Uwielbiam świeże figi i sałatki z ich udziałem. Stworzyłam figową wersję sałatki caprese. Delikatne smaki figi i mozzarelli świetnie łączy ostre w smaku pesto z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 3 duże figi 1 duża mozzarella do caprese (200 g) 2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów 4 kwiaty nasturcji Figi pokroić w grubsze plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy
Monia miesza i gotujemuszą oznaczać standardowych jeszcze niedawno dań typu: gęsta posklejana kasza, a do niej równie gęsty, zawiesisty sos mięsny. Kasze są wspaniałą bazą do sałatek czy zapiekanek. Doprawiać je można dowolnie, na słodko, ostro, kwaśno. Kasze lubią zioła i aromatyczne dodatki, a niektóre z nich mogą być zdrową podstawą deserów. Pokazywałam Wam kokosowy deser z kaszy jaglanej , pamiętacie
Codzienna kuchnia niecodziennaJeśli nie lubicie octu balsamicznego, kolejna czansa na jego pokochanie! Arbuzowe przepisy: Lemoniada arbuzowa, arbuzada Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Składniki: (dla 1 osoby) 2 liście sałaty lodowej plaster arbuza, najlepiej bezpestkowego nektarynka 1/4 cukinii ognista mieszanka przypraw, Specialite 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotowanie
Moja smaczna kuchniamnie). Szczypior kroimy na niezbyt cienkie, ukośne plasterki. Mieszamy, robimy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o dodaniu olejów na końcu. Sałatką polewamy dopiero 5 minut przed podaniem. idealne do ostrych curry lub kurczaka czy wołowiny na wszystkie azjatyckie i indyjskie sposoby
Kuchnia PrezydentowejSałatka jest zawsze dobra i na śniadanko i na kolację. Ponieważ w lodówce stało trochę otwartych słoiczków byłam zmuszona zrobić pyszną sałatkę z ich wykorzystaniem. SKŁADNIKI: zupka chińska: łagodna i ostra 5 jajek 6 ogórków konserwowych 1/2 słoiczka dżemowego grzybków marynowanych 1 mała cebulka lub kawałek białego pora 3 łyżki majonezu sól, pieprz grubo mielony lub z moździerza WYKONANIE: zupki
Kuchnia BeatyPyszna prosta sałatka - pasta - awokado z dodatkiem granatu. Papryczka jalapeno jest ostra, radzę więc, dodawać ją stopniowo,aby otrzymać guacamole o odpowiedniej dla nas ostrości. inspirację był przepis z tej stronyskładniki2 dojrzałe awokado, skórkę i pestki usunąć Skórka i sok z 1 limonki1 mała czerwona cebula, drobno posiekana1 - 2 papryczki jalapeno, bez nasion, drobno
Stare Garypostanowiłam wykorzystać go zalewy ziołowej, zrobić go na ala Apetina . Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie aromatem ziół i wykorzystam go do mojej ulubionej sałatki.SKŁADNIKI:- twaróg (kupuję półtłusty) 200g- oregano- tymianek- papryka ostra(nasiona)- oliwa do zalaniaSPOSÓB WYKONANIA:- twaróg kroję w kostki mniej więcej równe- układam je warstwowo w słoiku, każdą warstwę posypuje ziołami oraz papryka
Basia w kuchniRewelacyjny kurczak w marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Kruchy, z chrupiącą skórką, o smaku słodko- ostrym. Myślę , że stanie się hitem . Kurczaka podałam z sałatką. Pyycha...:) Polecam.Zaczynamy: Składniki:8 szt podudzi kurczakaMarynata:3 łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka miodu5 łyżek oliwy z oliweksól Wykonanie:Wszystkie składniki marynaty mieszamy.Kurczaka myjemy. Wycieramy kurczaka ręcznikami papierowymi- dodajemy marynatę- nacieramy marynatą kurczaka. Idealnie- gdy odłożymy
Smaki Edytyumieszczamy liście świeżej rukoli, przelewamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i zapiekamy ok. 20-25 minut. Serwujemy na talerz z sałatka z brukselki i zajadamy. Uwaga! Może być bardzo ostre
Sajkofanka smakujuż od 4 tysięcy lat. W Europie uprawia się je w krajach, leżących przy Morzu Śródziemnym. Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, w sałatkach i deserach, ale warto zwrócić uwagę na ich połączenie z ostrymi przyprawami. Składniki 1 pomarańcza 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego sól ziołowa świeżo mielony pieprz Pomarańczę dokładnie
My Chcemy Jeśćchili, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimowych obiadów lub przekąska-samodzielne danie czy dodatek do burgerów lub hot-dogów. Słodko-ostra z wyraźnym aromatem czosnku, jestem pewna że Wam zasmakuje! Do przygotowania tej sałatki zainspirował mnie przepis Smacznej Pyzy . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćBardzo sezonowa potrawa – młode wiosenne śledzie, delikatna ale wyrazista słodko-kwaśna sałatka z nowych ziemniaków. Śledzie nie wymagają szczególnej troski i obróbki, są bardzo szybkie do przygotowania, nie mają ostrych ości. Tłuściutkie i bogate w kwasy Omega-3 idealnie smakują z delikatną nutą wędzonki, przełamane kwasowością jabłkowego octu. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy go nasion
Karo in the Kitchentrzeba mocno solić, bo śledź sam w sobie jest słony i możemy czasem przesadzić. Lepiej dodać więcej świeżo mielonego pieprzu. Bardzo lubię wszelkie sałatki śledziowe i ta też bardzo mi posmakowała. Jest delikatnie ostra, dzięki dodatkowi ogórka kiszonego, wcześniej wspomnianego pieprzu i odrobiny chili (ale chili możemy pominąć, nie jest konieczne). 5 filetów śledziowych typu matjas 3 spore ziemniaki(...)pokroić w niewielkie kawałki (może być kostka). Cebulę pokroić drobno, szczypiorek posiekać. Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki sałatki i ugotowany ryż, wymieszać. W drugiej miseczce wymieszać śmietanę z majonezem, zalać sosem sałatkę i doprawić odrobiną soli, dużą ilością pieprzu i jeśli ktoś ma ochotę to szczyptą chili. (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzepis na placki z kukurydzą Po kukurydzę sięgam bardzo chętnie. Jest słodka i chrupiąca. Świetnie współgra z ostrymi przyprawami, jest niedroga i ogólnodostępna. Można jej użyć do zrobienia zupy, jako dodatek do sałatki lub… Ukręcić dzisiejsze placki z kukurydzą, w tajskim stylu 😍 Dlaczego placki kukurydziane po tajsku? Tak jak już wspomniałem wcześniej, słodycz kukurydzy świetnie współgra z ostrymi przyprawami
BlendmanPyszna sałatka, będąca miksem niezwykłych smaków. Z jednej strony mamy wyrazisty, ostry smak cebuli dymki czy kwaśnej cytryny a z drugiej słodkawy posmak marchewki i delikatną nutę twarożku. Takie połączenie daje nam gwarantowany sukces kulinarny wśród naszych gości. Składniki - makaron rurki ( ok. 500 g ) - 40 dag szynki - 1 duża marchewka - 3 średnie dymki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę i marchewkę. Majonez połączyć z jogurtem i twarożkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Sałatkę podawać schłodzoną. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smaku