Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś przepis na pyszną i szybką surówkę obiadową z kapusty pekińskiej z nutą musztardy. Spróbujcie. Przygotowuje się ja naprawdę prosto. Z podanych składników otrzymacie miskę pysznej
Słodkie okruszkiWiosna, na zewnątrz coraz ładniejsza pogoda. Coraz więcej czasu spędzam z dziećmi na spacerach i wspaniałych zabawach na świeżym powietrzu. Mam nadzieję, że ta piękna aura
Słodkie okruszkiUwielbiam białą rzodkiew. Jak tylko uda mi się ją kupić robię z niej najróżniejsze surówki, sałatki, kanapki lub po prostu jem ją od tak. Dziś chciałabym
Słodkie okruszkiTak jak wspominałam w poprzednim poście w weekend miałam możliwość przetestować małe chrupiące Stefanki firmy Magnes. Jako, że zawsze lubię coś "wyczarować" w kuchni z nowym
Słodkie okruszkiNa śniadanie, na kolację, do pracy, na święta, spotkania rodzinne, imprezy... sałatka jarzynowa sprawdza się właściwie na każdą okazję. U mnie w domu lubi ją każdy
Słodkie okruszkiPodając smażone potrawy na moim stole zawsze gości jakaś zielona i zdrowa sałatka. W końcu w menu nie może zabraknąć pysznych warzyw. Zapraszam Was na zieloną
Słodkie okruszkiZ połączenia dwóch ukochanych smaków - ogórków kiszonych i rzodkiewki, powstała niebanalna, sycąca sałatka. Propozycja idealna na zimne, jesienne popołudnie. Zapraszam Was na prostą, ale jednocześnie bardzo
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na przepis na pyszną surówkę marchewkowo-porową. Ostatnio towarzyszy mi prawie przy każdym obiedzie. Przypomniałam sobie o niej, lekko ją udoskonaliłam i... teraz
Słodkie okruszkiUwielbiam kalarepę. Przyznam Wam szczerze, że najbardziej zawsze lubiłam ją chrupać na surowo jak jabłko i ... dalej tak lubię ją jeść. Jednakże często też wykorzystuję ją
Słodkie okruszkiDopełnieniem każdego drugiego dania jest pyszna surówka, która moim zdaniem powinna cieszyć nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Staram się by moje surówki były kolorowe. Dziś
Słodkie okruszkiDziś szybki, prosty i zdrowy przepis na surówkę. Upały doskwierają. Na termometrze już ponad 30 stopni. Dlatego na obiad podaję proste i zdrowe dania, np. młode
Słodkie okruszkiJak wiadomo nie ma drugiego dania bez zdrowej i pysznej surówki. Bynajmniej, tak jest w moim domu, że na stole nie może zabraknąć zielonego akcentu
Słodkie okruszkiWieczorami bardzo lubię jeść zdrowe, przepełnione witaminami sałatki. Dziś przedstawiam Wam jedną z nich. Sałatka z kalarepą i ryżowymi waflami wieloziarnistymi jest sycącą, zdrową i
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na odrobinę zdrowia. Po długich weekendach sałatki są wspaniałym urozmaiceniem jadłospisu i ogromną dawką witamin. Dzisiejsza propozycja nie będzie jednak zwyczajna. Zaprezentuję Wam
Słodkie okruszkiNa kalendarzu już wiosna. Za oknami, niestety niekiedy pogoda bardziej jesienna. Ale robi się coraz cieplej. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę doczekać się
Słodkie okruszkiZa oknami znów króluje zmienna pogoda. Raz zimno, raz ciepło... Niestety wyczekiwana wiosna nie chce jeszcze zagościć w naszym kraju. Dlatego "zapraszam" do mojego stołu pyszne
Słodkie okruszkiOstatnio bardzo upodobałam sobie smak cukinii. To wdzięczne warzywo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest źródłem wielu witamin. Zawiera żelazo, magnes, potas, witaminy A
Słodkie okruszkiBardzo bym chciała, aby po odsłonięciu okna moim oczom ukazały się piękne, zielone wiosenne barwy. By przywitało mnie wspaniałe ciepłe słońce... Niestety rzeczywistość jest inna. Aura
Słodkie okruszkiNie wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Każdy talerz winien posiadać jakiś zdrowy, warzywny akcent. Dziś przepis na prostą w wykonaniu surówkę z kapusty pekińskiej. Idealna do
Słodkie okruszkiNic tak dobrze nie urozmaica obiadu jak surówka. Nawet jeśli kolejny dzień jemy tradycyjnego kotleta schabowego lub mielone, zmieniając dodatki stwarzamy nowe danie. Dziś prosta, szybka
Słodkie okruszkiCzasami potrzebuję zjeść na śniadanie, bądź kolację jakiś lekki posiłek, pełen witamin i kolorów. I wtedy sięgam po sałatki. Dziś proponuję prostą sałatkę, której smak uzupełnia
Słodkie okruszkiJuż wspominałam w niejednym poście, że kocham kolory. Staram się je bardzo często wprowadzać do codziennego jadłospisu. Dziś prosta, ale bardzo smaczna (opinia jedzących i moja
Słodkie okruszkiJak często chcieliście dać swoim małym pociechą coś zielonego do jedzenia. Niestety ten kolor, choć dla nas dorosłych oznacza zdrowie, tym mniejszym domownikom kojarzy się raczej
