sałatka na ostro - 3508 przepisów (strona:27/234)

Chutney z gruszek 88

Chutney z gruszek wytrawny dżem z gruszek do mięs, wędlin, ryb, serów i sałatek Chutney z gruszek - przepis na pyszny słodko - ostry dodatek do wielu dań poznałam niemal rok temu dzięki Agacie Wojdzie. Od siebie dodałam odrobinę pikanterii w postaci chili. Chutney gruszkowy z chili, dyni i cebuli jest banalnie prosty do zrobienia. Zazwyczaj podaję go na zimno, ale równie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka węgierska z kiszonej kapusty 125

Surówka węgierska z kiszonej kapusty Pikantna, delikatnie słodka za sprawą jabłka oraz lekko kwaśna od kapusty. Taka surówka to pyszny dodatek do ryby, do kotletów czy

Blog z Apetytem
Orientalny dip majonezowo-ketchupowy 83

Szybki kilkuskładnikowy dip majonezowo-ketchupowy sprawdzi się do wszelakich białych mięs, sałatek, dań z grilla, na kanapki. Lubicie bardziej ostre dipy? – dodajcie więcej chili, ba! świeżo posiekanej papryczki z pestkami. Nie ma co, jest świetny w smaku, łatwy w przygotowaniu, nic dodać nic ująć, jest pyszny! Tańszy od gotowców, ze składników które zazwyczaj w domu są. Robicie tyle

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z selerem naciowym i pieczarkami 192

wodzie Pieczarki osączyć, pokroić w paski, paprykę i seler pokroić w kostkę Składniki połączyć, posolić, posypać pieprzem, dodać majonez, natkę i wymieszać. Jeśli lubimy w sałatkach ostrzejsze smaki to dodajmy do niej łyżkę ostrej musztardy

Proste Potrawy
Ryżowa sałatka z chrupiącymi warzywami 526

Smaczna, aromatyczna, wiosenna sałatka na bazie ryżu, słodkiej kukurydzy, wyrazistego, lekko ostrego pora, jajka na twardo oraz świeżej chrupiącej rzodkiewki i miniaturowych kolb kukurydzy idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na drugie śniadanie w pracy. Składniki: 150g ryżu 10 rzodkiewek 1 słoik mini kolb kukurydzy 1 puszka konserwowej kukurydzy 6 jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżki ketchupu

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, orzechami pekan i sosem miodowo - musztardowym 211

kurczak się nam już podsmaży z obu stron dodajemy na patelnię 2-3 łyżki sosu i smażymy dalej parę minut. Resztę sosu zostawiamy do sałatki. 3. Pomarańcze obieramy, musimy ją wy filetować (ostrym nożykiem musimy wykroić cząstki miąższu z pomiędzy błonek). Rukolę myjemy, osuszamy, orzechy podsmażamy chwilkę na suchej patelni. Owoc granatu kroimy na ćwiartki i wyłuskujemy ziarenka

kruche babeczki
Sałatka z kalmarami 154

kalmarów) 2 spore garście mixu sałat kilka kolorowych pomidorków koktajlowych pokrojonych na talarki lub połówki 1 mała cebulka szalotka posiekana w cienkie talarki Sos do sałatki: 4 łyżki oliwy z oliwek płaska łyżeczka ostrej musztardy płaska łyżeczka startej skórki z cytryny lub kilka kropel soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę suszona przyprawa chili do smaku sól

Zasmakuj Kuchni
Sałatka fasolkowa do obiadu 202

Fasolka szparagowa inaczej Składniki: 300 g fasolki szparagowej 1/2 brokuła 1 cykoria sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego winegret: 2 łyżki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią 2 … Czytaj dalej Sałatka fasolkowa do obiadu

czarrna od kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem i selerem naciowym z sosem Taotao 174

Składniki: 50 dag wędzonej piersi kurczaka 7 łodyg selera naciowego 15 dag sera żółtego (gouda) pół czerwonej papryki 1 dymka garść sezamu sos TaoTao słodko-pikantny

Qchnia po prostu
Papryka i ogórki marynowane w occie 146

przepis jest tradycyjny, bez udziwnień  i prosty w wykonaniu. Warzywa przechodzą swoim smakiem i są słodko ostre. Zimą to świetny dodatek do kanapek i sałatek.  Qchnia po prostu Składniki: - około 2 kg żółtej i czerwonej papryki - około 1 kg małych ogórków gruntowych - 0,5 l octu 10% - 1,5 l wody - 5 łyżek cukru - 2 łyżki soli - gorczyca

Qchnia po prostu
Salatka z kasza jeczmienna, brokulem i indykiem na ostro i Broszka 160

ochoty na sałatki!!! Szukając smakowitych połączeń zajrzałam ostatnio do "What Katie Ate". Sałatki tam są i to bardzo niebanalne :) jedną z nich pokażę Wam poniżej. Sałatka z kaszą jęczmienną, brokułem i indykiem na ostro 200 g piersi indyka, pokrojonej na 3 paski 20 g płatków migdałowych 200 g kaszy jęczmiennej, perłowej sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pesto z liści rzodkiewki 126

lubią zjeść zdrowo i smacznie. Ma ono obłędnie zielony kolor (idealny z okazji dnia Św. Patryka :D), a olejki eteryczne występujące w listkach nadają niespotykanego ostrego posmaku. Idealne do wykorzystania z makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka

Food Square
Pierś kurczaka nadziewana pieczarkami + sałatka z pieczoną ciecierzycą 316

Składniki (2 porcje) 2 filety z piersi kurczaka (ok. 300g) 200 g pieczarek ½ cebuli ½ kuli mozzarelli (60g) Sól, pieprz, czerwona papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia Olej rzepakowy nierafinowany - ok. 1 łyżki Sałatka: Mieszanka sałat ½ puszki pieczonej ciecierzycy* Kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie sos winegret *Pieczona ciecierzyca: ciecierzyce odsączamy z zalewy, dodajemy ½ łyżki oleju, ½ łyżeczki papryki czerwonej, szczyptę soli czosnkowej, łyżeczkę oregano

Powiedz dietom nie
Ryżowa sałatka warstwowa 123

takie sałatki to ja lubię!:) Nawet bardzo. Jest w niej wszystko co uwielbiam. Mamy więc warstwę ryżu, chrupiącą kukurydzę, równie smaczny, lekko ostry por, jajka, pyszną rzodkiewkę, mini kolby kukurydzy oraz aromatyczny szczypiorek. Do przygotowania sałatki użyjmy dobrej jakości ketchupu, bo i sama sałatka na tym zyska. Polecam bardzo:) 2 woreczki ryżu (po 100 g) 1 puszka kukurydzy

Smaki Na Talerzu
Sałatka z grejpfruta i awokado 115

dojrzałego awokado kilka plastrów szynki dojrzewającej (np. jamon) sok z grejpfruta 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta ostrej papryki sól, pieprz * Ilość składników zależy oczywiście od tego na jak dużym półmisku chcecie podać sałatkę.  Przygotowanie:  Grejpfruta obrać ze skórki i błonek, podzielić na cząstki.  Awokado obrać i pokroić na niezbyt cienkie plasterki

Codzienne Gotowanie