sałatka kolorowa - 1759 przepisów (strona:64/118)

Sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z oliwkami. 170

Tweetnij Mam dla Was kolejny pomysł na prostą sałatkę z komosy ryżowej. Przyznam się, że ostatnio moim dzieciom znudził się ryż. Zapragnęły jakiejś odmiany. Tę odmianę i lekki powiew wiosny wniosła na nasz stół właśnie komosa. Bo można ją tak kolorowo (wiosennie) zestawiać z najróżniejszymi warzywami. I odmieniać na tyle sposobów (kulinarnych) ile, tylko dusza zapragnie. Wkroić w nią dowolne(...)warzywa. Doprawić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. I od razu na stole robi się bardzo kolorowo i bardzo wiosennie. Porcja na 4 osoby: Potrzebne nam będą: 2 zielone cytryny, pęczek pietruszki (ewentualnie dodatkowo pęczek kolendry), 200 g komosy ryżowej, 150 g zielonych oliwek, 6 ogórków kiszonych, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Gotujemy

MODA NA BIO
Ogórki konserwowe na zimę 547

zimę Sałatka szwedzka na zimę Ogórki konserwowe na zimę: składniki na 6 słoików 0,5 l : Zalewa: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 szklanka octu spirytusowego 10% 6 szkl. wody 1 szklanka cukru 1 kopiasta łyżka soli kamiennej Dodatki: 6 liści laurowych 6 łyżeczek ziaren białej gorczycy 12 szt. ziela angielskiego 6 łyżeczek ziaren pieprzu kolorowego 1 duża marchew(...)myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy na godzinę do zimnej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy słoiki, wyparzamy je i osuszamy. Do każdego słoika wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy i kolorowych ziaren pieprzu, dodajemy po 1 listku laurowym, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy do słoików dosyć ciasno ogórki, dodajemy po 3 plasterki surowej marchewki (zrobiłam z nich ozdobne gwiazdki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i długo dojrzewającą szynką wołową 286

potem myślę, co z tego stworzyć. No i tak powstała moja dzisiejsza sałatka ;) Lekka, ale bardzo pożywna. Prym wiedzie w łoska szynka wołowa Bresaola* , którą kupiłam w Lidlu podczas tygdonia De Luxe, no i serek wiejski, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Do tego kolorowe owoce i świeże liście sałaty :) Smakowało mi bardzo, dlatego dzielę się moim prostym przepisem(...)delikatny smak, lekko słony. Jest wędliną chudą i lekkostrawną. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się do carpaccio (oryginalne carpaccio podaje się z polędwicą wołową) i sałatek.   Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i dojrzewającą szybką wołową Składniki na jedną porcję: - 4 liście sałaty masłowej - 4-5 truskawek  - garść rukoli - 200g serka wiejskiego - pół słodko-kwaśnego jabłka

Sajkofanka smaku
Sałatka z fetą i grzankami 240

Często zdarza się tak, że nie mamy z eM pomysłu na śniadanie/kolację. Przecież nie można jeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często

Słodkie Przyjemności
Wielkanocna sałatka z przepiórczymi jajkami, czarną quinoą, szynka szwarcwaldzką i olejem rzepakowym 174

łyżeczka bezglutenowej musztardy chrzanowej świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na talerz, posypujemy ją plasterkami selera naciowego, czarną quinoą, kawałkami smaczliwki, porwaną na kawałki szynką. Jajka przepiórcze smażymy na oleju rzepakowym, tak aby wyszły jajka sadzone, delikatnie je solimy. Gdy są gotowe, dodajemy je do sałatki. Wierzch posypujemy kiełkami i wszystko polewamy

Quinoa Raz!
Sałatka z Kaszą Orkiszową 231

Kasza Orkiszowa jest mało popularna, ale warto wprowadzić ją do naszego gotowania. Nie będę rozpisywać się o jej właściwościach, a jest ich sporo. Przejdźmy od razu

Zdrowo i kolorowo
Sałatka z kuskusu, pestek granatu, fety, płatków migdałów i czerwonej cebuli-dla odważnych;) 146

Jak napisałam w temacie, jest to sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu - 1

