lekko słodka salsa sprawiły, że miecznik smakował po prostu bajecznie! SKŁADNIKI (2 porcje) 300g miecznika (dwa niedużde steki) sól morska świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek sal sa 1/2 dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści
DefinicjaSmakusałatką z buraczków. Danie dodaję do akcji kulinarnych Zimowy obiad oraz Przepis miesiąca - danie z kurczakiem. Składniki na 6 porcji: 6 udek z kurczaka bez skóry i kości 12 cienkich, długich plastrów boczku 12 suszonych śliwek 1,5 ogórka kiszonego pokrojonego w paski 2 pałeczki wędzonego sera, przekrojone na 3 części sól i pieprz majeranek, słodka papryka, suszony czosnek
Czerwień i błękitbakłażana (dwie sztuki) 400 g cebuli (4 sztuki) 1 główka czosnku 2 papryczki chilli 4 łyżki oleju rzepakowego 0,5 – 1 płaska łyżeczka soli morskiej 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej mielonej świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowego Ajwaru: Piekarnik nagrzej do 200°C (termoobieg) . Papryki i bakłażana umyj, osusz. Cebulę obierz. Trzy cebule pokrój na ćwiartki, a jedną(...)papierem od pieczenia. Przygotuj paprykę do pieczenia: Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek lub sałatki (tych fragmentów nie piekę, wole je spożyć na świeżo). Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą ćwiartkę ułóż
Moja DelicjaPolecam dziś najlepsze ciasto ostatnimi czasy pochodzące z przepisu mojej cioci Basi, które oczywiście przerobiłam do wersji bez pszenicy. Powiem nieskromnie, że jest genialne i blacha
Kawa z mlekiemDziś zapraszam Was na szybki, pyszny, aromatyczny obiad. Idealna propozycja na jesienne dni. Takie danie nie wymaga długiego stania w kuchni, a w pełni zaspokaja głód
Słodkie okruszkiDziś przeprowadzka, powróciłam do Poznania, mojego miasta studiów, od jutra wszystko się zacznie;| nie cieszy mnie to, przewidując, że nie będę miała dziś ochoty ani okazji
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzyszła do nas właścicielka, która doradziła czego warto spróbować. Nasze menu: Aksamitny krem z buraka z kwaśną śmietaną – 16zł Nic dodać nic ująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji. Z tego co pamiętam z Kuchennych Rewolucji, sama Magda Gessler była nim zachwycona. Miraż morza i ziemi(...)prowadzone do menu podczas Kuchennych Rewolucji. Smaczne, jednak jak dla mnie, zbyt intensywny smak połączenia foie gras i musu z homara sprawia, że taką porcją przystawki można się przesycić. Sałatka z kozim serem z musem z mango – 30zł Sałatka zrobiła już na mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym
Kuchnia BazyliiKrok 5. Gotowe kotleciki smażymy na tłuszczu na rumiany kolor, następnie dosmażamy na niewielkim ogniu po 5 minut z jednej i drugiej strony. Kotleciki podajemy z ziemniakami i sezonową sałatką lub z kalafiorem albo zielonym groszkiem i sosem grzybowym. Z czym podać kotlety pożarskie. Oto kilka pomysłów na obiad : kotlety pożarskie, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki(...)pożarskie, ziemniaki z wody i surówka z selera <<< kotlety pożarskie, ryż lub kasza i chrupiące ogórki konserwowe<<< kotlety pożarskie z cebulą marynowaną na słodko<<< Smacznego :) Kotlety pożarskie fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaŚwietna sałatka z kurczakiem - idealna na lunch / lekki obiad. Świetnie nada się do zabrania ze sobą do pracy :) SKŁADNIKI (344 kcal) 100 g piersi z kurczaka 50 g mozzarelli (u mnie w małych kulkach) mała garść mieszanki sałat mała garść szpinaku 100 g pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek 1 łyżeczka pikantnej oliwy (lub zwykła +pieprz/chili) sól, pieprz, słodka papryka PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne Rewelacjesałatkę na imprezę proponuję podwoić ilość składników. Porcja dla 2 - 3 osób. Składniki: - ok. 100 g dowolnego makaronu (dodawałam na oko) - jedna pierś z kurczaka (pojedyncza)- 2 średniej wielkości ogórki konserwowe- 1/4 świeżej, czerwonej papryki- średniej wielkości cebula- opcjonalnie: groszek lub kukurydza konserwowa- 50 ml białego, wytrawnego wina- łyżka oleju- dwie łyżki majonezu- sól, pieprz- czerwona słodka papryka
Kraina Tysiąca Smakówsłodkiej kapustki. Osobiście uwielbiam takie ciekawostki, które dotyczą pochodzenia surowców czy gotowych produktów. Znacznie częściej będę sięgać do literatury i zamieszczać tu opisy, które mogłyby Was zainteresować i pomóc wraz z mną odkrywać tajemnice kulinarnego świata :) Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;) Omlecik jajeczny z sałatką
Sajkofanka smakuNa moim blogu znajdziecie najróżniejsze surówki idealne do drugiego dania. Ale myślę, że nigdy ich nie za wiele. Ja osobiście lubię różnorodność Dziś zapraszam Was na
Słodkie okruszkiDoskonałe w każdym calu ciasteczka Maltesers - super miękkie, wilgotne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi i jako dodatek do porannej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJak słodycze to i dzieciaki pierwsze w kolejce :). Czasem dzięki drobnym zmianom można dziecku "sprzedać" witaminy razem ze słodkim deserem. W tym deserze użyjemy tahini czyli
Kuchnia PROzdrowotnaWrap z kurczakiem, to najlepsza przekąska dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu do gotowania. U nas w rodzinie wrapy są bardzo lubiane, a najlepsze
Kuchnia Łukasza