Posiadanie przydomowego ogródka to wielki przywilej, a jeszcze większy, gdy klientka w sklepie, w którym pracuję, posiada własną szklarnię. Zaprzyjaźniona starsza Pani
W kuchni Karmel-itkiJuż mi tak bardzo brakuje świeżych warzyw, nie-szklarniowej sałaty, pomidorów o smaku pomidorów i całego tego naturalnego warzywnego bogactwa późnej wiosny i lata. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyTweetnij Czy też czasami odczuwacie taką potrzebę, by przyspieszyć przybycie wiosny? Jednym z takich moich prywatnych przyspieszaczy wiosny są kolorowe wiosenne sałatki, jeszcze przed jej oficjalnym
MODA NA BIOOstatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam całe opakowanie świeżego szpinaku. Nie miałam ochoty na sałatkę, więc postanowiłam przygotować coś ciepłego na obiad. Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na szybkie oraz wegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym. Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej
UgotowaćPyszne, wegetariańskie tabbouleh. W oryginale składa się z kuskusu, pomidora, ogórka, cebuli. Całość doprawiona jest natką pietruszki, miętą, cytryną oraz oliwą. Ja natomiast proponuje dziś trochę inną wersję z dodatkiem kaszy bulgur oraz oleju lnianego. Kasza bulgur jest otrzymywana z ziaren pszenicy. Oczyszcza organizm z czynników rakotwórczych, obniża cholesterol oraz poziom cukru we krwi. W Polsce jest jeszcze mało rozpowszechniona(...)szkoda bo jest bardzo smaczna i zdrowa. O zaletach oleju lnianego wspominałam już tutaj . Jest to nieocenione źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Taka sałatka to samo zdrowie! Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kuskus) 1 długi ogórek 2 pomidory 2 pęczki natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju lnianego firmy Oleofarm 1 ząbek
Moja Galeria SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie wiem jak wy ale ja bardzo lubię brokuła. Robię z nim zapiekani, zupy jak i sałatki. Tym razem
Marta GotujeCukinia kojarzyła mi się do tej pory z warzywem, które spożywa się po obróbce termicznej; kiedyś tak kojarzyły mi się pieczarki. Z pieczarkami na surowo jestem
Zdrowa Kuchnia SowyDziś na przekór Tłustemu Czwartkowi proponuję sałatkę z pieczonych buraków z awokado. Niebo w gębie, tylko tyle powiem! 5 średniej wielkości buraczków 1 opakowanie
Jadło i czytadło„Zimówka ” ,czyli zimowa surówka z białej kapusty Zimą , zawsze większą uwagę , przykładam do wciskania w dzieciaki warzyw , najlepiej w postaci surówek .. No nawet , nie
Ogrodnik w podróżyNigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu
Moja DelicjaNigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu
Moja DelicjaSałatka pomidorowa z grzybów leśnych to świetna propozycja na zamknięcie darów lasu do słoików na zimę. Przepis pochodzi ze zbiorów
Kolorowy PrzepisownikSałatka z pieczonych warzyw Jesień to pora, gdy brak świeżych, zielonych warzyw, istnieje jednak całe mnóstwo warzyw korzeniowych, które o tej porze roku są najsmaczniejsze, dlatego
Codzienne GotowanieTak naszykowana, zapieczona w maśle z czosnkiem i koperkiem fasolka szparagowa, sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie obiadowe ale też jako dodatek – do piersi z kurczaka
Karo in the KitchenSałatka bazująca na trzech składnikach, błyskawiczna w wykonaniu. Ja ją zjadłam z ryżem. Czytaj więcej »
Kasia Sarna