Corner With Recipes
Surówka z sałaty lodowej 598

Od firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i

Ala piecze i gotuje
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 275

Dzisiaj pokażę Wam bardzo fajną książkę pt. "Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu" autorstwa Magdaleny Gembackiej od  Wydawnictwa Publicat .   Pozycja dla tych, dla których zdrowa dieta jest istotnym elementem życia.  Ale także dla tych, którzy pragną rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem.  Książka podzielona jest na trzy części. W pierwszej części "Niech(...)główne, tu m.in. zapiekanka pasterska, gulasz pieczarkowo-cukiniowy z pęczakiem. Sałatki i surówki - pełne świetnych zestawień- tęczowa sałatka, sałatka z grillowanymi warzywami i komosą. Napoje i koktajle - warzywne, owocowe i mieszane pyszności. I wisienka na torcie, czyli desery i wypieki ( i mój hit - piernik buraczany!). Wszystkie potrawy  "Kolorowej kuchni roślinnej" są proste w przygotowaniu i , co ważne, sporządzone

Moje Kuchenne Rewelacje
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 175

się go rozsmarowuje a dodatek aromatycznych ziół nadaje mu wspaniały smak. Oliwkę można dodawać do sałatek,  jak również polewać nią świeże pieczywo. Składniki: 3 główki czosnku szklanka oliwy z oliwek Po pół łyżeczki: soli tymianku bazylii oregano rozmarynu estragonu papryki chili kolorowych ziarenek pieprzu liście laurowe Czosnek obrałam z łupin. Zalałam oliwą. Piekłam czosnek w oliwie na bardzo

potrawyregionalne
Makaron z tuńczykiem i roszponką 247

Proste lekkie letnie danie. Makaron można zjeść na ciepło lub też na zimno jako sałatkę. Jeśli ktoś lubi oliwki można też dodać. U mnie i wersja bez oliwek i wersja z oliwkami dla mężusia. składniki: 400 g makaronu, u mnie kolorowe rurki 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 2 garście listków roszponki 300 g pomidorków koktajlowych

Monia miesza i gotuje
Śledzie z marynowanymi warzywami 267

marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami.Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 525

niepowtarzalny. Polecam Wam ten smaczny sposób na urozmaicenie wielu potraw :) Kiszone cytryny to przysmak kuchni arabskiej i izraelskiej. Podkręcają smak duszonych mięs i warzyw. Cieniutko pokrojone można dodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi. Ja pokochałam je :) z pewnością będą często gościć w mojej kuchni :) A jak je przygotować? Bardzo prosto. Potrzebujemy: 5 cytryn, sok wyciśnięty(...)zakręcić i odstawić w ciemne chłodne miejsce - nie do lodówki. Ja okręciłam słoik kolorową serwetką i ustawiłam go w kącie szafki kuchennej. Cytryny będą gotowe po około miesiącu. Można je wtedy wstawić do lodówki i zużywać na bieżąco. Do czego można użyć kiszonych cytryn? do sałatek - jako składnik po posiekaniu lub wyciskając sok, do wszelkich dań z kasz - posiekana

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grecka sałatka z bobem z puszki 182

Lekka, świeża, soczysta i bardzo kolorowa. Zdrowa, bo bez majonezu, a z pysznym lekko czosnkowym winegretem. Niezastąpiona na wiosenne i letnie grillowanie, jako dodatek do pieczonego mięsa i ryb. Idealna do zabrania jako lunch do pracy. Do zrobienia przez cały rok – z bobem konserwowanym, który smakiem nie ustępuje wcale temu świeżo ugotowanemu. Bób z puszki odcedzamy dokładnie na sicie(...)oliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie

Karo in the Kitchen
Śledź na piernatach Badylarki 252

rodzaj sałatki przygotowałam z myślą o wigilii. Ale żeby nie było jakiejś przykrej niespodzianki, zrobiłam ją najpierw na próbę. Mnie smakowało bardzo. Mam nadzieję, że rodzinie też posmakuje. Dzięki warstwowemu ułożeniu kolorowych składników może uda się skusić najmłodszych ;) A nielubiący śledzi zawsze mogą je przełożyć na talerze innych i zjeść dodatki ze spodu ;) Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli(...)Lekko docisnąć dłonią do spodu. Rozdrobnić natkę pietruszki. Folię naciągnąć na brzegi formy. Keksówkę przykryć półmiskiem i odwrócić. Delikatnie zdjąć folię. Wierzch posypać natką. Ułożyć na niej kawałki śledzia. Sałatka jest najlepsza, gdy trochę (kilka godzin) postoi w lodówce. ------ Podobne: Śledzie z suszonymi pomidorami Sałatka ze śledziem i awokado Sushi po polsku ze śledziem

Weekendy w domu i ogrodzie