sałatka na słodko - 3000 przepisów (strona:60/200)

O tradycji kuchni, przykłady obyczaju kuchennego 67

musztarda, umiłowanie do sprowadzanego pieprzu). Wśród polskich smaków dostrzegamy także smaki kwaskowate (kwaśna śmietana), korzenno-ziołowe (jałowiec, anyż, kminek) oraz słodko-kwaśne (jabłka czy żurawina). Częstym gościem na talerzu jest śmietana. Występuje ona albo w formie dodatku do sałatki (np. ogórków – słynna mizeria), albo zup (do zagęszczenia pomidorowej czy botwinki), albo sosów (pieczeniowe do mięs). Nabiał stanowi ważne uzupełnienie

ProstePesto.pl
Placki z batata i marchewki z sosem pietruszkowym 219

już wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu.  Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny

Zielona Kuchnia
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 178

groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko,  czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem,  czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również

Cynamonowe szczęście
Chrupiące pieczarki panierowane 25664

obowiązkowa przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra Chrupiące pieczarki panierowane – Składniki: 500g pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia) 3 średnie jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej pieprz, […] The post Chrupiące pieczarki panierowane appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku 294

Bardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Jak nie lubisz na ostro to można ominąć ostrą papryczkę. Można doprawić dowolnymi ziołami. Do miski wlać jogurt i zamoczyć w nim kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na godzinę. Płatki

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z czerwonej kapusty 148

Składniki: mała główka czerwonej kapusty  1 duże słodko winne jabłko 1 cebula około 2 łyżek octu z białych winogron ocet śliwkowy do smaku 2

Qchnia po prostu
Zupa krem ze szparagów 113

były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki  ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa

Smaki Ewy
Jak pobudzić apetyt? 179

eksperymentować   w kuchni. Dbaj o estetykę posiłków i różnorodność zapachów. Na pewno szybciej skusisz się na pięknie podaną, kolorową sałatkę niż na szarą, smutną papkę imitującą zupę. Stawiaj na zdecydowane smaki. Jedz kwaśne rzeczy . W przeciwieństwie do słodkich zwiększają apetyt . 6. Przeglądaj zdjęcia jedzenia. Na blogach, w magazynach i książkach kucharskich. Na sam widok apetycznego jedzenia zrobisz się głodny

Powiedz dietom nie
Zielone ogórki słodko-pikantne 507

Chrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować

Trzeci talerz
ZIELONY KOKTAJL / Z JARMUŻU , SZPINAKU , JABŁEK I WODY KOKOSOWEJ 135

Witaminki witaminki! W ostatnim czasie totalnie zakochałam się w jarmużu. Przyrządzam z niego sałatki kilka razy w tygodniu oraz dodaję do obiadu. Nie wiem czy wiecie

Ostra na Słodko
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 259

oraz fetę. Pieczemy kurczaka w 180'C przez 15 minut. Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy 3 szparagi i kawałki upieczonego kurczaka. Ta słodka marynata idealnie gryzie się z musztardowo-balsamicznym sosem. Pycha

Kitchens Alphabet
Paczuszki z ciasta filo z owocami 218

Jako że zostały mi jeszcze dwa arkusze ciasta filo, postanowiłam z nim trochę poeksperymentować, tym razem na słodko. Tak powstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :) Ja akurat użyłam do ich wypełnienia sałatki owocowej, ale myślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze

Zakręcony Widelec
Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym 369

Piekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas

Smaczna Pyza
mielony z pieczarkami na obiad... 171

kucharkiem,papryką ostrą na gorącym oleju smażyć rumiane mielone kotlety, dodać żabki czosnku i pokrojone pieczarki z cienko pokrojoną papryką słodką pod przykryciem dusić z 10 minut mielone podać z ziemniakami tłuczonymi i surówką np. z zielonych pomidorów sałatka - własne przetwory zimowe, jest u mnie w przepisach...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przyprawa meksykańska do chili con carne 200

blogu pojawił się wpis na chili con carne w wersji light, dla tych co na diecie; i przepis na sałatkę z kurczakiem. Inspirację czerpałam w bloga Planet kitchen. Przyprawa meksykańska do chili con carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka gorzkiego

Kulinarne przygody Gatity