Banalna w wykonaniu, a zarazem niezwykle efektowna, jadalna ozdoba świątecznego stołu... Wieniec Caprese, na wzór słynnej sałatki, zrobicie dosłownie w 5 - 10 minut, a długo będzie cieszył oczy na świątecznej kolacji :) Wystarczy poukładać według uznania pokrojone na pół oraz w plasterki pomidorki koktajlowe na przemian z kuleczkami mozzarelli i ziarenkami granatu. Całość ozdobić listkami bazylii i skropić oliwą(...)oliwek, doprawić solą i pieprzem. Ot, cała filozofia! :) Do Waszego świątecznego wieńca możecie też użyć innych kolorowych pomidorków, np. pomarańczowych czy żółtych. Wszystko zależy tylko od Waszej inwencji, a efekt może być za każdym razem inny :) SKŁADNIKI: około 300 g pomidorków koktajlowych około 150 g mozzarelli w kuleczkach ziarenka z 1 granatu kilka listków bazylii oliwa
Słodko-Słony Świat IlonyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 20 0 g kolorowego makaronu, 2 ząbki czosnku, duża
JejKuchniaOcet winny – 1 łyzka Oliwa – 1 łyżka Pieprz kolorowy Sól Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę umyć , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki, ziemniaki i umyte pomidory pokroić w półplastry, a cebulkę drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć i rozdzielić widelcem. Jajka pokroić w półplasterki. Dodać do sałatki. Ocet wymieszać z oliwa , sola i pieprzem, i połączyć z sałatką
Camilla w kuchniWłaściwie to poniższy wpis ciężko będzie nazwać przepisem. Narobić się przy tym daniu nie musiałam bo wystarczyło umyć i pokroić pomidory. Wzięłam różne - malinowe, czerwone podłużne
Smaczna Pyzakażdym przyjęciu, podany na różne sposoby pieści nasze podniebienie. Proponuję dziś sałatkę, która mam nadzieję, że Wam zasmakuje . SKŁADNIKI: 5 matijasów z zalewy octowej 1 średnie jabłko mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 mała cebula biała jedna czerwona 5 jajek 4 średnie ogórki kiszone 2-3 łyżki majonezu pieprz kolorowy grubo mielony albo z moździerza sól WYKONANIE: śledzie kroimy w paski
Kuchnia Beatykonfiguracji odpowiednie. Są to marynowane w oleju i occie karczochy, kolorowa sałata z pomidorami i ogórkiem , a także pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem oraz przypiekane na grillu lekkie pszenne pieczywo. Nie chodzi koniecznie o to, żeby zawsze stosować te dodatki w komplecie. O ile karczochy i sałatkę warto jednak podać, to pieczone ziemniaki będą najwłaściwsze w warunkach domowych
Kulinarna Pokusazamiast ryby? Śledzia? Sałatka z awokado, pomidorami, mozzarellą i grzankami z czosnkiem. Na jedną porcję: - kulka z mozzarelli 125g - 1 dojrzałe awokado - mała cebula - 1 pomidor - sok z jednej cytryny - 5 zielonych oliwek - sól i pieprz grubo zmielony czarny lub kolorowy - 2 ząbki czosnku, łyżka dowolnej oliwy - 2-3 kromki pszennego chleba ciabatta - garść lodowej sałaty Sałatę porwij, umyj
Pasje Jolkisezonowych warzyw i owoców. Szczególnie na truskawki czekam z utęsknieniem, bo te 45 słoików moje gwiazdy już pochłonęły. No ale dziś nie truskawkowo za to na pewno kolorowo Składniki: duża garść rukoli duża garść roszponki opakowanie sera feta 1/2 bakłażana 1/2 owocu granatu czarny sezam kilka łyżek oleju dobrej jakości opcjonalnie kilka plastrów kiełbasy salami z orzechami (w promo była(...)kanapek nie jadam, więc dodałam ) odrobina pieprzu ziołowego Wykonanie: Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć w misie bądź na półmisku (w zależności w czym podamy sałatkę) Z sera feta zrobić jednolitą masę i uformować małe kulki (ostatnio uwielbiam tą zabawę). Każdą kulkę obtoczyć w czarnym sezamie. Dodać do sałat. Bakłażan pokroić w 1 cm plastry i podzielić
gutfutNa blogu Majanowe pieczenie znalazłam sałatkowe wyzwanie w którym postanowiłam wziąć udział. Wiem ze statystyk, że lubicie przepis na tę sałatkę z bobem i fetą , więc
Corner With Recipescherry - garść ziarenek słonecznika - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy świeżo zmielony Kaszę gotuję zgodnie z przepisem, studzę. Cebulę drobno kroję, ogórka w kosteczkę, pomidorki w ćwiartki. Na kaszę kruszę twaróg, na to wykładam cebulę, ogórka, posypuję ziarnami słonecznika. Wykładam pomidorki. Całość solę, pieprzę, polewam oliwą. Lekka sałatka gotowa :-) SMACZNEGO
Wielopokolenioworoku, która przyniesie nam produkty o cudownych barwach. Dzisiaj proponuję sałatkę w moim ulubionym kolorze, przełamaną zielenią czosnku niedźwiedziego, który otrzymałam od Małgosi z Bon Appétit Małgorzaty SKŁADNIKI: 2 średniej wielkości buraki kilka różyczek kalafiora 10 listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz kolorowy oliwa A jak to zrobić: Buraki umyć, przekroić na pół, skropić
Kuchnia w opałachZielona soczewica nie wygląda najpiękniej i nie chciała pozować do zdjęć ;), ale smakowała chyba lepiej, niż czerwona... Widziałam tego typu sałatkę w książce Sophie Dahl, ale
Corner With Recipespróbuj - ja już z kolejną sałatkę mam w planach ;) Składniki: 200 g makaronu mini rurki 5 warzyw od Lubelli 1/2 cukinii 1/2 dużego batata 1 marchewka 5 jajek 1/3 szkl. mleka 1 pęczek szczypiorki 1 pęczek natki pietruszki 100 g tartej mozzarelli 3 łyżki tartego sera żółtego sól ziołowa do smaku pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Mini rurki gotujemy(...)drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy. Dodajemy posiekany szczypiorek i ugotowany makaron. Jajka z mlekiem roztrzepujemy w misce, przyprawiamy wyraźnie kolorowym pieprzem i solą ziołową, zalewamy warzywa na patelni. Wierzch posypujemy posiekaną natką (ja posiekałam grubo, bo tak lubię), oprószamy tartą mozzarellą i żółtym serem. Przykrywamy patelnię i na malutkim
Kolorowy PrzepisownikWszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona(...)grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką lub surówką. Pachnące, apetyczne, kuszące barwami – szaszłyki z łososia to danie na poprawę humoru. Zaletą szaszłyków jest to, że można je przygotować praktycznie ze wszystkiego – z różnych gatunków mięs, warzyw
mojewypiekiinietylkoKiedy pogoda robi się coraz ładniejsza i słońce świeci całymi dniami, chcemy czegoś lżejszego i kolorowego! Dzisiaj proponuje grillowane krewetki w parze z zielonym kuskusem
Plate of Joy