Słodkie okruszkiIdealna do obiadu lub jako samodzielne danie - sałatka. U mnie praktycznie codziennie jakaś jej wersja pojawia się na stole. A w okresie jesienno-zimowym kolory są
Słodkie okruszkiSkładniki:1/2 świeżego, obranego ananasa (ewentualnie z puszki), pokrojonego w kostkę 1/3 dużego melona złocistego, kroimy również w kostkę 3 łyżki pestek dyni2 łyżki nasion słonecznika1
Mango PapajaCzasem wieczorem nie mam najmniejszej ochoty stać w kuchni. Nie lubię tych dni, bo zazwyczaj jestem bardzo rozdrażniona i nic nie sprawia mi przyjemności, a poprawa
Kitchens Alphabetkońcu jest świeża sałatka inspirowana smakami Maroka, z suszonymi morelami, chrupiącym ogórkiem, cytryną i ciepłymi przyprawami. Każdą z nich można serwować jako przystawkę do grilla albo po prostu sałatkę, czy pełne danie. Wszystkie pyszne, pełne różnorodnych smaków i tekstur, które z pewnością umilą letnie biesiadowanie. Która z nich zaciekawiła Cię najbardziej? ;) Kremowa sałatka ziemniaczana z ziołami i kaparami(...)everything. Dressing: 1. Mix all the ingredients together to make a uniform sauce. Enjoy! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Viralowa sałatka z pieczonymi ziemniakami Potrzebujesz: ok. 500g ugotowanych młodych ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej sól, pieprz Sos: 1 zielony ogórek 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku
Kuchnia w Słońcu Skąpanamusztarda, umiłowanie do sprowadzanego pieprzu). Wśród polskich smaków dostrzegamy także smaki kwaskowate (kwaśna śmietana), korzenno-ziołowe (jałowiec, anyż, kminek) oraz słodko-kwaśne (jabłka czy żurawina). Częstym gościem na talerzu jest śmietana. Występuje ona albo w formie dodatku do sałatki (np. ogórków – słynna mizeria), albo zup (do zagęszczenia pomidorowej czy botwinki), albo sosów (pieczeniowe do mięs). Nabiał stanowi ważne uzupełnienie
ProstePesto.pljuż wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny
Zielona Kuchniagroszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko, czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem, czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również
Cynamonowe szczęścieobowiązkowa przekąska na imprezę, czy zwykły wieczór z przyjaciółmi. Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra Chrupiące pieczarki panierowane – Składniki: 500g pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia) 3 średnie jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej pieprz, […] The post Chrupiące pieczarki panierowane appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Jak nie lubisz na ostro to można ominąć ostrą papryczkę. Można doprawić dowolnymi ziołami. Do miski wlać jogurt i zamoczyć w nim kawałki mięsa. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na godzinę. Płatki
Kuchnia PokoleńSkładniki: mała główka czerwonej kapusty 1 duże słodko winne jabłko 1 cebula około 2 łyżek octu z białych winogron ocet śliwkowy do smaku 2
Qchnia po prostubyły malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa
Smaki Ewyeksperymentować w kuchni. Dbaj o estetykę posiłków i różnorodność zapachów. Na pewno szybciej skusisz się na pięknie podaną, kolorową sałatkę niż na szarą, smutną papkę imitującą zupę. Stawiaj na zdecydowane smaki. Jedz kwaśne rzeczy . W przeciwieństwie do słodkich zwiększają apetyt . 6. Przeglądaj zdjęcia jedzenia. Na blogach, w magazynach i książkach kucharskich. Na sam widok apetycznego jedzenia zrobisz się głodny
Powiedz dietom nieChrupiące świeże ogórki krótko marynowane w słodko-pikantnej zalewie w stylu koreańskim. Przypadną do gustu wielbicielom surowych warzyw, którym znudziła się mizeria :) Zalewę można przygotować
Trzeci talerzZdrowo ... kolorowo, czyli kilka przepisów idealnych po świątecznych potrawach Sałatka pełna kolorów w malinowym sosie Warstwowa sałatka owocowa Pełna witamin sałatka z kiełkami i
Słodkie okruszkiWitaminki witaminki! W ostatnim czasie totalnie zakochałam się w jarmużu. Przyrządzam z niego sałatki kilka razy w tygodniu oraz dodaję do obiadu. Nie wiem czy wiecie
Ostra na Słodkooraz fetę. Pieczemy kurczaka w 180'C przez 15 minut. Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy 3 szparagi i kawałki upieczonego kurczaka. Ta słodka marynata idealnie gryzie się z musztardowo-balsamicznym sosem. Pycha
Kitchens AlphabetJako że zostały mi jeszcze dwa arkusze ciasta filo, postanowiłam z nim trochę poeksperymentować, tym razem na słodko. Tak powstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :) Ja akurat użyłam do ich wypełnienia sałatki owocowej, ale myślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze
Zakręcony WidelecPiekłam całą blachę buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas
Smaczna Pyza