Roszpunka - jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych, żelaza, a także witamin A i C.Składniki: 1 pstrąg wędzony bób mrożony 400g 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula czerwona

Anioły w kuchni
Sałatka z kwiatami cukinii w tempurze, jajkiem w koszulce i bobem 127

Przepyszna sałatka z jajkiem w koszulce, chrupiącymi kwiatami cukinii w tempurze i bobem oraz pomidorkami i ogórkiem. Całość uwieńczona najlepszym dressingiem na bazie masła orzechowego i pasty tahini. Polecam, gdyż sałatka jest przepyszna! Składniki (na 1 - 2 porcje): garść mixu sałat 1/2 ogórka szklarniowego 4-5 pomidorków koktajlowych garść ugotowanego i obranego bobu 3-4 kwiaty cukinii(...)które formuję w harmonijki. Na talerzu układam sałatę, pokrojonego w plastry ogórka oraz pokrojone pomidorki. Całość posypuję ugotowanym i obranym bobem. Układam smażone kwiaty cukinii oraz ugotowane w koszulce jajko. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bób z wędzonym boczkiem 115

Sezon na bób w mojej kuchni uważam za rozpoczęty. Dzisiaj przygotowałam bób z wędzonym boczkiem, który podczas ostatnich upałów doskonale sprawdza

To co kocham
Sałatka z indykiem, komosą i bobem 138

Te sałatkę mogę jest prze 7 dni w tygodniu, ale ostatni jadłam ją przez 3 i wiecie co? i mi się nie nudzi.. jest naprawdę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kopytka dyniowe z bakaliami- na słodko 156

cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam  kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w  sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych  albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka

Kraina Miodem Płynąca
Rumiane placki z cukinii 248

sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in.  zupę krem z serem rokpol  i  sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle plastyczny, że wszystko zależy od tego, jak się ją doprawi. Możecie użyć do tego swoich ulubionych

W SMAK
Sałatka z bobem i kaszą gryczaną oraz wspomnienie Tate Modern 171

nich skórę. Jeśli ktoś nie lubi bobu w skórkach, może oczywiście obrać wszystkie ziarna. Pomidory połamać na kawałki i przelać wrzątkiem. Kolendrę posiekać. Część wymieszać z kaszą, bobem i pomidorami. Wyłożyć sałatkę na liści sałaty. Polać oliwą (ok. 2 łyżek) i octem jabłkowym (ok. 2 łyżek) oraz posypać resztą kolendry.   W wersji dla mięsożerców można dodać smażone kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka na ciepło z ziemniakami, bobem, pieczarkami i limonką 103

pieprz do smaku Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach, do miękkości. Bób myjemy i gotujemy. Ja lubię, gdy jest jędrny i chrupiący, więc gotuję go około 6-7 minut. Pieczarki obieramy i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Smażymy je do miękkości na maśle klarowanym, po czym wraz z obranym bobem przekładamy do miski. Odsączone ziemniaki przesmażamy na patelni po pieczarkach(...)limonki. Doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Przed podaniem dodajemy skórkę startą z limonki. Użyłam także gotowego vinegretu mango, ale i bez niego sałatka smakuje dobrze. Smacznego :)   Artykuł Sałatka na ciepło z ziemniakami, bobem, pieczarkami i limonką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pasta z bobu i awokado 223

początku lipca wcinam bób. Jako że kilogramowy woreczek to trochę za dużo, aby zjeść na przekąskę, to staram się wykorzystywać go także do innych dań np.: sałatek . Ostatnio zrobiłam hummus z bobu – jednak nie podpasował mi tak bardzo jak ten tradycyjny. Potem zdecydowałam się na pastę z bobu i awokado inspirowaną przepisem Yotama Ottolenghiego. Przepis zmodyfikowałam i smarowidło wyszło

Poezja smaku
Sałatka z bobem 212

świeżego, ale odnalazłam bób w słoiku. Cudnie! Zrobiłam sałatkę wg przepisu, który dostałam od koleżanki. Było pysznie i wiem, że jeszcze nie raz będziemy się nia zajadać! Do przygotowania potrzebujemy: 1 słoiku bobu 200 g boczku ok 5 szt suszonych pomidorów 1 spora cebula sól, pieprz olej rzepakowy świeża pietruszka Bób płuczemy na sicie, odcedzamy znadmiaru wody i przenosimy(...)wrzuciłam boczek i podsmażałam ok 5 minut na średnim ogniu po czym dodałam cebulę i jeszcze bardziej zmniejszyłam ogień. Gdy cebula będzie szklista zawartość patelni przenosimy do miski z bobem. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę a natkę pietruszki siekamy i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą, pieprzem a całośc polewamy olejem rzepakowym. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
21 pomysłów na kasze! 462

cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Krupnik Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Kuskus z lazurem i winogronami Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami i pieczarkami  Sadzone z marchewką na gęsto(...)kuskusem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Pieczarkowa z kuskusem

Moja smaczna kuchnia
Zupa z bobem 242

jest bogaty także w witaminę C, żelazo, a także w błonnik. Warzywo to doskonale smakuje jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula

Kuchnia Pełna Pasji